Siltajās un saulainajās vasaras dienās daudz negribas stāvēt pie plīts, tāpēc īsti vietā būs aukstā zupa un ātri pagatavojamas plātsmaizes. Aukstās tomātu zupas recepte ir tikai viens no neskaitāmiem Andalūzijas gaspačo veidiem.
Vienai no plātsmaizēm, lai maltīte sanāktu pēc iespējas ātrāk, izvēlējos kārtainās mīklas pamatni no lielveikala. Otrai piedāvāju pilngraudu mīklas recepti, ko pagatavot pašam. No dotā sastāvdaļu daudzuma iznāk liela mīklas bumba. To var dalīt vismaz trīs gabalos. Vienu pagatavot uzreiz, pārējos divus katru atsevišķi sasaldēt citai reizei.
Vasaras plātsmaize ar tomātiem un mocarellu
Sastāvdaļas: 1 iepakojums saldētas kārtainās mīklas, 1–2 tomāti, 2 mocarellas bumbas, 1 sarkanais sīpols, 1 paprika, sāls, pipari pēc garšas, eļļa apcepšanai
1. Saldētās mīklas plāksnes atlaidina un izrullē plānākas.
2. Tomātus sagriež plānās šķēlēs, papriku iztīra un sagriež strēmelēs, sīpolu plānās ripās. Mocarellu sagriež ripās.
3. Pannā uzkarsē eļļu un viegli apcep sīpolu un papriku.
4. Uz izrullētās mīklas izkārto tomāta ripas, mocarellu, papriku, sīpolu. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
5. Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos un cep apmēram 25 minūtes, līdz mīklas maliņas zeltainas, siers izkusis un dārzeņi mīksti.
6. Pasniedz siltu, dekorējot ar bazilika lapiņu.
Aukstā tomātu zupa
Sastāvdaļas: 2 sarkanās paprikas, 1 svaigs gurķis, 3 vidēji tomāti, 200 ml tomātu sulas, 2 daiviņas ķiploka, 2 šķēles baltmaizes, 1 sīpols, pāris zariņu pētersīļu, pāris bazilika lapu, sāls, malti melnie pipari, eļļa apcepšanai
1. Paprikas un tomātus nomazgā un sagriež mazākos gabaliņos. Sīpolu nomizo un sasmalcina.
2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep tomātus kopā ar papriku un sīpolu. Atdzesē.
3. Gurķi arī sasmalcina.
4. Blendera traukā liek dārzeņus, nomizotu ķiploku, pievieno baltmaizes mīkstumu (garoziņas nogriež) un zaļumus. Visu sablendē pēc izvēles – vai nu pilnībā viendabīgā masā, vai atstājot dažus tomātu gabaliņus.
3. Kad masa sablendēta, tai pēc nepieciešamības pievieno nedaudz tomātu sulas.
4. Pēc garšas pievieno sāli, kārtīgi izmaisa.
5. Zupu pasniedz, dekorējot ar bazilika lapiņu un pārkaisot ar svaigi maltiem pipariem.
Pilngraudu mīklas plātsmaize
Sastāvdaļas: mīklai: 375 g kviešu miltu, 250 g pilngraudu miltu, 1 tējkarote sāls, 230 g auksta sviesta, 50 ml aukstu paniņu, 65 ml ledusauksta ūdens; pildījumam – 200 g salami, 2 saujas šampinjonu, 200 g labi kūstoša siera, 1 asais pipars vai paprika
1. Vispirms pagatavo mīklu. Lielā bļodā jauc kopā parastos un pilngraudu miltus un sāli.
2. Auksto sviestu sagriež kubiņos un pārber miltu masai. Ar pirkstiem ieberž miltos, līdz konsistence līdzinās drupačainām smiltīm.
3. Tad pakāpeniski pa 1 ēd.k. pievieno ledusauksto ūdeni.
4. Pēc tam tāpat miltu masai pa ēdamkarotei pievieno paniņas, apmaisot ar karoti vai lāpstiņu. Pievieno tikai tik daudz, lai mīkla turas kopā, kad to viegli saspiež.
5. Visu mīklu savāc vienkopus, vispirms saveļ bumbā, tad saplacina. Ietin pārtikas plēvē, atdzesē ledusskapī vismaz 30 minūtes.
6. Pa to laiku sagatavo pildījumu – sarīvē sieru, plāni sagriež salami, notīra un sagriež čili vai papriku, šampinjonus.
7. Izņem no ledusskapja mīklu, sadala 2–3 gabalos.
8. Izrullē un izkārto uz mīklas visas pildījuma sastāvdaļas.
9. Liek līdz 220 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūtes, līdz plātsmaize gatava. Pasniedz karstu.