Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Prioritāte – palielināt agrīnu vēža diagnostiku

Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2017.–2020. gadam beidzot izveidots un nonācis līdz Ministru kabinetam. Kamēr mediķi vēl gaida, tieši kad un ko viņu un pacientu ikdienā mainīs plāna ieviešana, Veselības ministrijas pārstāvji apgalvo – plānā paredzēti visaptveroši pasākumi onkoloģisko slimību profilaksei, diagnostikai un ārstēšanai.

Jāiesaista ģimenes ārsti

Lai uzlabotu onkoloģisko pacientu diagnostiku un ārstēšanu, pasākumi uzsākti jau pagājušā gada oktobrī. "Kopīgi ar onkoloģijas speciālistiem, ģimenes ārstiem un citu ārstniecības jomu speciālistiem izstrādāti algoritmi pacientu primārai diagnostikai pie 11 izplatītākajām vēža lokalizācijām (tajā skaitā krūts vēzim). Šī kārtība paredz, ka pacientus, kuriem ir medicīniski pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju, savlaicīgākas izmeklēšanas un ārstēšanas uzsākšanai ģimenes ārsti var nosūtīt nepieciešamo izmeklējumu veikšanai un šie izmeklējumi attiecīgajai ārstniecības iestādei jānodrošina 10 darbdienu laikā," skaidro VM preses sekretāre Agnese Zarāne. Savukārt pēc diagnostisko izmeklējumu rezultātu izvērtēšanas, ja ir pamatotas aizdomas par onkoloģisku saslimšanu, ģimenes ārstam, vienojoties ar pacientu, jāpiesaka pacienta apmeklējums specializētā onkoloģiskajā ārstniecības iestādē.

Pacientu atsaucība joprojām minimāla

Kopš 2009. gada Latvijā tiek īstenota valsts apmaksāta vēža savlaicīgas atklāšanas programma jeb vēža skrīnings. Tā ietver arī krūšu mamogrāfisko izmeklēšanu reizi divos gados sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem. "Latvijā atsaucība vēža skrīningam pakāpeniski palielinās, taču būtiski atpaliek no Eiropas rekomendācijās par kvalitātes nodrošināšanu vēža skrīningā un diagnostikā noteikto minimālo atsaucības rādītāju. Līdz ar to viens no plāna mērķiem ir virzīts uz esošā vēža skrīninga aptveres paaugstināšanu. Jo agrāk tiks diagnosticēti audzēji, jo vienkāršāk, efektīvāk tos varēs izārstēt lielākajā daļā gadījumu," skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadošais onkoloģijas speciālists Jānis Eglītis. Viņaprāt, pozitīvs aspekts ir arī plānā ietvertie pasākumi aktīvākai ģimenes ārstu iesaistei onkoloģijas pacientu aprūpē.

"Ar mērķi palielināt vēža skrīninga atsaucības rādītājus plānoti dažādi uzlabojumi. Patlaban ir novērojamas situācijas, kad sieviete nevar veikt valsts apmaksāto krūšu pārbaudi tāpēc, ka uz izmeklējumu nav līdzi paņemta uzaicinājuma vēstule, jo tā nozaudēta, aizmirsta mājās vai arī nav vispār saņemta (gadījumos, kad sieviete nedzīvo deklarētajā dzīvesvietā, uz kuru vēstule nosūtīta u. c.). Plānots un arī pakāpeniski tiek ieviests princips, ka speciālists sistēmā redzēs, vai sievietei paredzēts uzaicinājums, un līdz ar to varēs veikt bezmaksas mamogrāfiju," stāsta Zarāne. Ar laiku uzaicinājuma vēstule uz skrīninga izmeklējumu būs pieejama arī e-veselībā, par ko sievietes saņems informāciju e-pastā, ja attiecīgā kontaktinformācija tiks norādīta e-veselības kontaktinformācjijas sadaļā, tādējādi atvieglojot vēstules saņemšanas veidu un ceļu.

Atbilstoši plānam ir paredzēts izvērtēt iespēju onkoloģisko slimību pacientiem izveidot  rekonstruktīvās ķirurģijas pakalpojumus (krūšu rekonstrukcija) kā atsevišķu pakalpojumu. "Plāns diemžēl paredz tikai izvērtēšanu, nevis pašu pakalpojuma nodrošināšanu. Pasaulē tas ir komplekss pasākums – ja sievietei nākas krūti zaudēt, lai mazāk ciestu dzīves kvalitāte, rekonstrukcijai ir jābūt," ir pārliecināts  J.Eglītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.