Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Konsultē veterinārārsts: Suņa labsajūtai ziemā

Gribas cerēt, ka šoreiz ziema un baltais sniegs mums neies secen. Taču nekādi nevarēsim mainīt to, ka ielas pilsētās tiks nežēlīgi kaisītas ar sāli. Tāpēc jādomā, kā ziemu pārcietīs mūsu četrkājainie draugi suņi, it īpaši tie, kuri dzīvo pilsētās. Noteikumi, lai suns ziemā justos labi, ir vienkārši, tos atkārtoju gadu no gada, taču no pieredzes zinu, ka saimnieki tos ne vienmēr ievēro.

Galvenais – suņu ķepas ziemā regulāri jāpārbauda, jo sāls maisījumi, ko kaisa uz ielām, sausina ķepas, tās var sākt plaisāt un sprēgāt. Šī kaite ir grūti ārstējama, jo suns visu laiku ir kustībā. Īpaši ziemā jādomā par medību un darba suņiem.

Ķepu spilventiņus pirms pastaigas vēlams ieziest ar vasku saturošiem barojošiem līdzekļiem krēma vai spreja veidā. Pēc pastaigas jāpalīdz sunim atbrīvoties no sniega bumbuļiem pirkstu starpās. Dzīvniekam, mēģinot no tiem tikt vaļā ar zobu palīdzību, tiek kairināta āda, kas arī var radīt iekaisumu.

Pārnākot no pastaigas, ļoti rūpīgi jānomazgā suņa ķepas, noskalojot smiltis un sāli, sasildot ķepas un ar siltu ūdeni atkausējot sniega bumbuļus, kas var būt izveidojušies starp pirkstiem un pie kāju garā apmatojuma. Nomazgājiet arī citas ķermeņa daļas, kas nonākušas kontaktā ar sāli, piemēram, pavēderi maza auguma un garspalvainiem suņiem. Pēc tam ķepas tikpat rūpīgi nosusina, atkal pievēršot uzmanību pirkstu starpām.

Īpašu uzmanību ieteicu pievērst dzīvnieka nagiem. Gari nagi jebkurā gadalaikā traucē pastaigās, bet īpaši bīstami ir piektie nadziņi uz ķepām, kas nesaskaras ar zemi. Reizēm piektie nagi garuma dēļ sagriežas gluži kā kliņģeri, pastaigas laikā aizķeras aiz ledus gabaliem vaikoku zariem un var radīt nopietnu traumu. Ja iegūtā brūce ir dziļa, vienkāršākais līdzeklis asiņošanas apturēšanai ir uzbērt uz vatītes zilos graudiņus un uz vienu, divām minūtēm tos piespiest brūcei. Šāda rīcība apturēs asiņošanu. Smagākos gadījumos brūcei jāuzliek spiedošs pārsējs un, protams, jādodas pie veterinārārsta. Piebildīšu, ka pie nagu griešanas dzīvnieki jāpieradina no mazotnes.

Daudzi suņu saimnieki pieradinājuši savu četrkājaino kompanjonu pie zābaciņiem. Tie nopērkami zooveikalos un veterinārajās aptiekās un pieejami dažāda lieluma suņiem. Taču daudziem dzīvniekiem tie nepatīk, suņi atsakās šajos apavos pat soli spert. Tāpēc uzsveru, ka arī pie zābaciņiem suns pacietīgi un pakāpeniski jāpieradina no mazotnes.

Dzīvniekam tāpat kā cilvēkam ziemas periodā nepieciešams taukskābju komplekss apmatojuma, ādas un sirds veselības stiprināšanai. Es iesaku Omega kapsulas, kas satur gan augu (linu, gurķeņu sēklas), gan zivju (lašu) izcelsmes neaizvietojamās taukskābes.

Par suņa barību ziemā. Ja dzīvnieku turat būdā vai voljerā, ziema viņam vienmēr ir liels pārbaudījums, īpaši tad, ja ārā ir stindzinošs sals. Aukstā laikā jācenšas kaut reizi dienā sunim iedot siltu barību – vai tā būtu putra, vai ar karstu ūdeni aplieta sausā barība. Arī ūdeni vēlams dot remdenu, nevis aukstu, laiku pa laikam pārbaudot, vai ūdens traukā nav sasalis. 

Man bieži jautā – vai suni ziemā drīkst mazgāt? Es ieteiktu mazgāt problēmzonas (pavēderi, ķepas) ar siltu ūdeni. Ja suni kārtīgi nosusināsiet, apmatojumu pilnībā izžāvēsiet un organismam pēc vannas ļausiet pāris stundu adaptēties siltumā, problēmu ar vannošanu ziemā nebūs. Ideāli, ja jūsu dzīvnieks pieradināts pie fēna. Protams, tāpat kā paši ar mitriem matiem ārā neiesim, arī suni ar daļēji izžuvušu apmatojumu ārā nekādā gadījumā nedrīkst vest.

Top komentāri

ļuļa
ļ
kāpēc pie raksta nav info, ka tā ir apmaksāta reklāma?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko