Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vēl viena cerība neauglīgajām sievietēm

ASV zinātnieki nākuši klajā ar cerīgu paziņojumu, kas varētu ievadīt jaunu laikmetu auglības metožu izpētē un iepriecināt visas neauglīgās ģimenes, jo sevišķi ģimeņu sieviešu kārtas pārstāves. Proti, ir atklāts, ka sieviete savā mūža laikā var saražot neizsīkstošu olšūnu skaitu.

Ļoti ilgu laiku zinātnē valdīja uzskats, ka sieviete piedzimst ar jau noteiktu olšūnu skaitu. Taču pēdējos gados veiktajos pētījumos ir atklāts, ka reproduktīvo vecumu sasniegušas sievietes ķermenī atrodas cilmes šūnas, no kurām var tikt saražotas jaunas olšūnas. 

2004.gadā veiktajā izpētē zinātnieki pieaugušu peļu olvados atklāja cilmes šūnas, ar kuru palīdzību varētu tikt radītas jaunas olšūnas. Šis darbs saņēma nopēlumu, jo darba kritiķi paziņoja, ka “cilvēki nav lielas peles, izņemot gadījumus, kad apmeklējat Disnejlendu”. Vēlāk tomēr veiktajam pētījumam radās sekotāji, kas, turpinot iesākto darbu, pierādīja, ka no atrastajām cilmes šūnām ir iespējams radīt jaunas olšūnas, no kurām savukārt var tikt attīstīti embriji. 

Hārvardas Medicīnas skolas profesors Džonatans Tillijs nesen nāca klajā ar līdzīgu atklājumu, kad paziņoja, ka līdzīgas šūnas viņš ir atklājis pieaugušas sievietes olvados. Zinātnieka pētījumā tika izmantots sasaluša olvada paraugs no kādas japāņu sievietes, kurai tika veikta dzimuma maiņa. Taču ne ētiski, ne juridiski profesoram nebija iespēju no olvada attīstītās olšūnas ievadīt atpakaļ cilvēkā, tāpēc zinātnieks tās ievadījis peles ķermenī, lai pierādītu, ka cilmes šūnas var radīt derīgas olšūnas. 

Kā apgalvo Dž.Tillijs, šī izpēte paver iespēju situācijai, kad “kādreiz nākotnē mums būtu pieeja neizsīkstošam cilvēcisko olšūnu avotam”, profesoru citē portāls news.com.au. “Sievietei varētu tikt veikta biopsija ar mērķi iegūt cilmes šūnas no olnīcas,” skaidroja profesors. “Tiklīdz mums būs pieeja šīm šūnām, mēs varētu no 100 šūnām radīt miljonu šūnu. Ja mēs nonāktu līdz situācijai, kad ārpus cilvēka ķermeņa spējam saražot olšūnas, mēs būtiski pārrakstītu asistētās reprodukcijas procesu,” apgalvoja Dž.Tillijs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko