Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ko nogaršot uz vietas un ko atvest ciemkukulī no Bulgārijas?

Viens no galvenajiem ceļojumu priekiem ir vietējā ēdiena nogaršošana. Bulgārija šajā ziņā ir ļoti laba izvēle – Balkānu valsts, kuras virtuvē ir ēdieni un produkti, kas kopīgās vēstures un daudzreiz mainīto robežu dēļ ir kopīgi visam reģionam ap Melno un Adrijas jūru. Daļu ēdienu un gatavošanas paņēmienu atstājuši turki.


Bulgāri apgalvo, ka viņiem veselību dod jogurts, kas esot radīts Bulgārijā, nevis Turcijā vai Grieķijā. Bulgāri savu izcili maigo skābpiena produktu, ko veido valsts vārdā nosauktā pienskābes baktērija Lactobacillus bulgaricus, patiesi lieto it visur, sākot no zupām un beidzot ar desertiem.

Esot Bulgārijā, vērts nogaršot viņu dārzeņu vai jogurta mērces. Tās uzslauka uzkodām vienkārši ar maizi vai arī pārlej dārzeņiem, gaļai un zivīm. Vārītās dārzeņu mērces ir ļutenica (tomāti un paprika ar pikantām garšvielām), ajvars, kiopolu (baklažāni); nevārītās jogurta mērces: podlučens (ar ķiplokiem, eļļu, sarkanajiem pipariem, sāli, reizēm dillēm), katiks (sausinātais jogurts).

Bulgāri vāra arī dažādas zupas, no kurām slavenākā vasarā ir tarators (aukstā zupa no jogurta un gurķiem), rudenī, ziemā, vasarā un uz paģirām – škembe čorba (ar pienu savārīta kuņģa zupa), ko ēd ar asajiem sarkanajiem pipariem un etiķi. Neparasta, tomēr laba.

Vispopulārākais bulgāru pīrāgs ir banica – kārtains, ar sirenes siera pildījumu. Var būt arī ar dārzeņiem. Nekad nevar zināt, ko dabūsi, jo katrā mājā vai ēstuvē ir sava recepte.

Lieliski ir viņu grila ēdieni (skara). Gaļa – maltās gaļas bumbas kjufte, maltās gaļas stienīši kebapče, dažādu veidu iesma gaļa. Dārzeņi – paprika, tomāti. Vasaras otrajā pusē paprikas cepina uz grila katrā trešajā daudzdzīvokļu nama balkonā, nemaz nerunājot par privātmāju pagalmiem.

Bulgāri ir meistari krāsnī ceptu vai podā sautētu ēdienu gatavošanā. Var dabūt īsti zemniecisku ceptu jēra galvu, ceptu piena jēru vai sivēnu, asinsdesas un citas desiņas, saceptas aknas un smadzenes, teļa mēli vai kuņģi, sautētu meža vai mājas cūkas gaļu ar zilajām plūmēm, gjuveču (gaļu ar dārzeņiem podiņā), sutinātas cūku pupas un dārzeņu sautējumu.

Ciemkukulī mājiniekiem var atvest šarena sol – raibo sāli. To ber uz sviestmaizes, banicas un sirenes siera vai biezpiena. Var izraisīt pieradumu, it īpaši labākie mikšļi, kuros pie sāls, maltās paprikas un raudenes ir arī sierāboliņa lapas.

Ārkārtīgi garšīgas ir bulgāru žāvētās desas: plakanā cūkgaļas lukanka un liellopa sudžuks, kūpinātās cūkgaļas strēmeles trapezica, kaltēta kazas gaļa pastarma.
Sirene ir visgaršīgākais siers – maiga bulgāriska feta, ko gatavo gan no govs, gan ūdensbifeļa, gan kazas un aitas piena.

Rožu medus vai džems varētu iepriecināt ekstrēmākos saldummīļus. Tie rožaini smaržo un rožaini garšo. Salds ir arī lukums. Arī halvas, kas līdzīgas turku halvām – spīdīgi eļļainas un riekstaini palsas –, garšos saldummīļiem. 
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko