Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Karstvīna ābece

Karstie dzērieni ziemā raisa omulību – cilvēki sasildās, sasmaidās, priecājas.

Kalvadoss ar ābolu sulu

Iecienītākie karstie dzērieni ap Ziemassvētku laiku ir karstvīns, groks jeb tēja ar rumu, uzkarsēta upeņu sula ar balzamu.

Bet vēl ir daudz citu dzērienu. Piemēram, ļoti aromātiska ir uzkarsēta ābolu sula ar kalvadosu.

Runājot par karstvīnu, cilvēki šo dzērienu parasti iztēlojas, gatavotu no sarkanvīna. Tomēr iesaku pamēģināt arī balto karstvīnu – baltvīnam pievienojot brūno cukuru, ingveru, kanēļa standziņu, šķipsnu svaigi maltu melno piparu, krustnagliņu.

Ja vēlaties pagatavot tiešām baudāmu karstvīnu, nepērciet jau gatavos maisījumus lielveikalā – tie gan ir ērti lietojami, jo tikai jāuzkarsē, taču garšas ziņā pašu gatavotie neapšaubāmi būs labāki. Labāk izvēlieties sausu baltvīnu vai sarkanvīnu un pievienojiet garšvielas pēc savas garšas.

Kā pareizi gatavot karstvīnu

Karstvīns jāsilda lēni uz mazas uguns, to nedrīkst uzvārīt, citādi viss sildošais efekts (alkohols) izkūpēs gaisā. Garšas īpašības gan nezudīs, dzēriens būs labs tāpat. Optimāli karstvīnu iesaka uzkarsēt līdz 70–80 grādiem. Bet tas nenozīmē, ka jāstāv katlam klāt ar termometru. To, ka dzēriens ir vēlamajā karstumā, var redzēt arī "uz aci" vai nogaršojot.

Tikko pagatavots karstvīns jāpasniedz uzreiz – arī tā paša iemesla dēļ, lai tas nezaudētu dzēriena aromātisko garšas buķeti un sildošo efektu.

Ja karstvīns pagatavots lielā katlā un karst vairākas stundas no vietas (tā var novērot Ziemassvētku tirdziņos, un tā var gadīties arī jums, ja Ziemassvētku aktivitātes plānojat pavadīt laukā pie ugunskura), pēc noteikta laika alkohols iztvaiko. Tāpēc, pirmkārt, katlam jāuzliek vāks. Otrkārt, pēc ilgāka laika no jauna jāpievieno alkohols. Papildināšanai parasti vairs neizmanto vīnu, bet kādu šļuku stiprā alkohola – brendija, ruma. Tā var darīt, taču jāuzmanās nepieliet pārāk daudz alkohola, tas sabojās gan dzēriena garšu, gan arī liks noreibt karstvīna baudītājiem vairāk, nekā to gribētos.

Ja karstvīnu vēlas saldāku, labāk tam pievienot cukuru, nevis medu. Karsējot medus vērtīgās īpašības tāpat pazudīs. Saldināšanai ieteicams izmantot brūno cukuru, jo tas dzērienam piešķirs nedaudz karamelizētu garšu.

Piecas, sešas karstvīna garšvielas

Karstvīna gatavošanā tradicionāli izmanto tās pašas garšvielas, ko pievienojam piparkūku mīklai – pāris kanēļa standziņu, vienu, divas krustnagliņas, nedaudz svaigi rīvēta muskatrieksta un šķipsnu kardamona. Ja vēlaties, pikantākai un vienlaikus svaigākai garšai var pievienot īkšķa galu ingvera (sagrieztu mazākos gabaliņos). Asumam var pievienot svaigi maltus melnos piparus. Ja patīk anīsa aromāts, tad papildus vēl varat pievienot vienu anīsa zvaigzni.

Uzmanīgi ar citrusaugļiem un to miziņām – pievienoti pareizajā (nelielā) daudzumā, tie dzēriena garšu ļoti atsvaidzinās, taču pārāk lielā daudzumā – nomāks. Vienīgais padoms – apelsīnu, greipfrūtu, citronu (svaigu vai kaltētu miziņu) pievienojiet pakāpeniski un laiku pa laikam nogaršojiet dzērienu, vai garša, kas veidojas, jums sagādā baudu.

Tāpat arī nevajag pārspīlēt ar kanēli. Ar garšvielām vispār ir tā – lai atklātu ideālo proporciju, vienkārši ir jāmēģina, sākot ar mazumiņu, un jāgaršo. Mēģinājumu procesu ieteicams sākt ar pāris pamata garšvielām, tām uzmanīgi pievienojot pa vienai citas. Nevajadzētu uzreiz katlā sabērt visu, kas virtuves plauktos atrodams.

Beigu beigās karstajā dzērienā vajadzētu dominēt trīs, četrām garšām, tāpēc pārējās garšvielas jāpievieno mazākā daudzumā. Bet kopumā jāpievieno ne vairāk kā piecas, sešas garšvielas.

Pēc uzkarsēšanas karstvīnu vēlams nokāst, lai vēlāk garšvielas nemaisītos pa glāzi. Nokāst var tējas sietiņā, marlē vai speciālajā garšvielu sietiņā, kurā garšvielas vispirms ievieto, tad sietiņu liek katlā, un vēlāk to ar visām garšvielām izņem no katla.

Vēl der zināt – ja garšvielas pārāk ilgi atrodas karstvīnā, to garša karstvīnā var kļūt pārāk intensīva un dzēriens vairs nesagādās baudu, tas zaudēs savu labo garšu.

Karstvīnu pasniedz bieza stikla glāzēs (ērti, ja tām ir osiņa, jo stikls sakarst), dekorējot ar kanēļa standziņu, apelsīna šķēli vai anīsa zvaigzni. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko