Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Divas nedēļas līdz nāvei

Dzīvnieki patversmēs nenokļūst savas vainas dēļ. Taču daudzi tur nonāk, un saskaņā ar likumu dzīvniekiem dotas tikai divas nedēļas pirms nāves sprieduma, ja suni vai kaķi šajā laikā nepaņem saimnieks vai cits cilvēks. Četrpadsmit dienu patversmē un eitanāzija tiek apmaksāta no pašvaldības budžeta.

Patversmēs nonāk gan jauni un veseli, gan savainoti, slimi un novārguši dzīvnieki, bet viņi arvien izmisīgi tiecas pēc cilvēka mīlestības, klātbūtnes un rūpēm. Bieži var pārliecināties, par kādu skaistuli pārvēršas nelaimīgā būtne, kad tā nokļūst labās rokās. Taču atlabšana nenotiek četrpadsmit dienās. Citam nepieciešams mēnesis, citam pusgads, lai atgūtu veselību un ticību cilvēkam. 

Tagad piecpadsmitajā dienā patversme drīkst lemt, vai dzīvnieku turpmāk uzturēt par ziedotiem līdzekļiem vai eitanizēt.

Dzīvība ir vērtība, tāpēc dzīvnieka iemidzināšanai būtu jābūt kā risinājumam tikai izņēmuma (slimības, smaga savainojuma) gadījumā. 

Cilvēcības vārdā nepieciešams pagarināt dzīvnieku uzturēšanas termiņu patversmē pirms eitanāzijas vismaz uz mēnesi, dodot dzīvniekiem pēdējo iespēju dzīvot. 

Pašlaik par termiņa pagarinājumu spriež varas gaiteņos Saeimā, un es gribu ticēt, ka starp lēmējiem lielākā daļa būs vīri un sievas, kuri atbalstīs civilizētas sabiedrības augstāko vērtību – bijību pret ikvienu dzīvību. 

Top komentāri

Edgars
E
Būtu, labāk eitanaziju pielietojuši valdībai, viņi tur sēž pēc balīšu nakts, samiegojušies un strādat negribētāji, lai atbildētu uz pieņemtajiem likumgrozījumiem strap jā un nē. Iemācijušies spiest tikai vienu no divām pogām.
Dzīvnieka sirds
D
Visskumjākā realitāte ir tāda, ka daudzām patversmēm pašvaldību piešķirtais finansējums un 14 dienu dienu princips ir cietsirdīgs naudas pelnīšanas mehānisms. Daudzus dzīvniekus nomērdē nemaz nesagaidot trešo, kur nu vēl piecpadsmito dienu. Daudziem dzīvniekiem nemaz nemeklē mājas, nomērdējot uzreiz. Mēs nekad neredzēsim viņu adopcijas sludinājumus. Par citiem dzīvniekiem salti melo, ka adoptēti, bet īstenībā nomērdēti. Un vai ar eitanāzijas palīdzību? Arī tas ir jautājums. Mūsdienu taupības režīmā patiesa sirds un tās dāsnums ir milzīgs retums. Kas gan ir šīs patversmes? Koncentrācijas nometnes ar dzīvām nāves rindām alkatības ēnā, nevis reālas dzīvnieku aizstāvības un dzīvības vērtības cienošas organizācijas.
Edgars
E
Tas ir, noziegums. Cietsirdīga izsturēšanās pret dzīvniekiem un nevajag teikt ka nav pa ko uzturēt, parasti lielveikali noraksta preci ar izbeigušos derīguma termiņu un pārtiku piešķir patversmēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko