Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ražošana

Ražošanas attīstība un investoru piesaiste bez politikas maiņas nenotiks © DIENA

Ja Latvija vēlas sasniegt attīstīto Rietumeiropas valstu dzīves līmeni, ir nepieciešams būtiski kāpināt eksporta ienākumus. To var panākt, veicinot investīcijas eksporta produktu ražošanā, piemēram, būvējot ražošanas un noliktavu infrastruktūru, kā to dara citās valstīs, nevis tās bremzējot ar izvirzītajām prasībām un garām birokrātiskām procedūrām.

Par medicīnas tehnoloģijām © DIENA

Mēs dzīvojam inovāciju ērā. Latvija ir viena no šobrīd nedaudzajām jeb 18 pasaules valstīm, kur 5G tīkls ar tā ievērojamo ātrumu un pārējo funkcionalitāti būs pieejams komerciālām vajadzībām.

Sola vairākus simtus jaunu darbvietu © DIENA

Kurzemes piejūras pilsētā Liepājā tiek veidota jauna zivju produkcijas ražotne, kas nodrošinās vismaz 500 darbvietu. To, atbildot uz Dienas jautājumu, apstiprina uzņēmējs no Lietuvas, SIA Syfud īpašnieks Sigits Ambrazevičs un norāda arī, ka šis gads tiks veltīts tam, lai sagatavotos ražošanas procesa sākšanai nākamgad.

Grūts darbs, bet pievilcīgs un košs rezultāts © DIENA

Kā gribas pasteidzināt pavasara atnākšanu! Uzņēmuma Ints&Co siltumnīcās tas jau gan rit pilnā sparā. Gaisā virmo ziedu aromāts, un, kad pretī veras atraitnīšu dažādie ''ģīmīši'', dvēsele uzgavilē. ''Cilvēki ir nepacietīgi. Jau marta vidū nevarēja atturēties, nenopirkuši atraitnītes un prīmulas, jo gribas prieku!'' saka SIA Ints&Co vadītājs Ints Jākobsons.

Rīgas ostas uzņēmumā ražo pasaulē pieprasītas alumīnija ātrgaitas laivas

Rīgas brīvostas desmitgades darbības stratēģija paredz attīstīt ostu par "gudrās" loģistikas centru ar augstas pievienotās vērtības pakalpojumiem un ražotnēm. Jau šobrīd Rīgas ostā darbojas veiksmīgi uzņēmumi, kas pasūtītājus visā pasaulē nodrošina ar augstas pievienotās vērības un augsto tehnoloģiju produktiem.

Konveijeriem zūd ātrums © DIENA

Daudzsološos rūpniecības rādītājus, kādi bija vērojami pērn rudenī, šogad ir nomainījuši mazāk priecīgi dati. Kopumā Latvijas rūpniecības produkcija šā gada februārī, rēķinot salīdzināmajās cenās, ir bijusi par 1,5% lielāka nekā atbilstošajā mēnesī pērn, vēsta Centrālā statistikas pārvalde (CSP). Taču šis ekonomiskās krīzes apstākļiem visai solīdais sniegums ir panākts uz elektroenerģijas un gāzes apgādes nozares rēķina, kuras veikums arī tiek ieskaitīts kopējā rūpniecības produkcijas izlaidē. Šajā sfērā apjomi gada laikā ir pieauguši par 8,8%, ko var saistīt ar to, ka nupat aizvadītā ziema ir bijusi aukstāka nekā iepriekšējā.

Neuztraucošais mīnuss © DIENA

Pretēji šā gadsimta pirmajai ekonomikas krīzei vairāk nekā pirms 12 gadiem, kad Latvijas rūpniecības uzņēmumu produkcijas apjomu kritums bija lēšams pat vairākos desmitos procentu, pašreizējo, ar Covid-19 izplatību saistīto, krīzi mūsu valsts ražojošais sektors pagaidām pārdzīvo itin labi.

Rūpniecība spītē Covid-19 krīzei © DIENA

Neraugoties uz Covid-19 pandēmijas radīto vispārējo neskaidrību globālajā tautsaimniecībā, Latvijas rūpniekiem veicas gluži labi. Izaugsme nav galvu reibinoša, tomēr ir atgriezusies, vedinot domāt, ka arī kopumā valsts ekonomikai ir cerības pandēmiju pārvarēt, lai gan ne bez sarežģījumiem.

Zivju audzēšanas biznesā jāprot spēlēt gluži kā šahā © DIENA

Reiz Ķekavas novada Uzņēmēju dienās man piedāvāja iegādāties SIA Mottra kūpinātu sterleti. Bija ļoti garda! Un tad vienā rudens pēcpusdienā devos uz Katlakalnu, lai uzzinātu, kā tur audzē stores un kā Latvijā top viena no pasaules lielākajām delikatesēm – melnais kaviārs. Uzņēmumā ietilpst divas struktūras – ražotājs SIA Mottra un pārdevējs SIA Mottra Trade House.

Tirgotāju uzvaras turpinās © DIENA

Sekojot iepriekšējo mēnešu pozitīvajām tendencēm, arī septembrī Latvijas mazumtirdzniecības sektors uzrādījis kāpumu. Turklāt statistika liecina, ka tirdzniecības pieauguma tempi turpina kļūt straujāki, bet pārdošanas apjomi ievērojami apsteidz pirmskrīzes mērogu. Tā kā citu lielo ekonomikas nozaru sniegums atpaliek, pieaug tirdzniecības nozares devums Latvijas tautsaimniecībā.

Pārtikas industrija turpina investēt © DIENA

Neraugoties uz koronavīrusa cirstajām brūcēm ekonomikā, Latvijas uzņēmumi turpina investēt attīstībā. Viena no nozarēm, kurā ieguldījumi tiek turpināti, ir pārtikas rūpniecība.

Ražotājiem atkal mīnusi © DIENA

Covid-19 izraisītās pasaules ekonomikas krīzes apstākļos salīdzinoši labu atkopšanos demonstrējusi Latvijas apstrādes rūpniecība. Tai šā gada jūlijā salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn pat izdevās uzrādīt kopējai situācijai samērā labi vērtējamu 1,8% vērtu izaugsmi. Diemžēl augustā pie kāpuma vairs neizdevās noturēties. Tomēr arī par dramatisku situācijas pavērsienu runāt būtu nevietā.