Gaļas kotletes latviešiem ir cieņā, un nez vai tuvākajā laikā kaut kas mainīsies, tāpēc piedāvāju trīs receptes – it kā kotletes, tomēr citādā izpildījumā, tā sakot, dažādībai.
Kotlešu plātsmaize ir viegli un ātri pagatavojams ēdiens, turklāt neierastā veidā un izskatā. Pārsteidziet viesus, ceļot galdā gaļas plātsmaizi! Ļoti labi sader ar kartupeļu biezputru, rīsiem vai vienkārši svaigiem gurķiem.
Rīsu un maltās gaļas kotletes ir sātīgas un arī diezgan pikantas. Īsts februāra ēdiens!
Zivju kotletes kopā ar dažādām citām mazām uzkodiņām lieliski garšos pie laba vīna.
Kotlešu plātsmaize
Sastāvdaļas:
- 500 g jauktās maltās gaļas,
- 2 baltmaizes šķēles,
- 1 ola,
- 1 sīpols,
- pipari,
- sāls,
- muskatrieksts,
- 2 ēdamk. sakapāta svaiga bazilika,
- 2 ēdamk. sakapātu svaigu pētersīļu,
- 1 tomāts,
- 100 g mocarellas siera
Pagatavošana:
1. Smalki sagriež sīpolus un mazliet apcep pannā (ne brūnus!).
2. Maizi izmērcē ūdenī, nospiež un samīca kopā ar malto gaļu. Pievieno arī apceptos sīpolus un olu. Masu samīca.
3. Pieber sāli, piparus un pierīvē mazliet muskatrieksta. Pievieno arī smalki sakapātus pētersīļus un baziliku. Atkal samīca.
4. Liek gaļas masu zemā cepamtraukā, izlīdzina. Pārliek ar plāni sagrieztām tomāta šķēlēm un ievieto līdz 225 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Cep aptuveni 15 minūtes, tad izņem no krāsns.
5. Pārliek ar mocarellas šķēlēm, temperatūru noregulē uz 250 grādiem un cept vēl 10 minūtes. Pasniedzot sagriež kā plātsmaizi. Var ēst gan karstu, gan aukstu.
Rīsu un maltās gaļas bumbiņas
Sastāvdaļas:
- 125 g vārītu rīsu,
- 1 sīpols,
- 10 g sviesta,
- 500 g liellopu maltās gaļas,
- pipari,
- sāls,
- čili pulveris,
- 1 ēdamk. Vusteršīras jeb Vorčesteras mērces,
- 1 ēdamk. sojas mērces,
- 1 ēdamk. sinepju,
- 1 ēdamk. mārrutku,
- 2 ķiplokdaivas,
- 2 ēdamk. sakapātu pētersīļu,
- 1 ola,
- 2 ēdamk. rīvmaizes,
- eļļa cepšanai
Pagatavošana:
1. Novāra rīsus, sietā noskalo ar aukstu ūdeni un kārtīgi notecina, lai tie būtu sausi. Sīpolu smalki sakapā, apcep sviestā un noliek atdzist.
2. Malto gaļu liek bļodā, pieber sāli, piparus, čili pulveri, pievieno Vorčesteras un sojas mērci, mārrutkus un caur spiedi izspiestas ķiplokdaivas. Iemaisa arī sakapātos pētersīļus, pievieno olu un rīvmaizi.
3. Visu kārtīgi izmīca. Pievieno atdzesētos sīpolus un rīsus. Samīca vēlreiz un ar slapjām rokām izveido 15 līdzīga lieluma gaļas bumbuļus.
4. Pannā uzkarsē eļļu un apcep bumbiņas no visām pusēm brūnas. Jāgroza uzmanīgi, lai neizjuktu. Tad samazina temperatūru un nelielā karstumā turpina sautēt kādas 15–20 minūtes, kamēr gaļa gatava. Var kādu bumbiņu pārdalīt un pārbaudīt – ja gaļa vairs nav sārta, tā ir gatava.
Līdaku kotletes
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas kotlešu masai:
- 1,5 kg smaga līdaka (sanāks ap 400 g filejas),
- 100 ml saldā krējuma,
- sāls,
- estragons,
- eļļa cepšanai
panēšanai:
- milti,
- piens,
- rīvmaize
Pagatavošana:
1. Līdaku iztīra, izņem asakas. Kotletēm izmanto tikai līdakas fileju.
2. Fileju trīs reizes izmaļ caur gaļasmašīnu.
3. Iegūtajai masai pievieno saldo krējumu, pēc garšas pieber sāli un estragonu.
4. No iegūtās masas veido vēlamās formas kotletes, piemēram, apaļas, ovālas vai kantainas.
5. Pienam piejauc nedaudz kviešu miltu, izmaisa. Kotletes panē miltu un piena maisījumā, pēc tam rīvmaizē.
6. Katliņā uzkarsē eļļu un liek cepties panētās kotletes. Cep, līdz kotletes kļūst zeltaini brūnas.