Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pabeigta izmeklēšana Gaujā noslīkušās meitenītes Evitas lietā; rosina sākt kriminālvajāšanu pret māti un audžutēvu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Ziemeļu iecirkņa amatpersonas pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par pērn Gaujā bojā gājušo piecgadīgo meitenīti Evitu un šī gada 13. oktobrī nodeva krimināllietas materiālus Pierīgas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – meitenes māti un audžutēvu, informē likumsargi.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka abas personas, kurām bija pienākums rūpēties par meitenes drošību, bija atstājušas piecgadīgo bērnu nepieskatītu tiešā ūdens tuvumā, tādā veidā nenodrošināja bērna vecumam atbilstošu nepārtrauktu uzraudzību. Abiem vecākiem tiek inkriminēta meitenes prettiesiska nonāvēšana aiz neuzmanības, kā arī cietsirdīga vai vardarbīga apiešanas ar mazgadīgo, ja ar to mazgadīgajam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas.

Pagājušā gada 26. jūnijā Valsts policija saņēma informāciju, ka Siguldā, Gaujas pludmalē ap pulksten 14.00 pazudusi piecgadīga meitene Evita. Viņas meklēšanā tika iesaistīti plaši spēki gan no Valsts policijas, gan citiem dienestiem, uzņēmumiem un brīvprātīgo organizācijām, gan vienlaikus atsaucās vairāk nekā 200 brīvprātīgie, kuri palīdzēja gan ar cilvēkresursu, gan laivām un citu tehniku. Meklēšanas pasākumi pamatā tika veikti Gaujas upes teritorijā – vairākkārtīgi tika pārbaudīta gan sauszemes teritorija, gan upe un tās gultne. Vienlaikus vietās, kur nebija iespējams piekļūt ar kājām vai laivu, tika izmantoti droni un Valsts robežsardzes helikopters.

Pēc gandrīz trīs dienu nepārtrauktiem meklējumiem 28. jūnijā ap pulksten 12.30 starp Gaujas ciematu un Siguldu kopīgā Valsts policijas, pašvaldības policijas, Zemessardzes un brīvprātīgo patruļa upē atrada pazudušo piecgadīgo meiteni bez dzīvības pazīmēm.

Valsts policija uzsāka kriminālprocesu un izmeklēšanu, tika nozīmētas ekspertīzes, kā arī veiktas citas izmeklēšanas darbības.

Izmeklēšanā gūtā informācija liecina, ka meitenes māte un audžutēvs todien, nenodrošinot nepārtrauktu uzraudzību pie ūdenstilpes un apzinoties, ka meitene, atbilstoši viņas vecumam, spēja aktīvi pārvietoties un iekāpt upē, atstāja mazgadīgo Evitu bez uzraudzības, kura sava vecuma dēļ, neapzinoties savas darbības un to nozīmi, iekāpa Gaujas upē, kā rezultātā noslīka. Abas personas kriminālprocesā ir atzītas par aizdomās turētajiem. Ņemot vērā, ka viņi sadarbojas ar izmeklēšanu un to nekavēja, personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, pagājušā piektdienā, 13. oktobrī, pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Pierīgas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – meitenes māti un audžutēvu.

Kriminālprocess ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 123. panta pirmās daļas par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības, kā arī Krimināllikuma 174. panta otrās daļas – par  cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, ja ar to mazgadīgajam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas un ja tās nodarījušas personas, no kurām cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs.

Par šo noziedzīgo nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas