Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Ēdieni kailsala dienām

Sātīga lazanja, aromātiska vista un smēriņš uzkodu maizītei.

Šonedēļ – šīs ziemas visaukstākajā dienā – gribas ēst sātīgi, kaut arī gana daudz ēsts jau visas iepriekšējās brīvdienu nedēļas. Taču āra aukstumu patīkami kompensēs cepeškrāsns siltums un aromāti. Tāpēc piedāvāju iemarinēt un uzcept vistas gabaliņus, kā arī pagatavot lazanju no pankūkām, bet uzkodām sagatavot parasto balto pupiņu smēriņu.

Pie mums visierastākā smērviela ir svaigais siers vai kāds no kausētajiem sieriem. Tāpēc es iesaku izmēģināt ko neparastāku. Balto pupiņu smēriņš ir absolūti vienkāršs un ļoti garšīgs. Tikpat labi to var izmantot arī kā smērvielu parastajām sviestmaizēm.


Pankūku lazanja

Sastāvdaļas mīklai:

  • 100 g miltu,
  • 250 ml ūdens,
  • 2 olas,
  • šķipsna sāls

pildījumam:

  • 2 tomāti,
  • 300 g jauktas maltās gaļas,
  • 1 saišķis pētersīļu,
  • 200 g Holandes vai līdzīga siera,
  • 200 g skābā krējuma,
  • 2 ēdamk. tomātu mērces,
  • 3 sīpoli,
  • 2 ēdamk. eļļas,
  • 1 tējk. sviesta,
  • 2 tējk. kaltēta oregano,
  • sāls,
  • pipari

Pagatavošana:

1. Miltus sajauc ar sāli, pa vienai pievieno olas. Izmaisa. Pakāpeniski pievieno ūdeni un sakuļ gludu, viendabīgu mīklu. Noliek uz pusstundu malā, lai milti uzbriestu.

2. Tomātus nomazgā un sagriež plānās šķēlēs. Pētersīļu lapiņas atdala no kātiņiem un sīki sakapā. Sieru sarīvē. Krējumu samaisa ar divām trešdaļām sarīvētā siera.

3. Notīra sīpolu un smalki sakapā. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolu, līdz tas caurspīdīgs. Pievieno sviestu un oregano. Iemaisa malto gaļu un maisot apcep, līdz gaļa drupana un brūna.

4. Gaļai pievieno sāli, piparus, sakapātos pētersīļus. Noliek malā.

5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

6. Pannā uzkarsē eļļu un pa vienai izcep 5 plānās pankūkas.

7. Veidnē ieklāj cepamo papīru tā, lai papīrs uzlocītos arī uz maliņām.

8. Cepamā papīra pamatni ieeļļo un liek virsū pirmo pankūku. Tai virsū pārliek vienu ceturto daļu sagatavotā pildījuma. Liek virsū nākamo pankūku. Tā turpina, līdz viss pildījums izlietots. Pēdējā kārtā liek pankūku.

9. Pankūkas virspusi pārsmērē ar tomātu mērci, pārkaisa ar atlikušo sieru. Liek veidni cepeškrāsnī un 180 grādos cep apmēram pusstundu.

10. Pasniedz nekavējoties.


Vista sojas un tomātu marinādē

Sastāvdaļas:

  • 3 kg vistas šķiņķīšu vai stilbiņu,
  • 2 lieli tomāti,
  • 3–4 ēdamk. citrona sulas,
  • 4 ēdamk. cukura,
  • 4 ēdamk. sojas mērces,
  • 3 ķiploka daiviņas

Pagatavošana:

1. Sakapā tomātu un ķiploka daivas.

2. Nelielā katliņā liek tomātu un ķiploku, pievieno citrona sulu, sojas mērci un pieber cukuru. Visu samaisa un uz vidējas liesmas uzvāra.

3. Pagatavoto marinādi karstu pārlej vistas gabaliem un kārtīgi apmaisa. Noliek vismaz uz stundu marinēties.

4. Pa to laiku uzkarsē cepeškrāsni. Kad vista iemarinējusies, liek to cepties. Cep apmēram stundu, līdz gabaliņi kraukšķīgi, zeltaini brūni.

5. Pasniedz ar kādu grila mērci un salātiem vai svaigiem dārzeņiem.


Balto pupiņu smēriņš lavašam

Sastāvdaļas:

  • 400 g novārītu pupiņu,
  • 1 ķiploka daiva,
  • 1 tējk. maltu koriandra sēklu,
  • 1 tējk. malta kumīna,
  • 1 ēdamk. citrona sulas,
  • šķipsna Kajenas piparu,
  • šļuka olīveļļas,
  • sāls,
  • pipari

Pagatavošana:

1. Visas sastāvdaļas saliek blenderī un sablendē līdz viendabīgai masai.

2. Nogaršo, vai pietiek citrona sulas un sāls. Ja prasās vēl, tad pievieno un vēl pāris reizes sablendē.

3. Ja pievienosiet vītinātu vai kūpinātu šķiņķi, grilētas paprikas puses, galdā liksiet jau gandrīz karalisku ēdienu. Un neviens pat iedomāties nevarēs, ka tas no parastām pupiņām taisīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko