Long drink kokteilis Bole ir long drink grupas kokteilis lielam viesu skaitam. Par boli sauc arī trauku, kurā pagatavo kokteili, – bļodu. Boles pagatavot var jebkurā sezonā, taču vasarai un rudenim ir priekšrocības, jo šī kokteiļu veida pagatavošanā izmanto augļus un ogas. Boles vienmēr ir dzirkstošas.
Boles sastāvdaļas
Tie ir svaigi vai konservēti augļi – persiki, bumbieri, melones, plūmes, arbūzi, āboli, aprikozes –, sezonas ogas, arī ziedi vai zaļumi, attīrīti un sagriezti mazos gabaliņos (obligātais komponents). Vēl bolei var pievienot cukuru (ja augļi ir skābi), medu, sīrupu, garšvielas. Garšas un aromāta pastiprināšanai var izmantot liķieri, jebkuru jaunu vīnu vai citu alkoholu. Tā kā bolei jābūt dzirkstošai, tai pievieno atdzesētu dzirkstošo vīnu, aukstu gāzētu ūdeni vai sidru
Sastāvdaļu proporcijas
Augļi un ogas parasti ir 1/3 no kopējā boles apjoma vai apmēram 30 g uz vienu porciju. Vieglāk boles recepti ir sastādīt tieši vienai porcijai jeb 150 ml un tikai tad palielināt līdz vēlamajam daudzumam. Vispirms augļus un / vai ogas apberiet ar nelielu daudzumu cukura vai aplejiet ar alkoholu, pievienojiet atlikušos komponentus un ļaujiet bolei pastāvēt, ievilkties 2–9 stundas atkarībā no receptes. Atceries, ka augļi vai citi izmantotie produkti nedrīkst mainīt savu struktūru.
Kad pievienot dzirkstošos dzērienus
Vislabāk dzirkstošus dzērienus bolei pievienot tieši pirms pasniegšanas. Pirms pasniegšanas bole ir viegli un lēni jāapmaisa. Boli ieteicams pasniegt aukstu, taču netiek rekomendēts tai pievienot ledu. Tāpēc, lai to saglabātu aukstu ilgāku laiku, ieteicams boles trauku ielikt vēl lielākā traukā, kas pildīts ar ledu. Bolei var pievienot arī kādu malku stiprā alkohola: džinu, rumu, degvīnu vai kādu liķieri. Lai dzēriens nebūtu tik alkoholisks, dzirkstošo vīnu pilnībā vai daļēji var aizstāt ar minerālūdeni (sodas ūdeni).
Boles pasniegšana
Boli gatavo caurspīdīgā stikla bļodā un pasniedz caurspīdīgos traukos – glāzēs vai krūzēs 150–250 ml tilpumā. Boli var izmantot kā pasākuma centrālo kompozīciju, dekorējot to ar ziediem, vīnogu lapām un citādi. Boli parasti servē ar deserta karotīti vai dakšiņu.
Boles recepte
Sastāvdaļas: 900 g augļu un ogu, 2 pudeles sausa baltvīna, 1 pudele sausa dzirkstošā vīna, 1 citrons, 100 g cukura vai medus (vai pēc garšas atkarībā no augļu skābuma), 0,5 l sulas vai gāzēta ūdens (pēc izvēles)
1. Izvēlētos augļus un ogas notīra, ja nepieciešams, nomizo, lielākos sagriež gabaliņos. 2. Augļus un ogas liek dziļā stikla bļodā, apkaisa ar cukuru, uzliek vāku un atstāj uz pāris stundām, lai izveidojas sīrups. 3. Pēc tam augļiem pārlej no citrona izspiesto sulu, aukstu baltvīnu. Vajadzētu būt tā, ka visi augļi un ogas ir pilnībā nosegti ar šķidrumu. 4. Liek bļodu vismaz uz vienu stundu ledusskapī atdzesēties. 5. Dzirkstošo vīnu bolei pielej tikai pirms pašas pasniegšanas.