Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Mājas bārs

Gatavojot kokteiļus un citus dzērienus, vietā ir arī jautājums – kam jābūt mājas bārā?

Protams, nevar prasīt, ka mājas bārā dzērienu krājums un sortiments būs līdzvērtīgs viesnīcas bāram. Tomēr, ja piederat tiem, kam bieži patīk rīkot mājas ballītes un kokteiļvakarus vai vienkārši baudīt dažādus interesantus kokteiļus, mājās jābūt pamatlietām. Citādi šis patīkamais process būs nepilnīgs.

Alkoholiskie dzērieni

Tie iedalāmi piecās pamatgrupās – džins, degvīns, konjaks, viskijs un rums (tumšais un gaišais). Šie dzērieni veido bāra fonda pamatu, jo kāds no tiem ir gandrīz vai ikviena alkoholiskā kokteiļa pamatā. Atliek vienīgi izvēlēties starp pasaulē pazīstamiem zīmoliem vai mazāk zināmiem, lokāliem ražojumiem. Bez šiem pamatalkoholiem mājas bārā ieteicami arī dažādi rūgtie dzērieni, kurus kokteiļiem pievieno nelielos daudzumos, parasti "piešprices" veidā – angostūra (rūgtais uzlējums – degvīns ar rūgtajām zālītēm, parasti alkohola saturs 48%), apelsīnu rūgtais (uz pomeranču bāzes ražots rūgtais uzlējums, ko kokteiļiem pievieno nelielās devās), dažādu citu veidu rūgtie uzlējumi – beherovka (rūgts čehu liķieris, nosaukts tā izgudrotāja Jozefa Behera vārdā), kampari (saldi rūgts itāļu aperitīvs, nosaukts receptes autora Gaspāres Kampari vārdā), aperols (arī itāļu rūgtais aperitīvs).

Otra liela dzērienu grupa, bez kuriem neiztikt arī mājas bārā, ir liķieri – augļu, rūgtie, zāļu un garšvielu liķieri, kafijas, kakao un medus liķieri. Šeit īpaši var pieminēt Amaretto – no aprikožu kauliņiem ražoto itāļu liķieri ar mandeļu aromātu, Benediktīnu – stipro garšvielu un zālīšu liķieri, ko sākotnēji lietoja benediktīniešu klosteros, Curacao – no pomerancēm ražoto apelsīnu liķieri, kas pirmo reizi izgatavots Kirasao salā.

Daļai kokteiļu noderēs arī alus – porteris, gaišais, tumšais, bezalkoholiskais.

Vermuti arī ir daudzu kokteiļu sastāvā – tie pēc garšas mēdz būt sausi, pussaldi, saldi, rūgti, pēc krāsas – caurspīdīgi, zeltaini, sarkani.

Noteikti kokteiļiem nepieciešami arī desertvīni – madeira, heress, portvīns, tokajietis. Un kā nu bez parastajiem vīniem, it īpaši dzirkstošajiem un baltvīniem!

Bezalkoholiskie dzērieni

Bezalkoholiskajiem dzērieniem mājas bāra fondā jābūt tāpēc, ka tie tiks izmantoti kā kokteiļu piedevas. Šai grupai pieskaitāms gāzētais ūdens, zelteris, sodas ūdens, toniks, limonādes, augļu sulas (visbiežāk svaigi spiestas citrusaugļu sulas, arī dārzeņu sulas). Vēl arī kafija, tēja, kakao, šokolāde.

Dažādas ēdamvielas

Pie šīs grupas pieskaitāms cukurs, pūdercukurs, vaniļas cukurs, medus, sīrupi – cukura sīrups un augļu sīrupi. No pēdējiem kokteiļu receptēs visbiežāk izmanto granātābolu, aveņu, mandeļu un citronu sīrupu.

Vēl kokteiļos tiek izmantoti piena produkti – pilnpiens, kafijas krējums, saldais krējums, saldējums. Visbiežāk izmanto saldējumu ar svaigu augļu piedevām. Tāpat arī tiek izmantotas olas – nereti atsevišķi olas baltums un dzeltenums.

Garnējumi, aromātvielas

Lai mājas apstākļos pilnvērtīgi varētu pagatavot un dekorēt jauktos dzērienus, mājas bāra fondā ieteicams turēt citrusaugļus, sezonas augļus un ogas, konservētus augļus un ogas. Tos izmanto bolēm, kobleriem.

No konservētajiem augļiem visbiežāk izmantot kokteiļķiršus, sālītas olīvas un mazos kokteiļsīpoliņus.

Tāpat nepieciešamas arī garšvielas – selerijas sāls, ingvers, pipari, etiķis, anīss, krustnagliņas, malts kanēlis, kardamons, muskatrieksts, vaniļa. Piena kokteiļus nereti papildina ar riekstiem, mandelēm, kokosriekstu skaidiņām, šķīstošās kafijas pulveri, rīvētu šokolādi.

Našķi, uzkodas

Gan mājas viesībās, gan pieņemšanās, pasniedzot kokteiļus, vienmēr tiek klāt pasniegti arī nelieli našķi, mazas uzkodas. Nedrīkst aizmirst, ka šīm uzkodām jābūt pasniegtām atbilstoši dzērienu garšai un pieskaņotām svinību iemeslam un veidam. Iespējas ir gandrīz neierobežotas – kanapē maizītes, mazi siera kubiņi, žāvēts prošuto vai filejas gabaliņi. Uz atsevišķiem šķīvīšiem var piedāvāt sāļos krekerus, sāls standziņas, siera cepumus, pildītus šampinjonus, pipargurķīšus, pildītus mazos pipariņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Atvasaras kokteiļi

Septembris mūs šogad lutina ar siltu sauli un īstu atvasaru, tāpēc, turpinot rakstu sēriju par kokteiļiem, piedāvāšu augļu kokteiļus atvasaras izbaudīšanai. To sastāvā izmantojami augļi, kas tagad...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko