Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kā dabūt eksotiku ikdienas ēdienā

Liela daļa pavāru un veselīgi dzīvojoši cilvēki skandē, ka pats svarīgākais ēšanā ir lokāla domāšana. Tagad ir kartupeļu laiks un jāēd kartupeļi, nevis sparģeļi no otra pasaules gala. Tagad ieskābētie kāposti pēc mēneša būs ieguvuši pirmo labumu. Vakariņās galdā būtu jābūt tiem, nevis mākslīgi izaudzētiem rukolas salātiem.

Saulainās rudens dienās līdakām ir lielais bads un tās ķeras kā trakas. Nekas nevar būt labāks par līdakas kotletēm. Banānus lai ēd mērkaķi, tagad jāēd dzērvenes. Vietējie restorāni galdā ceļ to, kas nogatavojies tepat netālu, bet interesanti paēst mīļotāji pēc eksotikas dodas turp, kur eksotika ir ikdienas ēdiens.

Nav noslēpums, ka zemenes ar putukrējumu parasti vajag nakts vidū tieši tad, kad zemenes nav dabūjamas. Avokado īstajā kondīcijā jābūt veikala plauktos vienmēr, bet božolē jābūt pieejamam cauru gadu. Tagad modernās tehnoloģijas zemenēm līdzīgus augļus piedāvā katrā veikalā un tikai Meksikā dzīvojošas vaniļas apputeksnētājas bites darbu veic indonēzieši ar rokām. Globalizācijai ir arī savi plusi. Pēc eksotikas virtuvē nav jādodas uz otru pasaules galu, to var iegūt pavisam vienkārši - nopērkot eksotisku ēdienu gatavošanas ierīci.

Vokpanna ir vienkāršākais veids. Olu nūdeles, saldā čili mērce, garneles un mūsu pašu burkāni, sīpoli. Vokpannā pasautē sīpolus, burkānus, pasilda garneles, pievieno mērci, olu nūdeles, un pilnai eksotikai vajag vēl tikai irbulīšus. Turklāt šis ēdiens varētu būt viens no efektīvākajiem pareizas ēšanas ziņā, jo ēdiena pagatavošana notiek ātrāk nekā notiesāšana.

Rakletes siers vienkāršu kartupeļu ēšanu pārvērš interesantā kulinārā piedzīvojumā ar rakletes grila palīdzību. Vārīti kartupeļi, pārlieti ar kausētu rakletes sieru, piedevās ar marinētiem sīpoliņiem un pipargurķīšiem ir Šveices Alpu ganu ēdiens. Rakletes grils ir pavisam vienkārša un nedārga iekārta, uz kuras var pasildīt dārzeņus, nedaudz apcept šķiņķi un speciālās lāpstiņās izkausēt rakletes siera šķēles, lai pēc tam pārlietu kartupeļus. Turklāt grils stāv uz galda! Vai nav feini - omulīgi grilēt, kad ārā sals un putenis! (Mazāka eksotika, bet rakletes siers ļoti labi kūst arī uz visparastākās pannas.)

Nedaudz tālāka, tādējādi lielāka eksotika ir radusies Ziemeļāfrikas tuksnešos - tadžina. Iedomājieties - ēst sautētu burkānu, kas ir mīksts un burkāna krāsā, vai tomātu, kas izskatās pēc tomāta, nevis izšķīdis kečupā. Un tas viss tādās interesantās garšvielās kā kurkuma, safrāns, koriandrs, fenhelis vai anīss. Tadžinu mājās vajadzētu katram, kas ar virtuves lietām ir uz jūs, jo tadžinā ēdiens vienmēr būs garšīgs. Ir jābūt lielam meistaram, lai to piededzinātu. Toties ir ļoti daudz iespēju variēt un eksperimentēt. Dažādi gabalos sagriezti dārzeņi ar liellopa, vistas, jēra gabaliņiem vai pat trusi. Plūmes, bumbieri, citrons, banāns, medus un jau minētās vai jebkuras citas garšvielas. Ieliec visu tadžinā, pielej nedaudz ūdens, un, kad gaļa gatava, tad arī viss ir gatavs. Pat jāmaisa nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko