Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tehnoloģisko paradumu maiņa: katrs otrais Latvijas iedzīvotājs ikdienā izmanto klēpjdatoru – pārsvarā darbam un ikdienas lietām

Pēdējo pāris gadu laikā attālinātais darbs un izmaiņas ierastajā dienas kārtībā mainīja iedzīvotāju tehnoloģiju izmantošanas paradumus, palielinot pieprasījumu pēc mobilitātes un efektīvas darba un brīvā laika plānošanas. Tas varētu būt viens no iemesliem tam, ka patlaban katrs otrais jeb 51 % Latvijas iedzīvotāju ikdienā izmanto tieši klēpjdatoru, nevis stacionāro vai planšetdatoru, liecina tehnoloģiju uzņēmuma Huawei veiktā aptauja*. Turklāt lielākajai daļai jeb 60 % aptaujāto tas nepieciešams darba uzdevumu pildīšanai, kam seko dažādas ikdienas darbības, piemēram, rēķinu apmaksa un ziņu lasīšana (52 %), kā arī atpūtai (46 %).

Klēpjdatorus ikdienā ievērojami biežāk izmanto jaunākā paaudze – vecumā 18-29 gadi priekšroku klēpjdatoram dod 62 % un gandrīz tikpat daudz vecuma grupā 30-39 gadi (60 %). Savukārt vecumam palielinoties, biežāk tiek izmantots stacionārais dators un vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem tikai 40 % ikdienā izmanto klēpjdatoru, kamēr teju puse (49%) – stacionāro datoru.

“Pēdējo pāris gadu laikā attālinātais darbs ir radījis vajadzību pēc aprīkojuma, kas būtu ērti paņemams līdzi un sniegtu iespēju strādāt no jebkuras vietas, pielāgojot to dažādiem darba un ikdienas scenārijiem. Mūsdienās klēpjdatorus izmanto arī kombinācijā ar papildu monitoru ergonomiskākiem darba apstākļiem, tāpēc tas ir ērts risinājums, kuru var viegli pielāgot dažādiem uzdevumiem un situācijām,” skaidro Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs.

Runājot par klēpjdatoru izmantošanas mērķiem, lielākā daļa (60 %) atzīst, ka ikdienā izmanto to darba nolūkiem. Tam seko dažādi ikdienas uzdevumi, piemēram rēķinu apmaksa vai ziņu lasīšana (52 %), ko viegli izdarīt pārtraukumos starp darbiem, atbrīvojot vietu atpūtai un laika pavadīšanai ar tuviniekiem. Atpūtas un izklaides nolūkiem klēpjdatoru ikdienā izmanto 46 % Latvijas iedzīvotāju.

“Darbam klēpjdatoru īpaši bieži izmanto iedzīvotāji vecumā 30-39 gadi (72 %), taču arī seniori ir diezgan aktīvi lietotāji – 68 % vecākā gadagājuma cilvēkiem klēpjdators ir svarīgs palīgs tādu ikdienas uzdevumu izpildē kā, piemēram, rēķinu apmaksa. Dažādiem ikdienas procesiem kļūstot digitāliem, arī seniori arvien biežāk izmanto tehnoloģijas, lai ātri un viegli uzzinātu jaunumus pasaulē vai sazinātos ar bērniem un mazbērniem. Arī pandēmijas rezultātā daudziem iedzīvotājiem nācās pielāgoties situācijai un apgūt digitālās pasaules sniegtās iespējas, tāpēc klēpjdatori strauji ienāca arvien vairākās mājsaimniecības,” norāda Huawei eksperts.

Palielinoties digitālajam briedumam, lielāku uzmanību lietotāji pievērš dažādām ierīču funkcijām un specifikācijām. Klēpjdatora veiktspēja ir vissvarīgākais faktors – to norādījuši 73 %, kam seko liels ekrāns (58 %), ātra un ērta savienojamību ar citām ierīcēm (45 %), kā arī viegls svars (42 %) un acu aizsardzības tehnoloģija (41 %).

“Līdz ar lielāku pieprasījumu klēpjdatoru tirgū, tehnoloģiju ražotāji cenšas piedāvāt risinājumu katrai lietotāju vajadzībai, radot ierīces ar jaunām funkcijām un uzlabotu veiktspēju. Atbildot uz mūsdienu dinamiskās dzīves izaicinājumiem, kad visu gribas paveikt ātrāk un efektīvāk, Huawei ir radījis jaunu demokrātiskās klases klēpjdatoru Huawei MateBook D 16, kas viegli tiek galā ar liela apjoma failu apstrādi un vietņu pārlūkošanu vienlaicīgi, izvairoties no apgrūtinošām situācijām, kad dators var pārkarst pārāk liela datu apjoma dēļ,” skaidro M. Tillers.

Attālinātā darba priekšrocībām kļūstot par arvien ērtāku darba modeli, klēpjdatori iegūs lielāku nozīmi daudzu lietotāju vidū, sniedzot iespēju pielāgot ierīci katra individuālajām vajadzībām un apstākļiem ērtākai un efektīvākai ikdienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko