Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Klāt rabarberu laiks

Maijā, kad rabarberi vissulīgākie un kraukšķīgākie, tie jācep kūkās, plātsmaizēs un sacepumos.

Šogad, iespējams, nesanāks uzcept ķiršu kūkas, jo vismaz manā dārzā pēc maija sākuma aukstuma rekordiem lielākā daļa ķiršu ziedu nosaluši – brūni un čaukst kā sviestpapīrs.

Taču rabarberiem maija sals nav kaitējis nenieka – to kāti ir tikpat sulīgi, kraukšķīgi un resni kā citus gadus. Burtiski uzprasās tikt iemaisīti mīklās un iecepti kūkās.

Rabarberu sacepums

Sastāvdaļas:

  • 600 g rabarberu,
  • 6 lielas olas,
  • 6 ēd. k. cukura, 1
  • 50 ml 10% krējuma,
  • 150 g sviesta (izkausēta),
  • sviests formas ietaukošanai,
  • cukurs oderītes iekaisīšanai,
  • 6 ēd. k. miltu,
  • 1 ēd. k. pūdercukura

Pagatavošana:

1. Nomizo un mazos gabaliņos sagriež rabarberus.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C. 2. Ar sviestu ietauko dziļu cepamo formu un izveido cukura oderīti – apkaisa sviestu ar cukura kārtu. Noliek malā.

3. Lielā bļodā iesit olas, pievieno cukuru un sakuļ gaišās putās.

4. Pievieno saldo krējumu, izkausētu sviestu, miltus un vēlreiz visu sakuļ.

5. Rabarberus ieber cepamajā formā. Pāri lej mīklu.

6. Cepamo formu liek cepeškrāsnī un cep 35–40 minūtes, līdz virsa kļūst zeltaina un, pārbaudot ar kociņu, ola ir sarecējusi. Lai virsa neapdegtu, to pēc kāda laika var apsegt ar foliju. 8. Kad sacepums gatavs, to izņem no krāsns un atdzesē 30–60 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

 

Biezpienmaize ar rabarberiem

Sastāvdaļas:

  • 1 kg trekna pilnpiena biezpiena,
  • 3 olas,
  • 7 ēd. k. cukura,
  • 4 strīķētas ēd. k. mannā,
  • 4 ēd. k. miltu,
  • 1 ēd. k. vaniļas cukura,
  • 2 nelieli rabarberu kāti,
  • šķipsna sāls

Pagatavošana:

1. Rabarberus nomizo un sagriež mazos gabaliņos.

2. Biezpienu, olas un cukuru sakuļ ar karoti vai sablendē vienmērīgā masā.

3. Biezpiena masā iejauc vaniļas cukuru un sāli. Pievieno mannu un miltus un visu vēlreiz ar karoti sajauc vienmērīgā mīklā.

4. Iemaisa sagrieztos rabarberus.

5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC.

6. Cepamtrauku (apmēram 25×25 cm) izklāj ar cepampapīru un uzlej mīklu apmēram 1,5 cm biezā kārtā. Izlīdzina.

7. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 30–40 minūtes, līdz maize gatava.

8. Atdzesē, griež gabaliņos un pasniedz. 

 

Rabarberu plātsmaize ar paniņām

Sastāvdaļas:

  • 500 g rabarberu,
  • 3 olas,
  • 1 glāze ar kaudzīti cukura,
  • 2 glāzes miltu,
  • 2 glāzes paniņu,
  • 1 tējk. cepamā pulvera,
  • šķipsna kanēļa;
  • pārliešanai:
  • 100 ml saldā vai skābā krējuma,
  • 50 g cukura,
  • 1 ola

Pagatavošana:

1. Olas saputo kopā ar cukuru, kamēr masa ir dubultojusies apjomā un kļuvusi gaišāka.

2. Paniņas samaisa ar cepamo pulveri. Visu sajauc ar saputotajām olām. ,

3. Paniņu un olu masā iesijā miltus un maisa, līdz masa ir viendabīga, bez kunkulīšiem.

4. Cepamo plātni izklāj ar cepamo papīru, uz tā lej virsū mīklu un vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu.

5. Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos un pārkaisa ar tiem mīklu. Kanēli samaisa kopā ar cukuru a5iecībā 1:3 un apbārsta ar to rabarberus.

6. Cep 40 minūtes 180 °C temperatūrā.

7. Pārliešanai domāto krējumu, olu un cukuru sakuļ viendabīgā masā.

8. Kad plātsmaize gandrīz gatava, 10 minūtes pirms cepšanas beigām to pārlej ar šo krējuma maisījumu un liek atpakaļ cepeškrāsnī cepties. Cep, līdz virsiņa sarecējusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko