Cepeškrāsnī cepti kartupeļi, kam pārliets saldais krējums, klāt vēl cietais siers un garšaugi, un sanāk itin lepnas pusdienas – ikdienai varbūt pārāk sātīgas, taču paretam jau var.
Savukārt lēcu zupiņa garšos vidēji asu izjūtu cienītājiem. Vītinātā spāņu čorizo desa ir ļoti pikanta un garšu atdod palēnām, tāpēc īstais stiprums zupā parādās tikai gatavošanas beigās. Ja kādam tomēr trūkst asuma, beigās var pievienot šķipsniņu piparu, čili vai sāls. Sarkano lēcu vietā var ņemt arī pelēkās, tikai tās iepriekš jāizmērcē, un sautēšanas laiks arī būs ilgāks.
Kartupeļi ar garšaugiem un mērci
Sastāvdaļas:
- 400 g kartupeļu,
- 40 g cietā siera,
- 200 ml saldā krējuma,
- 8 salvijas lapiņas vai rozmarīna, vai timiāna,
- svaigi malti pipari,
- sāls
Pagatavošana:
1. Kartupeļus nomazgā un nomizo. Ieteicams ņemt nelielus, vienāda lieluma kartupeļus, lai tie būtu gatavi vienā laikā. Nomizotos kartupeļus ieliek ēdamkarotē un no augšas griež šķēlēs tā, ka nazis atduras pret karotes malām – kartupeļa apakšējā daļa paliek nesagriezta, un tas turas kopā.
2. Sagraizītos kartupeļus pārkaisa ar sāli, liek nelielā cepamtraukā. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem un cep kartupeļus aptuveni 25 minūtes. Kamēr kartupeļi cepas, uz vidēji rupjas rīves sarīvē sieru un sagriež salvijas lapas smalkās strēmelītēs. Kartupeļu cepšanās laiks atkarīgs no šķirnes un lieluma, taču, kad tie mazliet sāk apbrūnēt, jāņem ārā.
3. Apceptos kartupeļus pārlej ar krējumu un pārkaisa ar salvijas lapām. Uzber rīvētu sieru un ātri liek atpakaļ cepeškrāsnī. Cep vēl 25–30 minūtes, kamēr siers kļūst viegli brūns.
Stiprā lēcu zupa ar čorizo
Sastāvdaļas:
- 150 g Chorizo desas,
- 1 neliels burkāns,
- 1 vidēji liels kartupelis,
- 1 zaļā paprika,
- 2 ķiploku daivas,
- 1 sīpols,
- 1 tomāts,
- 2 ēdamk. olīveļļas,
- 1 tējk. paprikas pulvera,
- 1 l buljona,
- 200 g sarkano lēcu,
- 200 g konservētu pupiņu vai turku zirņu
Pagatavošana:
1. Desu sagriež ripiņās. Nomizo un sīki sasmalcina sīpolu un ķiploku daivas. Paprikai izņem baltās sēklas, sagriež nelielos gabaliņos. Nomizo burkānu un kartupeli. Burkānu sagriež ripās, kartupeli – mazos gabaliņos. Ar asu nazi nomizo tomātu un arī sagriež gabalos. Ja miza nenāk nost, to nedaudz iegriež, tomātu mazliet patur verdošā ūdenī, tad ieliek aukstā. Pēc tam miza viegli nāks nost.
2. Katliņā sakarsētā olīveļļā maisot viegli apcep sīpolus un ķiplokus, pievieno desu un arī nedaudz pacepina. Samazina temperatūru, pievieno tomātus, burkānus, papriku un kartupeļus. Pārkaisa paprikas pulveri un maisot visu mazliet apcep, kamēr izšķīst tomāta gabaliņi.
Sarkanvīna cepumi
Sastāvdaļas:
- 0,5 glāzes sarkanvīna,
- 0,5 glāzes extra virgin olīveļļas,
- 0,5 glāzes cukura + cukurs pārkaisīšanai,
- 3 glāzes miltu,
- šķipsna sāls
Pagatavošana:
1. Bļodā ber miltus, pievieno cukuru, sāli, sajauc. 2. Pievieno eļļu un sarkanvīnu. 3. Samīca mīklu un sadala mazos gabaliņos – desiņās. 4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 5. Cepumus veido riņķa formā un augšpusi apmērcē cukurā. 6. Uz plāts uzklāj cepampapīru, izkārto cepumus. Liek krāsnī un cep 10–15 minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni.
3. Sacepto desu un dārzeņus pārlej ar buljonu, apmaisa, uzliek katlam vāku un uzvāra. Tad pieber sarkanās lēcas, noregulē nelielu karstumu un sautē kādas 15 minūtes. Lēcas vārot sāk jau nedaudz šķīst; ja pavāra vēl ilgāk, zupa pārvēršas par pikantu lēcu biezeni. Tas nekas, jo labā garša nekur nepazūd.
4. Pašās beigās pievieno konservētās pupiņas vai turku zirņus, uzvāra un ceļ katlu nost no plīts. Zupa gatava.