Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Slēpņošanas entuziasti Latvijas robežas garumā izvietojuši 300 slēpņus

Pagājušajās brīvdienās kādu īpašu akciju slēpņošanas (geocaching - angļu val.) entuziasti veltījuši Latvijas valsts dzimšanas dienai, 18.novembrī publicējot 300 slēpņus gar visu valsts robežu. Tādējādi Latvija kļuvusi par pirmo valsti, kuras robeža pasaules kartē iezīmēta ar slēpņiem, pavēstīja akcijas rīkotāji.

Tik plašas slēpņu sērijas nekad nav bijis ne Latvijā, ne visā Baltijā, uzsver akcijas dalībnieki. Izvietoti ik pēc dažiem kilometriem pa visu Latvijas perimetru, slēpņi kopumā nosedz Latvijas valsts robežu gandrīz 2000 kilometru garumā. Jau no pirmajām slēpņotāju atsauksmēm redzams, ka izdevies skaists pārsteigums Latvijas slēpņotāju kopienai, un sērija ir skaista dāvana Latvijai dzimšanas dienā, pavēstīja akcijas rīkotāji.

Lat atrastu katra atsevišķā slēpņa koordinātes, ir jāuzzina kāds konkrēts fakts no Latvijas vēstures un jāveic vienkārši aprēķini. Varāki spēlētāji jau devušies braucienā apkārt Latvijai, lai pieveiktu šo izaicinājumu.

Kā zināms, slēpņošana ir starptautiska spēle, kuru kopš 2001.gada spēlē visā pasaulē. Spēles būtība — iepriekš noslēptu slēpņa meklēšana, tam nepieciešama neatlaidība, meklētāja azarts un visvienkāršākā GPS ierīce, kas atrodama, piemēram, mobilajā tālrunī.

Pieredzējušākie spēlētāji ievieto slēpņus pie ievērības cienīgiem objektiem un nopublicē slēpņa koordinātes speciālā slēpņotāju mājaslapā (www.geocaching.com). Pārējie spēlētāji steidz slēpni atrast, ko apliecina ar parakstu slēpņa žurnālā, pēc tam arī interneta mājaslapā. Īpaši iekārots slēpņu veids ir Mistērijas — lai uzzinātu slēpņa gala koordinātes, ir jāatrisina uzdevums.

Jau viena slēpņa izveide prasa daudz rūpju no autora: jāizveido hermētisks konteineris un jāsagatavo marķēts slēpņa žurnāls, jāatrod vai jāiekārto piemērota vieta, kas būtu droša no neslēpņotāju acīm. Jāuzņem precīzas slēpņa novietojuma koordinātes GPS sistēmā, jāizveido slēpnim piesaistīta mājaslapa un jāizpilda visas formalitātes, kas nepieciešamas, lai slēpni apstiprinātu starptautisks pārraugs. Slēpņu veidošanu katrs autors finansē pats, ieguldot savu laiku, zināšanas un līdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko