Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Vasaras sautējumi

Dobēs briest dārzeņi, mežā aug sēnes, virtuvē smaržo vasarīgi sautējumi.

Dārzeņu un desas sautējums ir ļoti vienkāršs vasaras ēdiens. Smaržīgs, kārdinošs, ļoti krāsains un ātri pagatavojams. Turklāt lielisks veids, kā tikt galā ar kabaču ražu dārzā.

Ja mežā salasītas sēnes un ir jaunie kartupelīši, var pagatavot gardo sēņu un kartupeļu sacepumu saldajā krējumā.

Kāpostu sautējumam svarīgi izmantot jaunos kāpostus, kamēr tie vēl zaļi un sulīgi.


Dārzeņu un desas sautējums

Sastāvdaļas: 2 ēd. k. olīveļļas, 400 g pikantas žāvētas desas, 1 liels sīpols, 3 ķiploka daiviņas, 6 vidēji lieli tomāti, 150 ml tomātu pastas, 750 ml vistas vai dārzeņu buljona, 800 g kabaču un citu dārzeņu, kas pa rokai, 500 g jauno kartupeļu, 1 zaļā paprika, 1 čili pāksts, sāls, malti melnie pipari, 1 bunte pētersīļu, 50 g smalki rīvēta siera

Pagatavošana:

1. Desu sagriež ripās, kabačus, notīrītus kartupeļus un tomātus – gabaliņos. Katru atsevišķi noliek malā. Smalki sakapā sīpolu, ķiploku, čili un papriku, atkal katru atsevišķi noliek malā.

2. Sautējuma katliņā lej eļļu un sakarsē, pieber desu un uz vidējas uguns apcep (3–4 minūtes), pieber smalki sagrieztos sīpolus un turpina cept, līdz sīpoli caurspīdīgi (2–3 minūtes). Tad pievieno ķiploku, cep aptuveni vienu minūti, pēdējos pievieno čili un paprikas gabaliņus. Visu maisot pacep vēl kādas divas minūtes.

3. Desai un ceptajiem dārzeņiem pievieno tomātu pastu, sagrieztos tomātus, pielej buljonu. Uz lielas uguns strauji uzvāra, tad pievieno sagrieztos kartupeļus, uzvāra un pieliek sagrieztos kabačus. Pēc garšas pieber sāli, svaigi maltus melnos piparus. Kad sautējums sāk vārīties, samazina uguni līdz minimumam un sautē, kamēr kartupeļi un kabači gatavi (aptuveni 30 minūtes).

4. Kamēr sautējums burbuļo, saplucina pētersīļu lapiņas un smalki sarīvē sieru. Pasniedzot pārkaisa porcijai.


Sēņu un kartupeļu sacepums

Sastāvdaļas: 20 g sviesta un sviests pannas ieziešanai, 600 g jauno kartupeļu, 2 krūzes saceptu sēņu, 3 ķiploka daivas, sāls, melnie pipari, 400 ml saldā krējuma

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ietauko sacepuma pannu ar sviestu, noliek malā.

2. Notīra kartupeļus un sagriež šķēlēs. Smalki sagriež ķiploku un piemaisa saceptajām sēnēm.

3. Sacepuma pannā pamīšus kārto kartupeļus un sēnes. Katru kārtu apkaisa ar sāli un pipariem. Virsējai jābūt kartupeļu kārtai.

4. Pa virsu liek sviesta piciņas un kārtojumam pārlej saldo krējumu. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni vienu stundu, līdz kartupeļi kļuvuši zeltaini. Pasniedz karstu.


Kāpostu un lēcu sautējums

Sastāvdaļas: 500 g jauno kāpostu, 150 g brūno vai zaļo lēcu, 1 sīpols, 2–3 ķiploka daivas, 2 lauru lapas, čili pēc garšas, 600 ml dārzeņu buljona, mazliet olīveļļas, 2 pikantas desiņas (pēc izvēles)

Pagatavošana:

1. Katlā ielej 400 ml dārzeņu buljona, tajā liek lauru lapas, noskalotas lēcas un vāra, kamēr gatavas. 2. Tikmēr kāpostu sagriež strēmelēs. Sīpolu un ķiploku sīki sakapā. 3. Karstā olīveļļā dažas minūtes pasautē sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, tad pievieno un apcep desiņas, ja tās izmanto. Pievieno kāpostu un ķiploku. Maisot pasautē, līdz kāposts mazliet saplok. 4. Pielej atlikušo buljonu un sautē tajā kāpostus kādas 10 minūtes. 5. Gatavās lēcas notecina, pievieno kāpostiem, samaisa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko