Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Traumējošs riņķadancis ap šarpejiem

Par Alūksnē suņu īpašniecei konfiscēto šarpeju likteni lems pēc pastāvošajiem likumiem.

Šarpeju dzimtene ir Ķīna. Viņi izsenis audzēti kā medību suņi, ganāmpulku sargi un izmantoti suņu cīņās. Suņu vēsture aizsākās pirms apmēram diviem tūkstošiem gadu. Kad Ķīnā pie varas nāca komunisti, suņu saimniekiem tika uzlikti milzīgi nodokļi, un Ķīnas nacionālais dārgums bija uz izmiršanas robežas. Šķirni izglāba dzīvi palikušie šarpeji, kurus paguva aizvest uz ASV. 

Rīdzinieki Jevgēnijs un Oksana Čulkovi labi pazīst sarežģīto šķirni, ģimene stāv un krīt par šarpejiem, tāpēc, kad Jevgēnijs internetā uzzināja, ka Alūksnes dzīvnieku mājā Astes un ūsas ievietoti pieci šarpeja šķirnes suņi un nedēļu vecs šarpeja kucēns, radās neizpratne un sašutums.

Iemīlēt šarpejus

Čulkoviem pašiem ir divi šarpeji. Jevgēnijs saka: "Tā ir mūsu šķirne, ko zinām un mīlam. Pirmo šarpeju Faniju iegādājāmies suņu izstādē arēnā Skonto. Meitai toreiz bija divi gadiņi, viņa izauga kopā ar suni. Kad Faņai piedzima kucēni, vienu nolēmām atstāt sev. Tā ir mūsu Tata. Faņa nomira pieklājīgā vecumā, bet Tatai pēc pusgada piedzima kucēni. Vienu no viņiem atkal atstājām sev." Oksana turpina: "Šarpeji mums nav vienīgie mīluļi. Šajā pavasarī Biķernieku mežā augstu eglē ieraudzīju nelabi brēcošo kaķēnu, izsaucu ugunsdzēsējus, bet mazulis pats, var teikt, no koka iekrita mūsu ģimenē."

Palika bez mājām

Jevgēnijs nevarēja izlaist no galvas domu par Alūksnes dzīvnieku mājā ievietotajiem šarpejiem. Šie suņi nevar dzīvot patversmē, nepiemērotā temperatūrā, ar neatbilstošu barību, bez sava saimnieka, bez par šķirni labi informēta veterinārārsta uzraudzības. Ģimene nolēma aizbraukt, piedāvāt palīdzību.

Oktobra beigās Jevgēnijs izbrīvēja laiku braucienam. Čulkovus sazvanu jau pēc viņu atgriešanās no Alūksnes. Jevgēnijs stāsta: "Sazvanījos ar Astes un ūsas darbiniekiem un ar Oksanu devāmies ceļā. Diemžēl, suņiem klāt netikām. Viņi dzīvnieku mājā nodoti tikai aprūpē, nav patversmes īpašums. PVD noteicis līdz gala lēmuma pieņemšanai suņiem nevienu klāt nelaist. Patversmes darbiniekiem nodevām šarpejiem piemēroto barību un siltās lietas. Šarpeji nebija izbadināti un novārguši, bet protams, patversmes darbinieku nelielās iespējas nevarēja suņiem nodrošināt pilnīgi visu nepieciešamo. Vajadzīgo barību palīdzēja sagādāt arī šarpeju cienītājs Staņislavs Lange un veikals Barības.lv. Neko vairāk izdarīt nevarējām."

Laikraksta Alūksnes un Malienas Ziņas korespondente Agita Bērziņa sekoja notikumu gaitai. Žurnāliste stāsta, ka septembra beigās Alūksnē, Pilsētas bulvārī 1 dzīvokļa īpašniece savu divistabu īpašumu izīrējusi kādai sievietei (tagad noskaidrots – tā ir Tatjana Bespalova). Pēc kāda laika saimniecei zvanījuši kaimiņi un stāstījuši, ka dzīvoklī rej suņi, bet dzīvnieki nekad netika vesti ārā. Oktobra vidū pēc saimnieces lūguma viņas izīrētajā dzīvoklī ieradās pašvaldības policija un dzīvnieku mājas Astes un ūsas pārstāvji. Apsekojot dzīvokli, varas pārstāvji atklāja, ka tajā atrodas pieci pieauguši šarpeji un nesen dzimis kucēns. Ūdens un barības trauki bijuši tukši. Dabiskās vajadzības šarpeji kārtojuši turpat dzīvoklī. Cik ilgi dzīvnieki bijuši vieni? Kur ir šarpeju īpašniece? Administratīvās atbildības likuma ietvaros šarpejus izņēma, un viņi tika nogādāti dzīvnieku mājā Astes un ūsas

Katram sava taisnība

Sazvanītā dzīvnieku mājas vadītāja Elīna Dambe sniedza skopu informāciju, sakot, ka suņi ir drošībā, aprūpēti, ka speciāli viņiem tiek apsildīta telpa, ka suņi tiek baroti ar šarpejiem piemērotu barība, ka neviens netiks pielaists suņiem līdz PVD galīgam lēmumam. Uzzinu arī, ka aptuveni pēc divām nedēļām dzīvnieku mājā ieradusies suņu saimniece Tatjana Bespalova, kas lūgusi ļaut tikties ar šarpejiem, stāstījusi, ka, aizturot viņas pārvadājamo kravu, Bespalovu uz robežas aizkavējuši robežsargi.

No citiem avotiem uzzinu – Alūksnē klīst runas, ka Bespalova nodarbojas ar kucēnu pārvadāšanu no Krievijas uz Eiropu. Cik šī nodarbība ir legāla, nav zināms.

Bespalova sazinājusies arī ar redakciju, apgalvojot, ka ir apmelota, ka barība dzīvoklī bijusi un suņu pieskatīšana uzticēta pazīstamiem cilvēkiem, ka ierēdņi grib viņai šarpejus atņemt. 

Kad tapa šis materiāls, Čulkovi man pārsūtīja divas rakstus, kas 2018. gada februārī un martā publicēti laikrakstā Komsomoļskaja pravda – Pskov (Pleskavā). Kāda Tatjana Bespalova Pleskavā īrējusi dzīvokli, kurā turējusi trīspadsmit šarpejus. To uzzinot, saimnieks viņai dzīvokli uzteicis. Bespalova klāstījusi, ka suņi viņai nozagti, bet 14. martā dzīvnieku aktīvisti uz ielas atraduši trīspadsmit novārgušus, dezorientētus šarpejus (avīzē ievietoti šausminoši novārgušo šarpeju foto). Vai Alūksnē dzīvokli īrējusī Tatjana Bespalova un persona ar šādu vārdu un uzvārdu Pleskavā ir viena un tā pati sieviete?

Es ar Bespalovu sazvanījos divas reizes. Paaugstinātos toņos viņa stāstīja to pašu, ko Alūksnes laikraksta žurnālistei – ka darba dēļ viņa neesot varējusi laikā atgriezties, ka suņiem barība bija atstāta, ka, iespējams, šarpeji, sajutuši no pieskatītājiem nākam alkohola smaku, rējuši uz viņiem, tāpēc tie cilvēki baidījās un neveda suņus pastaigās, ka ierēdņi ar viņu nekomunicē, ka viņa Astēs un ūsās ierodas gandrīz katru dienu, taču pie suņiem netiek pielaista. Bespalova arī solīja, ka sarunātie suņu pieskatītāji man piezvanīs un pastāstīs taisnību par notikušo, bet šo zvanu nesagaidīju. 

Kā tālāk?

Alūksnes veterinārās klīnikas Labākie draugi veterinārārste Signe Gorbāne pastāstīja, ka septembra beigās Tatjana Bespalova atvedusi uz klīniku savus pieaugušos šarpejus: "Dzīvnieki bija normālā kondīcijā, viena kuce grūsna. Suņi bija socializēti, nebija agresīvi vai iebaidīti, mierīgi ļāva man darīt savu darbu, labi kontaktējās ar saimnieci. Veicu nepieciešamās manipulācijas. Vēlāk Bespalova zvanīja un interesējās, vai nezinu kādu kinologu, kurš gribētu pieskatīt šarpejus, jo viņai uz dažām dienām jāaizbrauc. Tādus nezināju, un galu galā Bespalova sarunāja tos, kurus sarunāja. Esmu dzirdējusi arī par Bespalovas "Pleskavas lietu", bet neesmu to dziļāk pētījusi. Vai atdot suņus saimniecei? Man liekas, ka taisnība visā ir kaut kur pa vidu. Manuprāt, Bespalovai varētu izteikt brīdinājumu, uzlikt naudas sodu, bet, lai suņiem neradītu vēl lielāku stresu, šarpejiem būtu labāk atgriezties pie savas saimnieces."

Epilogs

Pagaidām PVD nolēmis pirms septiņām nedēļām no dzīvokļa izņemtos suņus konfiscēt. Īpašniece lēmumu var pārsūdzēt tiesā, tāpēc tas pagaidām nav stājies spēkā. Tatjana Bespalova apgalvo, ka viņas nolīgtais advokāts gatavo pārsūdzēšanai nepieciešamos materiālus. Tas nozīmē, ka risinājums būs jāgaida vēl ilgi. Tikmēr šarpeji mitinās dzīvnieku mājā Astes un ūsas. Ziema un nepierastie apstākļi atstāj iespaidu uz suņu veselību un psihi. Sazvanītā PVD Austrumvidzemes pārvaldes vadītāja Indra Tomiņa uzsver, ka būtiskākais šajā lietā – cilvēki nebija vienaldzīgi, tāpēc dzīvniekus bija iespējams nogādāt patversmē, pirms notiktu traģēdija. Jevgēnijs Čulkovs ir pārliecināts, ka konfiskācijas gadījumā šarpejiem nebūtu grūti atrast labus saimniekus. Taču galvenais, lai šajā reizē viss beidzas šarpejiem par labu,

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko