Melnais vīns (tā to sauca tumšās, gandrīz melnās krāsas dēļ) tika pasniegts jau Romas imperatoru valdīšanas laikā. Īpašu popularitāti tas ieguva viduslaikos, aizēnodams slavenos Bordo Claret vīnus. Krievijā tas parādījās Pētera I valdīšanas laikā, kad arī krievu pareizticīgo baznīca to pieņēma par savu sakramenta dzērienu. Taču krievi neuzrunā H burtu, tāpēc dzērienam radās krieviskā izruna Kagor.
Gan sauss, gan salds
Slavenie Bordo vīni tajos laikos nevarēja lepoties ar pilnīgu miesasbūvi un bieži vien slikti pārcieta garos transportēšanas ceļus pār jūru.
Tāpēc melnajam vīnam no Kaoras bija "visi trumpji rokās" – vīna dārzi atradās netālu no tirdzniecības upes Žirondas, kas veda uz Bordo, tālāk uz Angliju un citām vīna baudītāju zemēm.
Vīna izteiktais raksturs, pateicoties tā uzkarsēšanai līdz 70 grādu temperatūrai nogatavināšanas procesā un pat tā stiprināšanai, iemantoja pasaules slavu. Vīna darināšanai par pamatu izmantoja Malbec šķirnes vīnogas jeb, kā tās dēvē Kaorā, Auxerrois sajaukumā ar Merlot un Tannat šķirnes ogām. Oriģinālais Cahors var būt gan salds, gan sauss. Tam ir dziļi sarkana vai tumša rubīna krāsa. Jaunībā tas ir biezs, augļains vīns, kas ar gadiem iegūst noapaļotu, samtainu garšu. Sader ar sēņu ēdieniem, zoss un pīles gaļu, nogatavinātiem sieriem.
Vīnu saturošie, lētie kagori
Vairums mūsu veikalos pieejamo kagoru ar Kristus un baznīcas simbolu attēliem uz etiķetēm visbiežāk ir gatavoti no vīnu saturošiem dzērieniem vai Eiropas Savienībā novāktu vīnogu maisījuma, kas papildināti ar dažādu ogu garšām. Parasti tie ir cenas ziņā lēti, saldināti, aromatizēti dzērieni. Ar iepriekš minēto Cahors tiem nav nekāda sakara.
Moldovas, Krimas, Ukrainas kagori
Šajos dzērienos (protams, ne visos, tāpēc lasiet etiķetes) kā pamatmateriāls izmantots nevis vīnu saturošs dzēriens, bet vīns, visbiežāk no Cabernet Sauvignon, Merlot un Bastardo šķirnes vīnogām. Arī cenas ziņā šie kagori ir dārgāki.
Īstā kagora autentiskums slēpjas izmantoto vīnogu šķirnēs un vīna karsēšanā, kas Moldovas, Ukrainas, Krimas vīniem netiek izmantots. Tomēr tas, ka daudziem šiem vīniem izmantots kvalitatīvs vīna materiāls – īstas vīnogas, padara tos nesalīdzināmi baudāmākus par aromatizētajiem dzērieniem ar sintētiskajām ogu garšām. Īpaši labi Moldovas un citu iepriekšminēto zemju kagori saderēs ar Lieldienu laika desertiem
smits
Nākas secnāt,