Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Rudens garšas

Šāgada septembra neparasti vēsajās dienās kārojas īsti rudenīgi ēdieni.

Nezinu, kā jums, bet vismaz man svaigi burkāni kārojas tikai dažus mēnešus gadā – laikā, kad tie saldi, sulīgi un kraukšķīgi teju tikko izvilkti no dobes. Pārējā laikā burkānus izmantoju vienīgi kā sastāvdaļu zupās un sautējumos. Taču septembrī burkānus ēdu «zaļus» – dažnedažādos salātos. Recepte, ko piedāvāju šoreiz, ir mana šī rudens favorīte.

Vistu šoreiz iemarinēju ābolu sulā. Mūsu dārzā kā parasti arī šis ir ābolu gads – un sulas saspiests, cik uziet. Jādomā veidi, kā to izmantot.

Par kišu jeb sāļo pīrāgu varu teikt – klasika. Sātīgs un aromātisks tas labi garšos ne tikai silts, bet arī atdzesēts nākamajā dienā. Mēs, ar auto dodoties visai garā ceļā, iepriekšējā pēcpusdienā cepto un neapēsto paņēmām līdzi un ar baudu notiesājām kādā jaukā ceļmalas piknika vietā. Atlika tikai piepirkt klāt svaigu kafiju – gan galva un acis bija atpūtinātas no šosejas spriedzes, gan vēders apmierināts.


Ābolu sulas mērcē sautēta vista

Sastāvdaļas: 1 vidēji liela vista vai vistas šķiņķīši bez kauliem, 2 burkāni, 3 ķiploku daiviņas, pa šķipsnai sakapātas salvijas un rozmarīna, 1 tējk. rīvētas citrona miziņas, 200 ml ābolu sulas, 1 liels sarkanais sīpols, eļļa apcepšanai, 3 vidēji lieli gatavi tomāti, 200–400 ml dārzeņu vai vistas buljona, sāls, melnie pipari

Gatavošana

1. Nomazgā citronu un norīvē miziņu.

2. Vistu sagriež nelielos gabaliņos, iemaisa citrona miziņās un uzlej ābolu sulu. Atstāj, lai marinējas visu nakti.

3. Kad tuvojas ēšanas laiks, sagatavo dārzeņus. Smalki sagriež sīpolu, ķiplokus, notīra burkānus. Tomātus sagriež smalkāk un noliek malā. Sakapā garšaugus.

4. Gaļas gabaliņus ar visu ābolu sulu lej dziļā pannā un uzvāra.

5. Tā kā vistai visu laiku izdalās šķidrums, gaļas gabaliņus ar putu karoti izceļ un apcep atsevišķi citā pannā, kurā pirms tam uzkarsē eļļu. Pēc tam gaļas gabaliņus liek atpakaļ ābolu mērcē un pievieno buljonu. Uzvāra.

6. Pannā, kurā iepriekš tika apcepti vistas gabaliņi, ielej vēl mazliet eļļas, uzkarsē un ber tajā sasmalcinātos dārzeņus (nepievieno tomātus, zaļumus), sāli un piparus un visu maisot apcep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.

7. Dārzeņus pievieno vistai ābolu mērcē, lej kausiņu buljona un maisot karsē, tad atkal kausiņu buljona. Šķidrumu lej tik daudz, lai vista būtu gandrīz nosegta.

8. Visu sutina aptuveni 30 minūtes, ik pa laikam pievienojot nedaudz buljona. Uzmanīgi seko, lai nepiedeg.

9. Pievieno tomātus un zaļumus, visu uzvāra un uz mazas liesmas vāra aptuveni 10 minūtes. Ja nepieciešams vairāk šķidruma, pievieno buljonu. Pasniedz ar kartupeļu biezeni vai rīsiem.


Kišs ar sīpoliem un šķiņķi

Sastāvdaļas: mīklai – 230 g miltu, 125 g auksta sviesta, 1 ēd.k. ledusauksta ūdens, sāls; pildījumam – 1 sīpols, 200 g šķiņķa, 100 g labi kūstoša siera, 100 g saldā krējuma, 2 olas, garšaugi (timiāns, rozmarīns, raudene u. c.), sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Uz dēļa vai lielā traukā ieber kviešu miltus, pierīvē sviestu, pievieno olu un sāli un veikli sastrādā viendabīgā masā. Ja maisījums liekas par sausu, var pieliet ēdamkaroti ļoti auksta ūdens.

2. Mīklu saspiež bumbā, ietin pārtikas plēvē un vismaz uz pusstundu noliek atpūsties ledusskapī – tur visas sastāvdaļas labi "iepazīsies".

3. Kad mīkla ledusskapī atpūtusies, to izņem, izrullē apļveida formā un ievieto cepamajā formā, ar pirkstiem piespiežot mīklu pie formas maliņām.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Liek mīklu uzkarsētajā krāsnī un cep 10–12 minūtes, līdz karstums to aprauj bāli dzeltenu. Izņem no krāsns.

5. Sīpolu sagriež un uz pannas apcep, šķiņķi sagriež mazos gabaliņos. Tad šķiņķi, apceptos sīpolus saber formā, pārkaisa ar garšaugiem, sāli un pipariem un daļu siera.

6. Olas sakuļ ar saldo krējumu un pārlej pildījumam. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram pusstundu.

7. Tad izņem no cepeškrāsns, pārrīvē ar atlikušo sieru un liek atpakaļ uz dažām minūtēm, līdz siers izkūst.

8. Nedaudz atdzesē un pasniedz.


Rudens burkānu salāti

Sastāvdaļas: 3–4 lieli burkāni; mērcei – 1 ēd.k. ābolu etiķa vai citrona sulas, 2 tējk. Dižonas sinepju, 0,5 tējk. cukura, 3 ēd.k. olīveļļas, 1 tējk. koriandra sēklu, sāls pēc garšas

Gatavošana

1. Nelielā trauciņā lej ābolu etiķi vai citrona sulu, pievieno sāli, cukuru, sinepes un visu sakuļ. Lēni lej klāt eļļu un visu turpina kult ar putojamo slotiņu, līdz iegūst viendabīgu mērci.

2. Burkānus notīra un sarīvē skaidiņās.

3. Pārlej mērci un pārkaisa ar koriandra sēklām. Visu iemaisa burkānos. Traukam pārliek pārtikas plēvi un noliek uz pāris stundām, lai garšas savelkas.

4. Pasniedz kā piedevu vistas vai citas gaļas ēdieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemas ēdieni

Bietes, ķirbis, graudaugi siltos novembra ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko