Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Rudenīgas maltītes

Vasaru tik strauji nomainījušais rudens liek pāriet arī uz rudenīgiem ēdieniem. Vairs nekārojas ne atspirdzinošās aukstās zupas, ne atsvaidzinošie ogu un dārzeņu kokteiļi, ne aukstie, neceptie deserti.

Taču, kamēr joprojām kabaču, tomātu, paprikas, pupiņu dārzos ir vairāk, nekā spējam apēst, ikdienas maltītēm vērts gatavot ēdienus, kuros dominē sezonas dārzeņi. Tikai tagad jau siltā veidā.


Jaunlopa un rudens dārzeņu sautējums

6 personām vajadzēs: 1 kg jaunlopa mīkstuma, 1 vidēju kabaci, 2 vidējus tomātus, 2 saujas sviesta pupiņu, 2 paprikas, 1 lielu sīpolu, 3 daiviņas ķiploka, 2 vidēji lielus burkānus, sāli, piparus pēc garšas, buntīti pētersīļu, eļļu apcepšanai.

Pagatavošana:

1. Dārzeņus notīra un sagriež palielos gabalos.
2. Gaļu sagriež nelielos gabaliņos un uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā strauji apcep.
3. Gaļu liek katlā kopā ar sagrieztiem tomātiem un burkāniem, pielej mazliet ūdens un uz lēnas uguns sautē apmēram 40 minūtes.
4. Tad pieliek sviesta pupiņas, sīpolu, papriku, iespiež ķiploku un uz lēnas uguns turpina sautēt apmēram pusstundu.
5. Pieliek sagriezto kabaci, ieliek katlā pētersīļu buntīti, samaisa un visu turpina sautēt vēl pusstundu.
6. Pašās beigās izņem to, kas atlicis no pētersīļu buntes, pieber sāli un pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem. Citas garšvielas nevajag likt, jo garšu šim lēni gatavotajam sautējumam piešķirs pašas ēdiena sastāvdaļas - jaunlops, kas lēni sajaucies kopā ar rudens dārzeņu garšām.


Ātrie gurķīši tūlītējai ēšanai

Sastāvdaļas: 1-1,5 kg gurķu, sauja diļļu, sauja pētersīļu, 2 ēd. k. sāls, 2 ēd. k. cukura.

Pagatavošana:

1. Gurķus noskalo, nogriež tiem abus galus, lielākos var sagriezt gareniski uz pusēm.
3. Garšaugus noskalo un sagriež palielos gabalos.
4. Traukā liek gurķus, garšvielas, garšaugus, visu samaisa un sakrata. Uzliek vāku.
5. Pēc 20-24 stundām gurķi ir iemarinējušies un gatavi ēšanai. Taču marinēšanās laikā ir vēlams tos vēl 2-3 reizes sakratīt. Tas svarīgi, lai no gurķiem atdalītos sula, kas, sajaucoties ar garšvielām, tos labāk iemarinēs.


Drupanās mīklas pīrāgs

Sastāvdaļas 6 porcijām: pamatnei: 200 g sviesta, 400 g miltu, 80 ml auksta ūdens, 1 tējk. sāls; virskārtai: 3 tomāti, 2 paprikas pākstis, 1 liels sarkanais sīpols, 2 paciņas (2x125 g) mocarellas siera, baziliks, šķipsna sāls, šķipsna kaltētu raudeņu.

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
2. Sviestu sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar miltiem, ūdeni, sāli. Samīca viendabīgu mīklu.
3. Cepamplāti ieziež ar taukvielām vai izklāj ar cepampapīru. Mīklu izrullē, liek uz plāts, ar pirkstiem piespiež maliņas un izlīdzina.
4. Liek mīklu apmēram uz 5 minūtēm 180 grādos un mazliet apcep - tai nav jākļūst zeltainai, bet karstumam drusku "jāaprauj" virskārta.
5. Pa to laiku tomātus sagriež plānās šķēlēs, sīpolu -plānās ripās, papriku - strēmelēs, mocarellu - ripiņās.
6. Izņem apcepto pamatni no cepeškrāsns un virsū kārto tomāta šķēles, papriku, sīpolu, pārkaisa ar sāli un kaltēto raudeni. Liek cepeškrāsnī uz apmēram 15 minūtēm.
7. Izņem pīrāgu no cepeškrāsns, pārliek ar mocarellas ripām un liek atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 7-10 minūtēm, kamēr siers izkūst.
8. Pasniedzot dekorē ar svaigu baziliku.

Lai labi garšo!




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko