Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas policija sadarbībā ar Ukrainas kolēģiem aiztur telefonkrāpnieku grupu

Latvijas Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde sadarbībā ar Ukrainas tiesībsargājošajām iestādēm aizturējusi telefonkrāpnieku grupu, aģentūru LETA informēja Latvijas policija.

Sākotnēji Latvijas speciālisti apzināja un analizēja iegūto informāciju par telefonkrāpšanām, kad krāpnieki uzdevās par Valsts policijas darbiniekiem vai bankas drošības dienestu darbiniekiem, lai tādējādi iegūtu personu pieejas datus bankas kontiem.

Savās shēmās krāpnieki izdomāja dažādus stāstus, piemēram, ka šie dati esot steidzami nepieciešami, jo tieši šajā brīdī personu bankas kontā kāds veic nelikumīgas darbības.

Zvana saņēmēja telefona ekrānā bija redzama maldinoša informācija, respektīvi, ka ienākošais zvans tiek veikts no Latvijā reģistrēta abonenta numura, proti, no policijas vai bankas, taču patiesībā krāpnieki atradās Ukrainā. Tādā veidā ar numuru viltošanas tehnoloģiju krāpnieki spēj atdarināt jebkuras valsts tālruņa numurus, kā arī jebkuras privātpersonas vai uzņēmuma numuru.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka minētā zvanu centra operatori zvanīja tieši Latvijas iedzīvotājiem un sazinājās krievu valodā. Sarunas laikā viltus operators norādīja uz it kā krāpnieciskām darbībām Latvijas valstspiederīgā bankas kontā un, steidzinot viņu rīkoties nekavējoties, ieguva pieejas datus cietušā bankas kontam.

Pēc tam naudas līdzekļi attiecīgi tika pārvirzīti no sazvanīto Latvijas valstspiederīgo kontiem uz citiem ar noziegumu saistīto personu kontiem, ko kontrolēja organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki. Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka Ukrainā, Dņepropetrovskas apgabalā, šīs organizētās grupas pārraudzībā strādāja vairāk nekā 60 operatoru. Minētā zvanu centra tīkla izveidošanā un vadīšanā bija iesaistīti Ukrainas pilsoņi. Savukārt lielākā daļa cietušo ir Latvijas valstspiederīgie.

Zvanu centru tīkla Ukrainā viena mēneša apgrozījums, iespējams, pārsniedza 128 000 eiro.

Ņemot vērā iegūto informāciju, nolūkā likvidēt organizētās grupas darbību, kas bija organizēja un vadīja zvanu centra tīklu, Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde izveidoja apvienotu izmeklēšanas grupu ar Ukrainu, kā rezultātā izdevās atklāt un pārtraukt noziedzīgās grupas darbību.

Patlaban aizturēti desmit organizētas grupas dalībnieku, veiktas 30 kratīšanas ofisu telpās un dzīvesvietās. Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka katram no aizturētajiem noziedzīgas organizētas grupas dalībniekiem bija sava loma: zvanu centru darba kontrole, operatoru apmācība, darbinieku koordinēšana, noziedzīgo līdzekļu legalizācija.

Operatori bija īpaši atlasīti, tika apmācīti un nodrošināti ar klientu datu bāzi, kas iepriekš bija iegādāta "DarkNet" jeb tumšajā tīmeklī. 

Veikto kratīšanu laikā izņemti ar zvanu centru darbību saistīti dokumenti, datu nesēji, ieroči, transportlīdzekļi un citi priekšmeti, kas apliecina grupas dalībnieku noziedzīgo darbību.

Organizētās noziedzīgās grupas arestētās mantas kopējā vērtība sasniedz 272 000 eiro. 

Patlaban tiek aktīvi veiktas izmeklēšanas darbības nolūkā identificēt visas personas, kas cietušas no šīs organizētās noziedzīgās grupas darbībām.

Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes veiksmīgās starptautiskās sadarbības rezultātā ir izdevies gan pārtraukt starptautiskas noziedzīgas grupas darbību, gan iegūt būtiskus pierādījumus ārpus Latvijas robežām. Tas īstenots pateicoties arī Eiropas Savienības Aģentūras tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās "Eirojust" atbalstam.

Policija brīdina, ka ne banku darbinieki, ne policijas amatpersonas nekad nezvanīs, lai noskaidrotu pieejas datus bankas kontiem. Saņemot šādu aizdomīgu zvanu, ieteicams sarunu pārtraukt. Iegaumē - pēc nepazīstamas personas pieprasījuma nedrīkst savā datorā instalēt tādas programmatūras kā "AnyDesk" un "TeamViewer", ar kuru palīdzību krāpnieki parasti attālināti pieslēdzas bankas kontam un pārskaita naudu uz noziedzīgas grupas kontrolētiem banku kontiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas