Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gardas oktobra pusdienas

Ir tas patīkamais brīdis, kad dārzi novākti, dārzeņiem pilni apcirkņi un ķirbjiem skapjaugšas vai verandas - viss vēl svaigs, pēc rudens smaržojošs, apetītlīgs un vitamīniem pilns.

Atliek tikai mazgāt, šķērēt un likt katlā, uz pannas vai cepeškrāsnī. To arī darām. Šoreiz trīs gardas receptes, kurās izmantotas vietējās rudens veltes, piedāvā Inese Šķerberga no restorānu tīkla Daily.

Ķirbju un rudzu miltu pankūkas

Sastāvdaļas 4 personām: 120 g mizota ķirbja, 0,5 l kefīra, 1 glāze rudzu miltu, 2 tējk. cukura, 2 ēd. k. eļļas, 1 ola, soda 

Pagatavošana: 

1. Nomizotu ķirbi sarīvē uz sakņu rīves, pievieno rudzu miltus, cukuru, sāli, olu un kefīru, kurš samaisīts ar sodu. Iejauc mīklu. 

2. Mīklai atļauj 30 minūtes uzbriest. 

3. Cep karstā eļļā no abām pusēm.

4. Pasniedz ar krējumu. Ļoti gardi būs ar brūkleņu ievārījumu.

Biešu un sakņu salāti ar āboliem un kaperiem

Sastāvdaļas 4 personām:  4–6 vārīti mazi kartupeļi, 4 vārītas jaunās bietītes, 2 vārīti vidēja lieluma burkāni, 2 āboli, 2 ēd. k. kaperu, sarkanie sīpoli vai sīpolloki; zaļumu mērcei: kārtīga bunte ar dažādiem zaļumiem (pētersīļi, baziliks, svaigais koriandrs, nedaudz piparmētras, rukolas), pusglāze eļļas, 1 ēd. k. ābolu etiķa, pāris šķēlīšu notīrīta ingvera, 1 daiviņa ķiploka, pipari, cukurs un sāls pēc garšas.

Pagatavošana: 

1. Kartupeļus, burkānus, bietes, ābolu sagriež lielos kubveida gabalos. 

2. Sarkanos sīpolus vai lociņus sakapā. 

3. Gatavo mērci – zaļumus rūpīgi nomazgā un notecina. Sablenderē visas sastāvdaļas kopā ar eļļu.

4. Sagatavotos dārzeņus sajauc ar mērci.

Cepta vistas krūtiņa brūkleņu marinādē ar ķirbju biezeni un ābolu mērci

Sastāvdaļas 4 personām: 4 vistas filejas, sāls, pipari pēc garšas, šķipsniņa malta ingvera, sauja brūkleņu, 1 tējk. medus, 1⁄2 glāze eļļas un 2 krustnagliņas; ķirbju biezenim: 1 neliels nomizots ķirbis bez sēklotnes, 2 ēd. k. eļļas, šķipsniņa kanēļa, 1 daiviņa ķiploka, sāls pēc garšas; ābolu mērcei – 4 mizoti āboli bez serdes,1 glāze ūdens, 2 ēd. k. skābā krējuma, 1 ēd. k. svaigi spiestas citronu sulas, 1 tējk. (bez kaudzes) kartupeļu cietes, cukurs, pētersīļi, sāls.

Pagatavošana: 

1. Brūklenes (var ņemt arī saldētas – pat labāk – tikai jāatlaidina) saspaida un sajauc ar pārējām sastāvdaļām vistas cepšanai, līdz medus ir izkusis. Pievieno smalki sakapātu ķiploku.

2. Sasprauž filejā krustnagliņas. Iemarinē vistas fileju, notur nakti ledusskapī. 3. Vistu var cept divējādi: a) kārto karstumizturīgā keramikas traukā pamīšus vienu otrai, pārlej marinādi un cep 180˚C 15–20 minūtes; b) cep uz pannas karstā eļļā no abām pusēm gatavu, bet tad pirms cepšanas nosusina marinādi ar salvetes palīdzību. 5. Ķirbi sagriež lielos kubveida gabalos, sajauc ar eļļu, kanēli, sāli un ķiploku. Cep cepeškrāsnī 180˚C vienlaicīgi ar vistas krūtiņu. Gatavu sablenderē biezenī vai saspaida ar dakšu. 6. Gatavo ābolu mērci. Ābolus nomizo, izgriež serdi un sagriež daiviņās, liek katliņā, aplej ar citronu sulu, pievieno sāli, cukuru un ūdeni. Uzkarsē, vāra divas minūtes. Pievieno skābo krējumu, sablenderē. 7. Mērci lej atpakaļ katliņā, uzkarsē un iebiezina ar ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti. Pirms pasniegšanas pievieno sīki sasmalcinātus pētersīļus.  8. Pasniedz vistu ar ķirbju biezeni, pārlej ar ābolu mērci.

Lai labi garšo!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko