Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Gardais ķirbis

Neļausim ķirbim vientuļi nīkt uz skapjaugšas!

Helovīns pagājis, taču ķirbju pieliekamā un veikalu krājumos tādēļ nav kļuvis mazāk. Jāmeklē receptes, kā tos pievārēt.

Ķirbja pankūkas ir svētdienas rīta brokastis.

Savukārt pildītais ķirbja podiņš ir recepte svētku galdam, jo izskatās ļoti dekoratīvi; otrkārt, šādu podiņu ir vienkārši pagatavot; treškārt, tas ir sātīgs un garšo lieliski.

Ja šķiet sarežģīti cept ķirbja podiņu, vienkāršāka recepte ir pildīt ķirbja pusītes. 


Ķirbju pankūkas

Sastāvdaļas: 300 g ķirbja (bez mizas un sēklotnes), 320 g miltu, 1,5 glāzes piena, 4 olas, 4 tējk. cukura, šķipsna sāls, 1 ēd. k. citrona sulas, eļļa cepšanai

Pagatavošana

1. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un sāli. Tad pievieno pienu.

2. Šķidro masu pakāpeniski lej izsijātos miltos, samaisa viendabīgu mīklu un ļauj 30 minūtes uzbriest.

3. Uz rupjās sakņu rīves sarīvē ķirbi, pārkaisa ar cukuru un pārslaka ar citrona sulu.

4. Pirms cepšanas mīklā iemaisa ķirbi, kā arī saputo olu baltumus stingrās putās un iecilā mīklā.

5. Pannā sakarsē eļļu un cep pankūkas ‒ no abām pusēm zeltaini brūnas.

6. Var pasniegt gan ar sāļām, gan saldām piedevām.


Cepts ķirbis ar rīsu pildījumu

Sastāvdaļas: 1 cepamķirbis (apmēram 1,5 kg), 50 g rīsu (nevārītu), 400 g maltās gaļas, 2 sīpoli, 3 daiviņas ķiploka, 3 tomāti, 200 g labi kūstoša siera, 150 ml saldā krējuma, 1 ēd. k. miltu, sāls, pipari – pēc garšas

1. Vispirms sagatavo pildījumu. Noskalo un novāra rīsus, līdz tie mīksti.

2. Uz pannas apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus. Pievieno malto gaļu.

3. Kad gaļa apbrūnējusi, pannā pievieno sagrieztus tomātus. Visu kopā sutina, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi un gandrīz mīksti. Noliek malā.

4. Mazā katliņā uz lēnas uguns, viegli maisot, uzsilda saldo krējumu. Pakāpeniski pieber strīķētu ēdamkaroti miltu, pievieno sāli un piparus – tas arī viss. Noliek malā.

5. Sarīvē sieru.

6. Kad visas pildījuma sastāvdaļas sagatavotas, ieslēdz cepeškrāsni uz 190 grādiem.

7. Nogriež ķirbim vāciņu un izņem sēklotni. Ja mīkstums šķiet pārāk biezs, to arī var drusku izgrebt. Izgrebto daļu sarīvē un pievieno maltās gaļas un dārzeņu masai.

8. Ķirbja dobumu mazliet padursta ar dakšiņu, taču nepārdur mizu. Sagatavotajā ķirbja podiņā kārtām liek iekšā pildījumu: vispirms ieklāj kārtu maltās gaļas un dārzeņu masas, tai pa virsu liek daļu rīsu un lej daļu miltu mērcītes. Pārkaisa ar daļu rīvētā siera. Tad atkal liek gaļas pildījuma kārtu, novārītos rīsus, miltu mērcīti, rīvēto sieru.

9. Pildījumam jābūt blīvi ieklātam ķirbī, un visam jānoslēdzas ar siera kārtu.

10. Cepamplātī ieliek foliju ‒ tik lielu, lai varētu tajā ietīt ķirbi. Uz folijas liek pildīto ķirbi, uzliek virsū vāku un ar otiņu pārziež vai vienkārši ar plaukstu ierīvē ar eļļu.

11. Tad ķirbi ietin folijā, lai nekur neveidotos atvērumi.

12. Cepamo plāti ar satīto ķirbi liek uzkarsētajā cepeškrāsnī un cep apmēram stundu vai tik ilgi, kamēr ķirbī var viegli iedurt ar dakšiņu.

13. Atver foliju un ļauj vēl 15 minūtes cepeškrāsnī apbrūnēt.

14. Liek uz galda un sadala porcijās.


Ar malto gaļu pildītas ķirbja puses

Sastāvdaļas: 1 garenais ķirbis, 50 ml lēcu vai rīsu, 400 g maltās gaļas, 1 burkāns, 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 1 ola, eļļa cepšanai, sāls, garšvielas (muskatrieksts, ingvers, kardamons), svaigi pētersīļi vai citi zaļumi dekorēšanai

1. Novāra rīsus vai lēcas.

2. Sarīvē vai mazos gabaliņos sagriež burkānu, sīpolu, turpat traukā iespiež ķiploka daiviņas. Sakuļ olu, pievieno dārzeņiem.

3. Dārzeņos iemīca malto gaļu un novārītās lēcas vai rīsus, lai veidotos viendabīga masa, pievieno garšvielas un sāli.

4. Iegarenu ķirbi griež uz pusēm. Iztīra sēklas un mīkstumu, lai veidotos apaļš caurums.

5. Ķirbja puses kārto cepamplātī uz cepampapīra. Vidū liek gaļas masu.

6. Ķirbja šķēlēm malas apsmērē ar eļļu.

7. Liek krāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādu temperatūrai, cep stundu.

8. Kad ķirbis ir gatavs un gaļa sacepusies, šķēles kārto uz šķīvjiem. Dekorē ar pētersīļa vai citu zaļumu lapiņām.

9. Pasniedz ar skābo krējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko