Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pieaug iesniegumu skaits par iespējami nozagtiem dzīvniekiem

Latvijā pieaug iesniegumu skaits par iespējami nozagtiem dzīvniekiem, aģentūru LETA informēja Latvijas Veterinārārstu biedrībā (LVB).

LVB pārstāvji skaidroja, ka veterinārārsti pēdējo mēnešu laikā ir saņēmusi vairāku dzīvnieku īpašnieku iesniegumus un lūgumus pēc palīdzības situācijās, kurās viņiem ir pamats uzskatīt, ka viņu dzīvnieki ir nozagti. "Dzīvnieku īpašnieki lūdz palīdzēt dzīvnieku atrašanā, ziņojot, ja pie kāda no veterinārārstiem nonāk viņu dzīvnieks," norādīja biedrībā.

Vienlaikus biedrībā sacīja, ka pieaugušais šādu gadījumu skaits aktualizē jautājumu, vai turpmāk veterinārārstiem līdzīgi kā cilvēku medicīnā ārstiem varētu būt jāprasa pierādīt, ka persona, kas dzīvnieku atvedusi pie ārsta, ir dzīvnieka likumīgais pārstāvis, kuram ir tiesības pieņemt lēmumus par rīcību ar dzīvnieku. Tomēr LVB pārstāvji uzsvēra, ka veterinārārsts neatteiks sniegt dzīvniekam palīdzību dzīvībai un veselībai kritiskās situācijās arī tad, ja dzīvnieka īpašnieks nav zināms.

"Nevienu neizbrīna, ka ar bērnu pie ārsta var doties tikai viņa vecāki vai likumīgie pārstāvji ar atbilstošu pilnvaru. Iespējams, šīs sūdzības ir signāls, ka arī veterinārmedicīnā ir pienācis laiks diskutēt par jaunu tiesiskuma līmeni," norādīja biedrībā, piebilstot, ka LVB vērsīsies pie iesaistītajām valsts institūcijām, lai rastu tādu risinājumu, kas neierobežotu dzīvniekam veterināro pakalpojumu pieejamību un tajā pašā laikā būtu tiesiski pamatota.

LVB pārstāvji atgādina dzīvnieku īpašniekiem turēt dzīvniekus atbildīgi, nepieļaut klaiņošanu un rūpēties par veterinārmedicīnisko pakalpojumu savlaicīgu saņemšanu, lai nenonāktu konfliktā ar likumu. Tāpat LVB pārstāvji uzsver, ka ikvienam suņa īpašniekam ir pienākums apzīmēt dzīvnieku ar mikročipu un to reģistrēt Lauksaimniecības datu centra datubāzē līdz četru mēnešu vecumam vai pirms kucēna atdošanas.

Vienlaikus pazudušu dzīvnieku atradējiem par sveša dzīvnieka atrašanu ir jāziņo vietējai pašvaldībai. Atradējam ir arī pienākums informēt par to, kur dzīvnieks tiek nogādāts. Ikvienam atradējam ir tiesības par savu atradumu parūpēties pašam savā mājā, taču jāpatur prātā pienākums nekavējoties doties uz tuvāko veterināro klīniku, lai nolasītu dzīvnieka mikročipu un atdotu dzīvnieku tā īpašniekam pēc pirmā pieprasījuma. Ja radušās aizdomas par nepienācīgu dzīvnieka aprūpi, jāziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam.

LVB ir brīvprātīga sabiedriska organizācija, kas apvieno veterinārmedicīnas izglītību ieguvušus veterinārārstus un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes studentus. Saskaņā ar LVB publiskoto informāciju, biedrība apvieno 947 veterinārārstus, un tās mērķis ir veterinārmedicīnas pilnveidošana Latvijas Republikā saskaņā ar Eiropas un pasaules standartiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko