Visi tie, kam ģimenē kāds skolnieks, ļoti labi zina sezonu iedalījumu – vasara, brīvdienu un atvaļinājumu sajūta sākas tad, kad beidzas skola. Neatkarīgi no laikapstākļiem un citām blakus lietām.
Mēs skolas pēdējās dienas iesakām nosvinēt ar gardiem desertiem. Tiramisu kā daudzas itāļu receptes ir tik viegli pagatavojams, ka tas sanāks pat sākumskolas bērniem (viņi Dāmu pirkstiņu mērcēšanu kafijā var aizstāt ar mērcēšanu apelsīnu vai ābolu sulā). Šokolādes deserts fondants ir franču recepte, un ar frančiem nekad nav tik vienkārši kā ar itāļiem (vismaz, ja runa ir par ēdienu). Te galvenais triks – kā panākt, lai, to izņemot no krāsns un pārdurot ar dakšiņu, ārā iztek mīksta šokolādes masa. Ja fondantu pārcepsiet, tas būs sauss.
Savukārt drumstalu kūka sanāk garda vienmēr. Pildījumam varat izmantot arī rabarberus.
Tiramisu ar zemenēm
Sastāvdaļas: 200 g maskarpones siera, 200 ml saldā krējuma, 250 g cepumu, Dāmu pirkstiņi, 3 olu dzeltenumi, 2 ēd. k. cukura, 200 g zemeņu, 1 apelsīns, 250–300 ml stipras melnas kafijas.
1. Zemenes noskalo, noņem kauslapiņas, pārgriež uz pusēm.
2. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.
3. Ja garšo saldākas kūkas, cukuru var pievienot vairāk.
4. Sajauc ar maskarpones sieru un vēlreiz saputo.
5. Saldo krējumu saputo un iecilā maskarpones un olu maisījumā.
6. Dāmu pirkstiņus no abām pusēm viegli apmērcē kafijā.
7. Dāmu pirkstiņus kārto traukā ar augstām malām.
8. Pārklāj ar maskarpones krēmu, daļu zemeņu un liek nākamo cepumu kārtu. Šo procesu atkārto, līdz izmantoti visi cepumi un krēms.
9. Kūku pabeidz ar krēma kārtu, dekorē ar zemeņu pusītēm.
10. Kādas 2–3 stundas kūku novieto ledusskapī, lai garšas savelkas, tad pasniedz.
Šokolādes deserts
Sastāvdaļas: 120 g melnās šokolādes + 8 šokolādes gabaliņi, 3 olas, 80 g pūdercukura, 35 g mīksta sviesta, 1 ēdamkarote miltu
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
2. Katliņā izkausē šokolādi un sviestu, regulāri maisa, līdz masa kļūst viendabīga un gluda.
3. Citā bļodā sakuļ kopā olas, pūdercukuru un miltus.
4. Šokolādes un sviesta masu pielej pie olu un miltu masas un kārtīgi samaisa.
5. Sagatavo karstumizturīgos trauciņus – noderēs tie, kuros gatavo krēmu brulē. Sākumā tos apslaka ar eļļu, pēc tam ieber miltus un izviļā tā, lai trauciņš ir ar tiem nosegts.
6. Kad trauciņi sagatavoti, katrā no tiem iepilda šokolādes masas, ieliek divus šokolādes gabaliņus katrā un pārklāj ar atlikušajām šokolādes masas.
7. Liek cepties aptuveni 12 minūtes (kad masa sāk piepūsties), ne ilgāk, citādi vidus nebūs mitrs.
8. Izņemot ārā no cepeškrāsns, nedaudz atdzesē un tad var ņemt no trauciņa ārā, bet var arī desertu pasniegt ar visu trauciņu. Fondantu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Drumstalu kūka
Sastāvdaļas: 1 iepakojums saldētās mīklas, 400 g skābā krējuma, 1 ola, 10 ēd. k. cukura, 1 ēd. k. cietes, 1 ēd. k. vaniļas cukura, ievārījums vai pēdējās ogas, kas vēl aizķērušās saldētavā; drupačām: 100 g auksta sviesta, ½ glāze cukura, 2 tējk. vaniļas cukura, 100–150 g miltu
Pagatavošana
1. Pagatavo drumstalas – sviestu sakapā un sajauc kopā visas drumstalu sastāvdaļas. Ar pirkstiem saberž sīkās drumstalās. 2. Mīklas plāksnītes atkausē, nedaudz izrullē, lai pamatne nav tik maizīga, un izvieto uz cepešpannas, kas ieziesta ar eļļu vai pārklāta ar cepampapīru. Mīklu izlīdzina viendabīgā plāksnē pa visu pannu (saspiež locījuma vietas kopā) un kārtīgi sadursta ar dakšiņu.
3. Liek apmēram 200 grādu karstā cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, līdz karstums to aprauj baltu, bet vēl neizcep līdz galam.
4. Tikmēr bļodiņā sakuļ olu ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno krējumu.
5. Izņem mīklu no cepeškrāsns, pārlej sakulto masu tā, lai nelītu pāri maliņām, citādi kūkas apakša kļūst mitra.
6. Virsū saliek ogas vai pārziež ar ievārījumu, pārkaisa drumstalas un visu liek vēl uz apmēram 20–25 minūtēm 180 grādos cepeškrāsnī, līdz masa sastingst un drumstalas kļūst zeltainas.