Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 15. novembris
Undīne, Leopolds, Unda

Kūkas pavasarim

Nav nekā garšīgāka par smaržīgu, tikko ceptu plātsmaizi, pīrāgu vai mafinu.

Šis ir tas brīdis gadā, kad no dobes spraucas ārā pirmie kraukšķīgie, sulīgie rabarberi, bet saldētavā vēl neapēstas kopš pērnās sezonas rūpīgi glabātās ogas. Jāpaspēj gan viens, gan otrs –  papilnam pieēsties rabarbermaizes, kamēr vēl rabarberi sulīgi, nav apnikuši un pārkoksnējušies. Un jāpaspēj arī notiesāt ogas no saldētavas – jo pavisam drīz dārzos ienāksies pašu audzētās zemenes. Kurš tad vairs domās par saldētavas krājumiem!

Tāpēc cepam un ēdam kūkas un vainas sajūtu par kalorijām «neitralizējam», dodoties pavasara pārgājienos un riteņbraucienos. 


Mafini ar ogām no saldētavas

Sastāvdaļas: 2 lielas olas, 275 g miltu, 175 g cukura, 125 g mīksta sviesta, 100 ml 35% saldā krējuma, 1 tējk. vaniļas cukura, 1/2 paciņas cepamā pulvera, sauja ogu (upenes, jāņogas)

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. 

2. Mīkstu sviestu sagriež gabaliņos. Pa vienai piesit olas un sakuļ.

3. Pieber cukuru un visu sakuļ, līdz veidojas gaiša masa.

4. Atsevišķā traukā miltus sajauc ar vaniļas cukuru un cepamo pulveri, ar rokām samaisa.

5. Lēnām sviesta, olu, cukura masā caur sietu iesijā aptuveni trešdaļu sajaukto miltu.

6. Tad visu samaisa. Svarīgi nepārmaisīt, citādi mafini saplaks un būs cieti. Jāmaisa tikai tik ilgi, kamēr visi milti sajaukušies ar sviestu, ne ilgāk.

7. Pielej trešdaļu saldā krējuma. Izmaisa.

8. Pieber nākamo trešdaļu miltu, izmaisa. Pielej saldo krējumu, izmaisa. Un vēlreiz atkārto to pašu.

9. Ar karoti iepilda mīklu mafinu formiņās. Svarīgi formiņas piepildīt tikai par trim ceturtdaļām, jo cepot mafini pūtīsies un kāps uz augšu.

10. Uzber un ar pirkstiem uzmanīgi un maigi iespiež mīklā mellenes.

11. Liek uz plāts un cep cepeškrāsnī aptuveni 15–20 minūtes.


Biezpiena mīklas rabarberu plātsmaize 

Sastāvdaļas: 2 olas, 2 glāzes + 3 ēd. k. cukura, 2,5–3 glāzes miltu, 200–250 g krējuma mīklai + aptuveni 1 glāze krējuma pārliešanai, 200 g biezpiena, 1,5 tējk. cepamā pulvera, 1 citrona miziņa, 1 ēd. k. vaniļas cukura, kanēlis pēc garšas, 700 g rabarberu 

1.  Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2. Bļodā  sakuļ olas. Pievieno divas glāzes cukura, krējumu, biezpienu un visu samaisa.

3. Miltus sajauc ar cepampulveri un pievieno olu maisījumam.

4. Visbeidzot pierīvē citrona miziņu.

5. Cepamplātī ieklāj cepampapīru un ar karoti liek mīklu. Kad visa mīkla izlikta, to viegli izlīdzina.

6. Nomizo un sagriež rabarberus. Tos kārto uz mīklas.

8.  Sajauc kopā krējumu, cukuru un vaniļas cukuru, kas domāts plātsmaizes pārliešanai. Pārlej ar šo maisījumu plātsmaizi.

9. Pašās beigās pārkaisa ar kanēli un cukuru.

10. Cep 190 grādos, līdz plātsmaize gatava.


Kārtainās mīklas pīrāgs

Sastāvdaļas: 450 g saldētas kārtainās mīklas, 2 ēd. k. sviesta + sviests veidnes ieziešanai, 1 olas dzeltenums, 500 g svaigu, saldētu ogu (zemenes, ķirši, avenes), 200 g cukura, 3 ēd. k. kartupeļu cietes, 1 ēd. k. baltmaizes rīvmaizes

1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.

2. Saldēto mīklu atlaidina. Divas trešdaļas mīklas izrullē plānā kārtā.

3. Ogas ieber bļodā. Pievieno cukuru, kartupeļu cieti, rīvmaizi un visu samaisa. Atstāj 15 minūtes, lai ievelkas.

4. Veidni ar augstām malām ieziež ar sviestu.

5. Mīklu ieklāj veidnē, ar pirkstiem izveidojot maliņas un piespiežot pie veidnes malām.

6. Virsū liek sagatavotās ogas.

7. Atlikušo mīklu mazliet izveltnē, sagriež strēmelēs un pārklāj ogām. Maliņas saspiež kopā ar mīklas pamatnes malām.

8. Sakuļ olu un ar to pārziež mīklas virsu. Liek cepeškrāsnī un cep 45 minūtes, līdz mīkla zeltaini brūna.

9. Pirms pasniegšanas kārtīgi atdzesē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 15.11.2024.

Ja tev liekas, ka esi dumjš, atceries, ka ir cilvēki, kas nezina, kad jāraksta "lūzt" un kad – "lūst".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko