Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Pašgatavoti liķieri

Tie, kuriem garšo liķieri, vai tie, kuri tos izmanto kokteiļu un desertu gatavošanai, arvien priecājas par dažnedažādajiem somu liķieriem no Somijas vietējo mežu ogām. Slavenākais ir lāceņu liķieris, taču somiem ir arī citi aromātiski dzērieni.

Līdzīgus liķierus var pagatavot arī pats mājās – nevajag ne daudz vietas, ne speciālus traukus un mērierīces.

Šoreiz piedāvāju brūkleņu liķiera recepti, jo patlaban Latvijas mežos ir īstākais brūkleņu laiks, tās ir arī vienas no vērtīgākajām ogām. Vēlāk rudens pusē brūklenes var aizstāt ar dzērvenēm. Tikai dzērvenes burkā vajadzēs sastampāt, jo tām ir cieta miziņa.

Ja šīs ogas esat salasījuši tik daudz, ka nevar tās apēst un arī ievārījumos savārīt, šis ir labs veids, kā ogas realizēt.

Brūkleņu liķieris soli pa solim

Liķiera gatavošanas process ir interesants, pa spēkam arī iesācējiem! Jārēķinās, ka līdz gatavībai vajadzēs vismaz divas nedēļas. Bet labāk – divus mēnešus.

Sastāvdaļas: 1 kg brūkleņu, 1 litrs degvīna, 1 vaniļas pāksts, gabaliņš ingvera (apmēram 40 g), 500 g karameļu cukura (gabaliņos).

Pagatavošana

1. Ingveru nomizo un sagriež šķēlītēs.

2. Vaniļas pāksti sagriež gabaliņos, pārgriež pušu un ar nazi vai karotīti izkasa tumšo sēkliņu masu – tā ir īstā vaniļas aromāta devēja, taču šajā receptē arī pašus pāksts gabaliņus var droši likt klāt.

3. Brūklenes vislabāk izmantot svaigas, tikko nolasītas. Tad tās var izmantot uzreiz, neraizējoties par skalošanu un susināšanu. Tātad pusi ogu saber lielā, tīri izmazgātā burkā. Tad ber ingvera šķēlītes, cukura gabaliņus, vaniļas pāksts daļas un tumšo sēklu masu, tad atkal brūklenes.

4. Visu pārlej ar degvīnu. Burku cieši noslēdz (lai netvaiko ārā) un liek tumšā vietā vismaz uz 2 nedēļām. Tad izfiltrē (var izmantot kafijas automātam domātos filtrus), pagaršo (ja vajag, var pievienot vēl cukura sīrupu), sapilda pudelēs un glabā vēsā, tumšā vietā.

Maigais rudens aveņu liķieris

Vēl jau vairākas vasaras nogales gatavoju rudens aveņu liķieri, tā gatavošana jau kļuvusi par ikgadēju tradīciju.

Man patīk, ka recepte ir vienkārša, bez papildu garšvielām, jo rezultāts sanāk tiešām gaumīgs, ja tā var teikt. Tīra, maiga garša – var baudīt vienu pašu vai izmantot, cepot rudens kūkas un citus desertus.

Tātad: trīslitru burku pieber ar avenēm, pievieno kilogramu cukura. Ik pa laikam apmaisot, burku tur gaismā un istabas temperatūrā apmēram nedēļu – tad cukurs būs pilnībā izkusis un avenes jau daļēji pašķīdušas sīrupā. Tad tajā pašā burkā (avenes būs sakritušās) aveņu sīrupam pievieno 0,7 l kvalitatīva degvīna, samaisa un burku novieto tumšā, vēsā vietā. Es esmu glabājis gan pagrabā, gan arī ledusskapja apakšējā plauktā – der abi varianti. Šādi burku ar topošo liķieri glabā kādas 3–4 nedēļas, tad izkāš, pilda pudelēs un glabā vēsumā. Liķierītis sanāk glītā, sārtā krāsā un pēc garšas ir maigs, nav arī pārāk salds. Savukārt no avenēm, kas palikušās pāri pēc izkāšanas procesa, parasti izcepu kēksu – tas ir ļoti garšīgs, vienīgi nav domāts bērniem un šoferīšiem.

Pēc šīs pašas receptes var gatavot arī dažādus citus sulīgo ogu liķierus – jāņogu, upeņu, ķiršu, plūmju.

Garšaugu uzlējums

Tie, kam garšo Jägermeister stila daidžestīvi, var paši mājās pagatavot garšaugu uzlējumu. Garšaugi paver iespējas eksperimentiem. Var pamēģināt pa vienam zariņam no katra garšaugu veida vai arī izmantot tikai tos garšaugus, kuru garšas patīk labāk. Intereses pēc var pievienot arī pa kādai lauru lapai vai pipara graudiņam.

Sastāvdaļas: 700 ml degvīna, 120 ml ūdens. 220 g cukura, garšaugi – rozmarīna zariņš, bazilika zariņš, timiāna zariņš, piparmētras zariņš, citronmelisas zariņi, citrona miziņa (pēc vēlēšanās)

Pagatavošana

1. Noskalotus un rūpīgi nosusinātus garšaugus pilda pudelē ar platu kaklu vai šaurā burkā.

2. Uzvāra ūdeni ar cukuru un atdzesē. Samaisa ar degvīnu un pārlej garšaugiem.

3. Pudeli aizkorķē un vismaz uz divām nedēļām novieto vēsā vietā, lai ievelkas. Ik pa laikam sakrata.

4. Uzlējumu izkāš caur sietiņu un salej mazās pudelītēs. Uzglabā tumšā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Atvasaras kokteiļi

Septembris mūs šogad lutina ar siltu sauli un īstu atvasaru, tāpēc, turpinot rakstu sēriju par kokteiļiem, piedāvāšu augļu kokteiļus atvasaras izbaudīšanai. To sastāvā izmantojami augļi, kas tagad...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko