Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ko darīt, ja bērna labākais draugs ir dators

Bērniem patīk darboties pie datora, tas viņus aizrauj  pavisam citā pasaulē un vidē. Šī aizraušanās rada atkarību, var izraisīt lielas psiholoģiskas un fiziskas problēmas gan pašam bērnam, gan apkārtesošiem."Bērnam datora un sociālo tīklu izmantošana pāraug atkarībā tad, kad tā kļūst par galveno viņa dzīves izklaidi, kad sāk pazust visi draugi, un viņš mazāk komunicē reālaja vidē.

Dators sāk aizvietot ēšanu un citu veidu izklaides," stāsta psiholoģe Līga Vaivade - Kalnmeiere. Psiholoģe uzsver, ka atkarība var rasties bērna vientulības gadījumā, kad viņam pietrūkst vecāku un draugu uzmanības. Šajā situācijā vecākiem ir izdevīgi, jo bērns pats atrod nodarbošanās un izklaides veidus, viņiem ir vairāk brīvā laika. Atkarību var veicināt nokļūšana sabiedrībā, kur datoram ir ļoti liela nozīme. Vientulības sajūta un bara instinkts šajā gadījumā varētu būtu divi galvenie aspekti, kapēc bērns pakļaujas atkarībai.

"ja vecāki laikus nepievērsies šai problēmai, sekas var būt dramatiskas. Tas ir līdzīgi kā ar jebkuru atkarību. Bērns neiet uz skolu, nemācās, nesatiekas ar draugiem, tādēļ viņš atpaliek savā attīstībā. Laicīgas atkarības nenovēršanas gadījumā, bērnam var veidoties agresīva uzvedība pret visiem apkārtējiem. Var sabrukti labās attiecības gan ar draugiem, gan klasesbiedriem un vecākiem. Sliktākajā gadījumā bērns var nonākt pusaudžu cietumos,” teic psiholoģe.

Vecāki ir tie, kuru spēkos "iznīdēt" bērna vēlmi pavadīt visu savu laiku pie datora. Tas ir jādara, līdzko problēma pamanīta. Ir nepieciešamība novilkt robežas. Piemēram, atļaut bērnam pavadīt pie datora tikai 20 minūtes un ne vairāk. Vecākiem ir jāuzstāda savi noteikumi un jāpieturās pie tiem. Sākotnēji bērns protestē, bet pēcāk  noteikumus ievēros.

 “Gadījumā, ja bērnu nav iespējams "atraut" no datora, un vecāki ar izveidojošos situāciju nevar tikt galā, tad jāiet pie atkarību ārstējošiem psihologiem, jo viņi varēs sniegt vajadzīgās konsultācijas un padomus. Ir jāmēģina bērnam piedāvāt citus saskarsmes veidus, kur viņš var iegūt jaunas iepazīšanās un jaunus draugus. Īpaši palīdz vasaras nometnes, jo tās spēj izraut bērnu no virtuālās vides.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko