Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā palīdzēt sunim atvēsināties?

Gada karstākajā sezonā īpaši jāparūpējas par savu mājdzīvnieku drošību – suņu saimniekiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, kopā ar savu četrkājaino mīluli dodoties baudīt saulaino un karsto laiku.

Ne vienmēr tas, kas der cilvēkam, derēs arī sunim, tāpēc vasaras tveicē jāpievērš papildu uzmanība tam, kā jūtas mājdzīvnieks, norāda If Apdrošināšana kopā ar suņu apmācību treneri Aneti Silu. Doties ar suni āra pastaigās visieteicamāk ir agri no rīta un vēlu vakarā, savukārt dienas pastaigas vēlams veikt pa ielas ēnaino pusi – ne tikai tāpēc, ka tieši saules stari sunim var izraisīt pārkaršanas risku, bet arī tāpēc, ka saulē uzkarsušais asfalts var veicināt suņu ķepu spilventiņu apdegumu.

A. Sila uzskaita arī citas rekomendācijas, kā atvieglot sunim karstā laika pārlaišanu: "Lai palīdzētu atvēsināties, sunim var dot, piemēram, grauzt saldētus kaulus vai saldētus dārzeņus. Suni pa dienu labāk atstāt iekštelpās, ja tās var uzturēt salīdzinoši vēsas un vēdinātas. Dodoties pastaigās, uzturieties ēnas pusē! Ja kopā ar dzīvnieku dodaties peldēties, parūpējieties, lai suns pēc tam kārtīgi izžūtu: neļaujiet viņam gulēt, nelieciet uzreiz kakla siksnu vai iemauktus! Vasarā sunim jānodrošina biežākas padzeršanās iespējas. Var piedāvāt iespēju gulēt uz atvēsinošā paklāja, kas pildīts ar īpašu gelu, radot atvēsinošo efektu, kad dzīvnieka ķermenis saskaras ar guļvietas virsmu. Tiesa, katrs suns ir īpašs – vienam patīk gulēt uz atvēsinošā paklāja, turpretim citam tas traucē un patīkamākas šķiet vēsas flīzes."

Karstā laikā jāpiedomā arī par suņa pārvadāšanu. Suni var sēdināt tikai atdzesētā automašīnā, un, mērojot ceļu, vēlams biežāk apstāties, lai suns varētu padzerties. Ja sunim karstā vasaras dienā nav iespējas atvēsināties, tas var ātri pārkarst un gūt karstuma dūrienu, kā rezultātā dzīvniekam var rasties dažādas neiroloģiskas problēmas vai pat iestāties nāve, atgādina A. Sila. Nekādā gadījumā suni nedrīkst atstāt automašīnā. Pat ēnā novietotas automašīnas salonā gaisa temperatūra paaugstinās, bet īpaši strauji tas notiek tiešos saules staros. Aprēķināts, ka, gaisa temperatūrai tuvojoties +30 grādu robežai, auto salons pusstundas laikā uzkarst līdz +50 grādiem, bet pēc stundas temperatūra jau var sasniegt pat +60 grādus. Pietiek vien ar 10 minūtēm, lai suns pārkarstu. "Ja ievērojat, ka mīlulim ir šādi simptomi: smagas elsas, kas kļūst arvien izteiktākas, mazkustīgums un apātija, vemšana un caureja, steidzami jāsniedz palīdzība," teic A. Sila.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko