Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brīvdienu vistiņa

Vista tomātos un baltvīnā, vistu kājiņas rozmarīnā un krāsnī cepti kartupeļi.

Ja pērk veselu vistu un mājās sadala, iznāk lētāk, nekā atsevišķi pirkt kājas, šķiņķīšus un filejas. Iesaku pamēģināt, jo tas nav grūti un var iztikt arī bez miesnieka pieredzes. Ir arī papildu bonuss – pāri paliek nelieli gabaliņi un vistas muguras daļa, no kā nākamajā reizē var izvārīt buljonu zupai vai mērcei. Arī tā var ietaupīt!

Abas vistas receptes iesaku gatavot brīvdienās. Ja vien jums garšo tiešām sulīga vistiņa, nenožēlosiet! Varat pasniegt to ar svaigiem salātiem, bet varat arī uzcept krāsnī jaunos kartupeļus.

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ir vieni no maniem iecienītākajiem – nav pārlieku trekni un var dažādi kombinēt pievienojamās garšvielas. Ja mājās ir kartupeļi, olīveļļa, dažādas garšvielas un cepeškrāsns, variāciju ir tiešām daudz. Man garšo cietais siers apvienojumā ar paprikas pulveri un ķiplokiem.

 

Vista tomātos un baltvīnā

Sastāvdaļas:

1 vista, 2 ēd. k. olīveļļas, pipari, sāls, 500 g tomātu, rozmarīns, 1/4 l baltvīna, sauja olīvu

Pagatavošana:

1. Vistu noskalo zem tekoša ūdens un diezgan cītīgi nosusina, citādi cepoties stipri sprakšķēs. Sadala gabalos: stilbiņi, šķiņķīši, filejas, spārni. Ja filejas lielas, tās sadala divās daļās. Pāri paliek muguras daļa, ko var izmantot vēlāk buljona pagatavošanai.

2. Gabaliņus pārkaisa ar pipariem un sāli un apcep no abām pusēm zeltaini brūnus sautējamajā traukā uzkarsētā olīveļļā. Parasti apcepšanai ir vajadzīgi divi piegājieni, jo visi gabaliņi traukā nesatilpst.

3. Visus vistas gabaliņus saliek cepamtraukā. Tomātus nomizo, sagriež nelielos gabalos un pievieno apceptajai vistai. Pieliek arī vienu palielu svaiga rozmarīna zariņu un pāris minūtes pasautē. Ja vajadzīgs, var piebērt mazliet sāls un piparu, taču jārēķinās, ka mērce vēl reducēsies un garša kļūs stiprāka.

4. Pielej apmēram trešdaļu baltvīna, uzliek vāku un sautē kādas 10 minūtes. Tad vāku noņem un turpina cept vēl aptuveni 35 minūtes. Ik pa brīdim pielej mazliet baltvīna. Mērce traukā nedrīkst kļūt pārāk šķidra – labāk, lai tā ik pa brīdim iebiezē un iecepas.

5. Pašās beigās mērcē iemaisa sauju olīvu. Pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem.

 

Vistas kājiņas rozmarīnā

Sastāvdaļas:

6 vistu stilbiņi, 2 ēd. k. maigas olīveļļas, 2 ķiploku daivas, 2 rozmarīna zariņi, pipari, sāls

Pagatavošana:

1. Vistu stilbiņus noskalo un nosusina. Pagatavo marinādi no olīveļļas, sāls, pipariem, spiedē izspiestām ķiploka daiviņām un sīki sakapātām rozmarīna lapiņām (var izmantot arī kaltētu).

2. Stilbiņus liek palielā bļodā, pievieno pagatavoto marinādi un kārtīgi samaisa (gaļu var arī ieberzēt). Ja vien ir laiks, liek uz nakti vai pāris stundām ledusskapī ievilkties, ja nav, neko darīt – jācep uzreiz (tā esmu darījusi, iznāk labi).

3. Cepešpannu pārklāj ar cepamo papīru, izkārto uz pannas iemarinētos stilbiņus un ar atlikušo marinādi vēl pārziež. Cep līdz 175 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 50 minūtes (pēc laiciņa var apgrozīt). Pasniedz ar zaļajiem salātiem, tomātiņiem un krāsnī ceptiem kartupeļiem.

 

Krāsnī cepti kartupeļi

Sastāvdaļas:

750 g kartupeļu, 20 g cietā siera, 3 ēd. k. olīveļļas, 1 tējk. sāls (strīķēta), 1 tējk. paprikas pulvera, svaigi malti melnie pipari, ķiploku pulveris vai 2 ķiploku daivas

Pagatavošana:

1. Kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriež gareniskās daivās. Ja cep jaunos kartupeļus, miziņu atstāj.

2. No eļļas, smalki sarīvēta cietā siera un sāls pagatavo tādu kā marinādi kartupeļiem. Pievieno svaigi maltus piparus, paprikas pulveri un ķiploku pulveri (vai ķiploku spiedē izspiestas ķiploka daivas). Visu rūpīgi samaisa.

3. Kartupeļu daivas saber palielā traukā, pievieno marinādi un kārtīgi apmaisa. Vislabāk to darīt ar rokām. Iemarinētos kartupeļus rindo ar cepampapīru izklātā cepešpannā.

4. Cep līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 20–35 minūtes. Cepšanas ilgums var būt atkarīgs no kartupeļu šķirnes, bet jaunie kartupeļi būs gatavi vēl ātrāk. Pēc 10 cepšanas minūtēm kartupeļu šķēles apgriež uz otriem sāniem. Pie reizes ar nazīti var iedurt un pārbaudīt, vai nav jau gatavi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko