Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ukrainā aizturēti krāpnieciska zvanu centra dalībnieki, no kuriem cietuši arī Latvijas iedzīvotāji

Valsts policija (VP) kopā ar Ukrainas tiesībsargājošām iestādēm atklājusi telefonkrāpšanu shēmu, ko īstenojusi starptautiska organizēta noziedzīga grupa no Zaporižjas apgabala Ukrainā, aģentūru LETA informēja VP.

Šā gada 11.martā līdz ar organizētāju aizturēšanu noziedznieku darbība tika pārtraukta. Cietušajiem kopumā nodarītie zaudējumi vēl tiek apzināti, jo grupa darbojusies ilgstoši un apkrāpusi dažādu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņus, tai skaitā Latvijas valstspiederīgos.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas bija konstatējušas pēdējā laika telefonkrāpšanu tendenci. Proti, krāpnieki arvien biežāk uzdevās par "ekspertiem" un dažādu institūciju pārstāvjiem, kas piedāvāja atgūt iepriekš izkrāptus līdzekļus, ko iedzīvotāji bija zaudējuši iesaistoties viltus investīciju platformās. Lai iegūtu iedzīvotāju uzticību, krāpnieciskā zvanu centra operatori jeb telefonkrāpnieki izdomāja dažādus argumentus, piemēram, ka viņi ir tie īstie speciālisti, kuri tiešām palīdzēs atgūt naudu, ka viņi strādā advokātu birojos un ir ar lielu pieredzi šajos jautājumos.

Noskaidrots, ka zvanītāju rīcībā tiešām bija datu bāze ar klientiem, kuri iepriekš cietuši no investīciju krāpšanām. Noziedznieki runājuši krieviski un sazvanītajiem Latvijas valstspiederīgajiem prasījuši samaksāt norādīto naudas summu, lai tādā veidā it kā segtu viņu "pakalpojumus". Diemžēl daudzi Latvijas valstspiederīgie uzticējās šiem "speciālistiem", samaksāja par pakalpojumu, bet tika apkrāpti atkārtoti.

Valsts policijas GKrPP Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde izveidoja apvienotu izmeklēšanas grupu (JIT) ar Ukrainas tiesībsargājošām iestādēm, un intensīvas sadarbības rezultātā likumsargi pārtrauca šīs noziedzīgās grupas darbību, kas bija noorganizējusi un vadīja zvanu centra darbu. Kopumā Zaporižjas apgabalā tika veiktas 14 kratīšanas, aizturētas un apcietinātas trīs personas, bet par aizdomās turētām atzītas četras personas.

 

Veicot kratīšanas, likumsargi izņēma zvanu centrā izmantotu tehnisko aprīkojumu, portatīvos datorus, mobilos telefonus, dokumentus, maksājumu kartes un citus priekšmetus, kas apliecina grupas dalībnieku noziedzīgo darbību. Šobrīd aktīvi tiek veiktas izmeklēšanas darbības, nolūkā identificēt visu personu loku, kas kļuvušas par cietušajiem šīs organizētās noziedzīgās grupas darbības dēļ.

Veiksmīgā starptautiskā sadarbība, kuras rezultātā izdevies gan pārtraukt starptautiskas noziedzīgas grupas darbību, gan iegūt būtiskus pierādījumus ārpus Latvijas robežām, īstenota pateicoties "Eirojust" atbalstam.

VP aicina iedzīvotājus kritiski vērtēt telefonsarunas, kuru laikā zvanītājs apgalvo, ka darbojas likumīgi un var palīdzēt atgūt izkrāptos finanšu līdzekļus! Ir jāiegūst papildu informācija no citiem avotiem, vēlams no valsts iestādes, par zvanītāja teiktā patiesumu. Vienmēr rūpīgi jāpārbauda saņemtā informācija, un svarīgākais ir pārliecināties, vai uzņēmumam, kurš piedāvā šādus pakalpojumus, ir licence, lai strādātu Latvijas jurisdikcijā, vai tam ir reģistrētas pārstāvniecības Latvijā u.tml.

Papildus VP atkārtoti atgādina, ka nevienam nedrīkst atklāt piekļuves datus banku kontiem un pēc nepazīstamas personas pieprasījuma nedrīkst savā datorā vai telefonā instalēt tādas programmatūras kā "AnyDesk" un "TeamViewer", ar kuru palīdzību krāpnieki parasti attālināti pieslēdzas personas bankas kontam un pārskaita naudu uz noziedzīgas grupas kontrolētiem banku kontiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas