Pasha ir neticami garšīga un, jā, arī trekna, jo pamatā taču sastāv no produktiem, kurus līdz Lieldienām gavēņa laikā ir aizliegts ēst – biezpiena, olām, sviesta.
Pashai var pievienot ne tikai žāvētos augļus, bet arī sukādes, cepumus un pat caur sietu izberztus vārītu olu dzeltenumus. Svarīgi tai ļaut ievilkties vismaz 12 stundas, tad tā būs visgaršīgākā.
Jo treknāks biezpiens, jo labāks. Vislabāk pirkt saldkrējuma, jo skābens pashai tik labi neder. Ja pievieno žāvētus ābolus, sukādes, tos iepriekš nedaudz pamērcē, lai griežot tās tik ļoti neplēstu pashu.
Savukārt Lieldienu maizītes (Hot Cross buns) tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs. Senāk ļaudis ticēja, ka maizītēm ir dziedinošs spēks un tās palīdzot slimajiem atgūties, kā arī pasargājot kuģus jūrā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam.
Pasha gandrīz kā Lieldienu siers
Sastāvdaļas:
500 g 9% biezpiena, 3 olas, 100 g sviesta, 100 g cukura, 100 g saldā krējuma, sula no puscitrona, sarīvēta miza no puscitrona, 1/4 tējk. vaniļas cukura, pa saujai no katra žāvēto augļu veida (aprikozes, rozīnes, melnās plūmes, ķirši), sauja blanšētu un apceptu mandeļu
Gatavošana:
1. Biezpienu sablenderē.
2. Katliņā uz mazas uguns uzkarsē saldo krējumu un izkausē tajā sviestu.
3. Pievieno biezpienu, olas, cukuru, vaniļas cukuru. Uzmanīgi un kārtīgi samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa.
4. Šķidro masu turpina karsēt uz lēnas uguns, nepārtraukti vismaz 15 minūtes maisot. Jāmaisa tik ilgi, kamēr pa virsu atdalās maza tauku kārtiņa un maisījums pavisam nedaudz sāk recēt. Masu nedrīkst uzvārīt.
5. Pievieno citrona sulu, sarīvētu citrona miziņu, žāvētos augļus, mandeles un samaisa.
6. Traukā ieklāj vismaz trijās, četrās kārtās saliktu marli (pērkama aptiekā). Vairākas marles kārtas nepieciešamas, jo biezpiena masa ir smalka un ir svarīgi, lai labums pēc iespējas mazāk iztecētu caur marli.
7. Ļauj masai nedaudz notecēt, sasien sainītī un līdzīgi kā Jāņu sieram uzliek kādu slogu. Nevajag izvēlēties pārāk smagu, pietiks ar kādu lielāku bļodu.
8. Atstāj uz 24 h ledusskapī.
9. Kad gatava, liek uz šķīvja, iztin no marles, un labu apetīti!
Pasha ar želatīnu
Sastāvdaļas:
400 g 9% biezpiena, 12 g želantīna, 100 g cukura, 3 olu dzeltenumi, ¼ tēk. k. vanilīna cukura, sula no puscitrona, sarīvēta miziņa no puscitrona, 150 g saldā krējuma, pa saujai no katra žāvēto augļu veida (žāvētas aprikozes, melnās plūmes, žāvēti ķirši, blanšētas un apceptas mandeles, gabaliņos sagrieztas marmelādes), aptuveni 3 ēd. k. ūdens
Gatavošana:
1. Biezpienu sablenderē.
2. Saputo saldo krējumu.
3. Uzbriedina želantīnu.
4. Ieber katliņā cukuru, pavisam nedaudz pielej ūdeni un vāra tik ilgi, līdz cukurs izkūst.
5. Traukā iesit olu dzeltenumus un kādu laiku puto. Putojot tievā strūkliņā pielej cukura sīrupu. Turpina kārtīgi putot.
6. Pie saputotajiem dzeltenumiem pievieno biezpienu un sablenderē.
7. Pielej citrona sulu, želantīnu un pieliek sarīvētu miziņu. Samaisa.
8. Ļauj masai aptuveni 15 minūtes savilkties istabas temperatūrā.
9. Iecilā saputotu saldo krējumu.
10. Pieber žāvētos augļus, mandeles un samaisa.
11. Šķidro masu salej silikona formiņās, bet tikpat labi to var ieliet arī stāvā traukā vai bļodā. Tajā tikai pirms tam jāieklāj pārtikas plēve.
12. Liek ledusskapī un atstāj tur 24 h.
13. Kad masa sastingusi, trauku apgāž uz šķīvja, bet plēvi noņem.
Lieldienu krusta maizītes
Sastāvdaļas:
450 g kviešu miltu, 7 g sausā rauga, 50 g cukura, 0,5 tējk. malta kardamona (vislabāk ‒ svaigi malta), 2 tējk. malta kanēļa, 0,5 tējk. sāls, 50 g sviesta, 250 ml piena, 1 liela ola, 140 g rozīņu, rīvēta miziņa no 2 apelsīniem, 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai; krustam: 75 g miltu, 5 ēd. k. ūdens
Gatavošana:
1. Bļodā sajauc miltus, sauso raugu, cukuru, kardamonu, kanēli un sāli.
2. Izkausē sviestu, pielej pienu, samaisa. Atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pievieno olu un viegli sakuļ.
3. Pievieno rozīnes un apelsīnu miziņu. Visu iemaisa miltos, līdz izveidojusies viendabīga mīkla.
4. Mīklu mīca ar rokām uz miltiem nokaisītas virsmas, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga (5‒10 minūtes).
5. Mīklu liek ietaukotā bļodā un pārklāj ar pārtikas plēvi vai dvielīti. Noliek siltā vietā raudzēties uz vienu stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
6. Mīklu izveļ no bļodas un ar rokām izveido 16 bulciņas.
7. Divas cepampannas izklāj ar cepamo papīru. Saliek uz tām bulciņas un raudzē otro reizi aptuveni 30 minūtes.
8. Kamēr bulciņas raudzējas, uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
9. Pagatavo krustiņu masu ‒ miltus sajauc ar ūdeni un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Masu pilda kulinārijas tūtā, kam izgriež galā mazu caurumiņu.
10. Katru uzrūgušo bulciņu pārsmērē ar sakultu olu un ar konditorejas tūtu virspusē veido krustiņus.
11. Cep 15‒20 minūtes, līdz maizītes kļuvušas zeltaini brūnas.