Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 15. novembris
Undīne, Leopolds, Unda

Garšīgām brīvdienām!

Par spinātu un šķiņķa galeti varu teikt, ka tā ir garšīga gan karsta, tikko izņemta no cepeškrāsns, gan arī atdzisusi – tādu to var ņemt līdzi pavasara pārgājienos un apēst brīvā dabā. Filo (lapu) mīklas smalkmaizītes prasa ilgāku laiku virtuvē, jo jāgatavo gan pildījums, gan papildu ņemšanās ir ar pašu mīklu. Ja nekad neesat to izmantojuši, ziniet – lielveikalu saldētavās tā stāv turpat, kur dažādās kārtainās mīklas. Bumbierus šajā gadījumā gatavojām rozā vīnā, bet tikpat labi mērcei var izmantot arī sarkanvīnu.

Filo mīklas smalkmaizītes

Sastāvdaļas: 700 g filo mīklas; pildījumam: 450 ml piena, 100 g cukura, 1 šķipsniņa sāls, 75 g mannas putraimu, 500 g rikotas siera, 1 ola, 50 g sukāžu, 0,5 tējk. vaniļas ekstrakta, naža gals malta kanēļa

1. Pagatavo pildījumu – pannā liek pienu, cukuru un sāli. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

2. Mannas putraimus sajauc ar miltiem.

3. Mannas un miltu maisījumā pakāpeniski iemaisa verdošu pienu. Visu samaisa, līdz milti uzbriest, sabiezē un veidojas gluda masa.

4. Pārlej bļodā, atstāj, lai nedaudz atdziest, pēc tam pakāpeniski pievieno pārējās sastāvdaļas, saputo, līdz izveidojas gluds, biezs krēms. Noliek to ledusskapī atdzesēties. 

5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C grādiem.

6. Cepešpannu izklāj ar cepampapīru.

7. Iztin filo mīklas rullīti, sagatavo mīklu atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma un ar asu nazi sagriež to 1 cm biezās šķēlēs. 

8. Katras šķēles vidū liek karoti pildījuma un mīklas malas viegli saspiež kopā. 

9. Cep cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes vai līdz tās ir zeltaini brūnas un kraukšķīgas. Ļauj atdzist, tad pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.


Spinātu un šķiņķa galete

Sastāvdaļas pamatnei:
210 g miltu, 125 g sviesta, 1 ola, 1–2 ēd. k. ledusauksta ūdens, šķipsna sāls; pildījumam: 150 g svaigā siera, 100 g labi kūstoša siera, dāsna sauja spinātu, 150 g kūpināta cauraudzīša, 1 ola, sāls, pipari, eļļa apcepšanai

1. Vispirms pagatavo pamatnes mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas, tad pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ātri saberž ar miltiem, līdz veidojas raupjas drumslas.

2. Sakuļ olu un pievieno mīklai. Mīklu saveļ, lai tā turas kopā, taču nedrīkst pārāk sastrādāt. Ja mīklai vēl nepieciešams nedaudz šķidruma, pa karotei pievieno ledusaukstu ūdeni.

3. Mīklu uz pusstundu atpūtina ledusskapī. Tad to būs vieglāk izrullēt.

4. Mīklu izrullē un ieklāj cepamformā, uzlokot aptuveni 3 cm augstas maliņas. Var arī izrullēt uz cepampapīra un likt uz plāts.

5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem.

6. Spinātus noskalo un sagriež. Ķiploku notīra un sakapā.

7. Pannā uzkarsē eļļu, liek ķiploku un 1–2 minūtes maisot apcep. Pievieno spinātus un pasautē 2–3 minūtes, līdz spināti saplakuši un liekais šķidrums iztvaikojis.

8. Sieru sarīvē un sajauc ar atlikušo svaigo sieru un olu.

9. Ar sieru un olas maisījumu pārziež mīklas pamatni.

10. Virsū kārto sautētos spinātus un iepriekš plānās strēmelēs sagrieztu cauraudzīti.

11. Liek cepeškrāsnī un cep, līdz siers izkusis un mīklas maliņa apcepusies.


Bumbieri vīna mērcē

Sastāvdaļas: 3 lieli bumbieri, 2 ēd. k. sviesta, 200 ml rozā vīna, 6 tējk. brūnā cukura, sauja saldētu smiltsērkšķu ogu

1. Noregulē cepeškrāsni uz 180 grādiem. Ar pusi sviesta ieziež trauku, kurā cepsies bumbieri.

2. Nomazgā bumbierus un sagriež četrās daļās.

3. Uz katra bumbiera liek piciņu sviesta un uzber karoti cukura.

4. Traukā ielej vīnu, apslakot arī bumbierus. Pārkaisa ar smiltsērkšķu ogām. Cep aptuveni 20 minūšu vai kamēr mīksti.

5. Pasniedz siltus, pārlietus ar vīna mērci. Ja vēlas, pievieno karoti vaniļas saldējuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 15.11.2024.

Ja tev liekas, ka esi dumjš, atceries, ka ir cilvēki, kas nezina, kad jāraksta "lūzt" un kad – "lūst".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko