Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Ziemas vakariņas

Uz ātru roku pagatavojama pica, kotletes un karbonādes sātīgām vakariņām.

Šoreiz trīs gardi ēdieni ziemas vakariņām. Čorizo plātsmaizi jeb improvizētu picu pavisam ātri varat pagatavot arī darbdienas vakarā. Tā neprasa ne meistarību, ne ilgu darbošanos virtuvē. Taču, kad tiek izvilkta no krāsns un pasniegta, rada īstu svētku sajūtu mājās, pat ja ir parasts darbdienas vakars.

Cūkgaļas karbonāde un kotletes ir laikietilpīgāks pasākums. Iesaku tās pagatavot kādā brīvākā brīdī un tad pa porcijām sasaldēt. Tad gan, ja vien atcerēsities no rīta tās no saldētavas pārcelt uz ledusskapi, pārnākot mājās, gardas vakariņas būs gatavas pusstundas laikā.

Cūkgaļa sinepēs

Sastāvdaļas: 500 g nelielu kartupeļu, 4 šķēles cūkgaļas karbonādes, svaigi malti melnie pipari, 2 ēd. k. sviesta, 2 ēd. k. eļļas, rīvmaize; mērcei: 1 ēd. k. citronu sulas, 3 ēd. k. medus, 3 tējk. sinepju, svaigi zaļumi (pētersīļi, lociņi, baziliks)

1. Kartupeļus nomazgā, nomizo un lielākos sagriež uz pusēm vai četrās daļās. Mazākos negriež. Liek sālsūdenī, vāra astoņas minūtes, tad ņem ārā no ūdens un noliek malā.

2. Cūkgaļas karbonādi noskalo, nosusina no abām pusēm, sagriež šķēlēs, sapiparo un sasāla. Šajā solī tās var ielikt arī saldētavā un sasaldēt.

3. Mazā bļodiņā kopā sajauc sinepes, medu, citronu sulu, līdz masa ir viendabīga. Pievieno pēc garšas sāli.

4. Lielā pannā uz vidējas uguns izkausē vienu ēdamkaroti sviesta un vienu ēdamkaroti olīveļļas, tajā apcep kartupeļus, līdz tie ir zeltaini brūni, ik pa laikam apmaisa.

5. Kartupeļus izņem no pannas, atlikušo sviestu un olīveļļu atstāj.

6. Karbonādes no abām pusēm apviļā rīvmaizē un liek pannā, cep aptuveni trīs četras minūtes no katras puses, līdz gaļa izcepusies. Ņem ārā no pannas.

7. Tajā pašā pannā uz mazas uguns lej pagatavoto medus un sinepju mērci, ļauj tai karsēties aptuveni vienu minūti, tad pievieno kartupeļus un apmaisa, lai tie ir noklāti ar mērci.

8. Pievieno izceptās karbonādes, vēlreiz uzkarsē. Pasniedz ar kapātiem zaļumiem.


Klasiskās cūkgaļas kotletes

Sastāvdaļas: 400 g maltas cūkgaļas, 40 g baltmaizes, 70 ml piena vai ūdens, 1 sīpols, 1 ola, sāls, pipari, rīvmaize vai milti apviļāšanai (pēc izvēles), eļļa apcepšanai

1. Sīpolu nomizo un smalki sakapā.

2. Bļodiņā ielej pienu vai ūdeni un liek uz dažām minūtēm tajā baltmaizi, lai izmirkst.

3. Pannā uzkarsē eļļu, liek tajā sīpolu un apcep, līdz tas kļūst caurspīdīgs.

4. Maltajai gaļai pievieno izmērcēto baltmaizi, apcepto sīpolu, sāli, piparus, olu un samīca vienmērīgā masā. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz šķidruma, kurā tika mērcēta baltmaize.

5. Ar rokām izveido kotletes un, ja vēlas, apviļā tās miltos vai rīvmaizē.

6. Pannā uzkarsē eļļu un cep no abām pusēm ‒ no katras puses dažas minūtes, līdz kotletes ir zeltaini brūnas. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.


Plātsmaize ar čorizo

Sastāvdaļas: 2 plāksnes saldētas sāļās mīklas, 1 bumba mocarellas siera, 50 g Tilzītes vai Holandes siera, 50 g čorizo, sauja kaperu, tomātu mērce

Saldētās mīklas plāksnes nedaudz atlaidina uz izrullē izvēlētajā formā.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

Tilzītes vai Holandes sieru sarīvē. Mocarellas sieru sagriež mazos gabaliņos. Čorizo desu ‒ plānās šķēlītēs.

Izrullēto mīklu liek uz cepamplāts, pārsmērē ar tomātu mērci un liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.

Izņem pamatni no krāsns, pārkaisa ar sieru, pārliek ar čorizo šķēlītēm un pārkaisa ar kaperiem.

Liek atpakaļ krāsnī un cep gatavu, līdz siers izkusis un zeltains, desa apcepusies kraukšķīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko