Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Steidzam ēst rabarberus

Trīs rabarberu kārumi, kad "mājās nekā nav".

Trīs produktu minimums – milti, cukurs un krējums – ir tie, kas kalpo par pamatu diviem manis iecienītiem pavasara rabarberu kārumiem. Gan ekonomisko rabarberrausi, gan rabarberu žagariņus var pieskaitīt pie ēdieniem, ko var pagatavot, kad "mājās nekā nav". Ticiet man, ja pavērsiet ledusskapi vai pieliekamo un apskatīsieties, arī jūs, visticamāk, tur ieraudzīsiet visu raušiem nepieciešamo.

Rauša mīklai par pamatu kalpo tā sauktā drupaču mīkla, no kuras gatavo drupačas dažādām plātsmaizēm.

Rabarberu rullīšus vāra eļļā tāpat kā žagariņus.

Savukārt gaisīgais rabarberu uzputenis mums asociējas ar bezrūpīgu bērnību laukos un vecāsmammas gatavotu gardumu.

 

Rabarberu rullīši

Sastāvdaļas:

2 olas, 150 g cukura, 150 g skābā krējuma, 500 g kviešu miltu, 1 tējk. sodas, vaniļas cukurs, šķipsna sāls, pāris rabarberu kātu, eļļa cepšanai, kanēlis vai pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

1. Rabarberus nomizo un sagriež plānās, garenās strēmelītēs. Apviļā cukurā.

2. Bļodā iesit olas, pievieno cukuru, nedaudz vaniļas cukura un ar mikseri saputo, līdz cukurs izkūst.

3. Olu un cukura masai pievieno 150 gramu skābā krējuma (tā kā man svaru nav, parasti lieku piecas krietnas ēdamkarotes), kas samaisīts ar sodu un sāli pēc garšas. Visu kārtīgi samaisa.

4. Maisot masai pakāpeniski pievieno kviešu miltus. Kad mīkla jau ir kļuvusi tik stingra, ka ar karoti grūti maisīt, turpina to mīcīt ar rokām, līdz izveidojas viendabīgs mīklas klucītis.

5. Galdu nokaisa ar miltiem (lai mīkla nepielīp) un izrullē mīklu plānā kārtā.

6. Izrullēto mīklu ar nazi sagriež taisnstūra gabalos.

7. Uz mīklas vienā malā uzliek divus trīs cukurā apviļātus rabarberu gabaliņus un sarullē. Izveidosies kaut kas līdzīgs cīsiņam mīklā. Tā satin visus taisnstūrīšus.

8. Katliņā ielej labi daudz eļļas un uz mazas uguns uzkarsē. Liek iekšā satītos rabarberu–mīklas rullīšus. Cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Sākumā tie cepsies lēnāk, bet, kad eļļa būs kārtīgi uzkarsusi, vajadzēs darboties tempā, tāpēc vislabāk visus mīklas rullīšus satīt jau iepriekš.

9. Tā kā eļļa katliņā ir ļoti karsta, vislabāk rullīšu ielikšanai un izņemšanai izmantot putu smeļamo karoti. Ja tādas nav, var izlīdzēties ar dakšiņu.

10. Kad rabarberu rullīši atdzisuši, tos pārkaisa ar kanēli vai pūdercukuru.

 

Drupaču rabarberrausis

Sastāvdaļas:

150–160 g miltu (~1 glāze), 150 g sviesta, 7 ēd. k. cukura, 3–4 rabarberu kāti, 3–4 ēd. k. skābā krējuma, kanēlis

Pagatavošana:

1. Sviestu kādu brītiņu patur istabas temperatūrā, lai tas kļūtu nedaudz mīkstāks un vieglāk mīcāms. Tad to ieliek dziļākā bļodiņā, pievieno trīs ēdamkarotes cukura un miltus.

2. Ar rokām samīca. Sākumā šķitīs, ka no sviesta, cukura un miltu masas nekad nevarēs samīcīt viendabīgu mīklu, bet patiesībā tā samīcās diezgan ātri. Ja mīcot liekas, ka mīkla ir par treknu (pārāk spīdīga), var pievienot vēl nedaudz miltu.

3. Cepešpannā ieklāj cepampapīru un aptuveni centimetra biezumā ieklāj mīklu. Ar pirkstiem kārtīgi izspaida, lai tā izklājas viscaur viendabīgi.

4. Cepeškrāsni uzkarsē aptuveni līdz 200 grādiem un liek mīklu cepties.

5. Cep aptuveni 10–15 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna.

6. Kamēr mīkla cepas, nomizo rabarberus un sagriež mazos gabaliņos. Pārkaisa ar divām ēdamkarotēm cukura.

7. Skābo krējumu ieliek bļodiņā, pievieno atlikušās divas ēdamkarotes cukura un nedaudz kanēļa. Kārtīgi izmaisa. Ja baidāties, ka rausis sanāks pārāk skābs, krējumam var pielikt vairāk cukura.

8. Kad mīkla apcepusies zeltaina, tai uzber sagrieztos rabarberus un ieliek vēl uz piecām minūtēm cepeškrāsnī.

9. Kad rabarberi brīdi cepušies, tiem pārlej krējumu un vēl uz divām trim minūtēm ieliek krāsnī.

10. Rausi ņem ārā no krāsns un atdzesē. Auksts tas nebūs tik drupens.

 

Rabarberu uzputenis

Sastāvdaļas:

500 g rabarberu, 1 l ūdens, 250 g cukura, 250 g mannas

Pagatavošana:

1. Rabarberus nomizo (virzienā no saknes uz lapu) un sagriež plānās ripiņās.

2. Katlā ielej pusotru litru ūdens, pievieno rabarberus un liek vārīties.

3. Pieber cukuru un vāra, līdz rabarberi mīksti.

4. Kad rabarberi izvārījušies, tiem, nepārtraukti maisot, pievieno mannu un maisot vāra, līdz mannas graudiņi uzbriest (masai jāsanāk diezgan šķidrai). Galvenais ir nepiebērt pārāk daudz mannas, jo tad uzputenim būs nedaudz sīva piegarša.

5. Rabarberu un mannas masu kārtīgi atdzesē (jo masa būs aukstāka, jo gaisīgāk to pēc tam varēs saputot) un pēc tam ar mikseri saputo. Ja ir pacietība, masu var kult ar koka karoti, tad uzputenī labāk iekļūs gaiss un tas sanāks pufīgāks.

6. Uzputeni ēd ar pienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko