Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Konsultē veterinārārsts: Babezioze – draudīgāka ar katru gadu

Ar babeziozi saslimušo suņu skaits Latvijā pieaug ar katru gadu. Babezioze (agrākais nosaukums – piroplazmoze) ir vienšūņu parazītu izraisīta slimība, ko pārnēsā meža ērces. Kā dzīvnieks var saslimt? Parasti babēzijas dzīvnieka organismā ar savām siekalām ievada ērce, kas babēzijas pārnēsā, bet ir aprakstīti arī gadījumi, kad invāzija notiek tieša kontakta ceļā – caur slima suņa kodumu.

Kas notiek, kad piesūcas invadēta ērce? Ērces ķermenī babēzijas ir "neaktīvā" stadijā. Pēc piesūkšanās aktivējas ērces siekalu dziedzeri – tas izraisa babēziju nobriešanu un pārveidošanos par invadētspējīgu formu. Svarīgi zināt, ka ar babeziozi var invadēties ne ātrāk kā 24–48 stundas pēc ērces piesūkšanās! Tas nozīmē, ka piesūkušās ērces jānoņem nekavējoties! Otrs svarīgais babeziozes profilakses faktors ir lietot pretērču preparātus, kas iedarbojas ātri! Preparātu lietošanas instrukcijā norādīts, ka ērces tiek nogalinātas ātrāk nekā 48 stundu laikā. Ja nav lietotas atbilstošas zāles un ērces piesūkšanās nav pamanīta, babēzijas ar ērces siekalām nokļūst suņa eritrocītos un sāk strauji dalīties, izraisot eritrocītu bojāeju. 

Atkarībā no organismā nonākušo babēziju skaita un organisma aizsargspējām klīniskās pazīmes var būt ļoti dažādas – slimībai var būt perakūta forma, kad dzīvnieks pēkšņi nobeidzas ar sistēmiska šoka pazīmēm, vai arī latenta forma – pilnīgi bez jebkādām pazīmēm, tikai asinīs var atrast parazītus. Pie veterinārārstiem parasti tiek atvesti dzīvnieki ar akūtām, smagām pazīmēm – vājums, bālas gļotādas, drudzis, vemšana, tumšs urīns, palielināti limfmezgli un liesa. 

Kā veterinārārsts nosaka diagnozi? Klasiskā metode ir meklēt babēzijas asins uztriepē, bet šī metode nav īpaši jutīga, jo babēziju koncentrācijai jābūt ļoti augstai, lai tās varētu redzēt uztriepē. Babēziju antigēnu esamību asinīs var noteikt laboratoriski – tā ir drošāka un uzticamāka metode. 

Vai babezioze ir ārstējama? Ja invāzija nav pārāk smaga un ārstēšana uzsākta laikus, veterinārārstiem ir pieejamas Latvijā nereģistrētas zāles babeziozes ārstēšanai.  Ja kādā klīnikā zāles nav pasūtītas, veterinārārsts kontaktēsies ar kolēģiem, kam zāles ir krājumā. 

Pats svarīgākais jautājums ir – kā izvairīties no saslimšanas ar babeziozi? Vienkāršākā un drošākā metode ir lietot pretērču zāles, kas nodrošina ātru (mazāk nekā 48 stundās) ērču nogalināšanu. Ar īpaši ātru darbību izceļas jaunas pretērču zāles tablešu veidā (tās ērti iedodamas dzīvniekam), un to darbība dzīvnieka organismā ilgst veselu mēnesi. Efektīvu aizsardzību pret ērcēm (tāpat kā pret blusām) nodrošina arī Frontline un Frontline Combo skausta pilieni un aerosoli. Frontline aersolu var droši lietot pavisam jauniem dzīvniekiem. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā ātri jānoņem, nesaspiežot ērces ķermeni un neatstājot ērces daļas ādā. Visērtāk un drošāk to paveikt ar ērču āķīti Tick Out. To iesaku turēt katrā mājā – ir tajā vai nav mājdzīvnieku, jo ērces taču apdraud arī cilvēkus. Ērci saņem starp āķīša "spārniņiem" un griež ap savu asi. Ērce būs laukā pēc pāris apgriezieniem! Pēc pastaigām rūpīgi apskatiet suni, vai nerāpo kāda ērce. Pēc atgriešanās no pastaigas mežā, pļavā vai pat parkā noteikti iesaku apskatīt arī sevi un jo īpaši bērnus. Ērces ir visur, par to liecina pat mājas kaķa apskate. Dzīvnieks tikai pa dārzu staigā, bet, rau, ērce arī viņam!

Noteikti konsultējieties ar veterinārārstu par pretparazītu zāļu izvēli un lietošanu! Un neaizmirstiet, ka Covid-19 krīzes laikā ar veterinārārstu par tikšanos jāvienojas iepriekš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko