Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tēma

Nelikumības nedrīkst piesegt ar vīrusu! © DIENA(8)

Koronavīruss lielā daļā pasaules jau ir izraisījis veselības aprūpes krīzi. Kopš Pasaules Veselības organizācija izsludināja Covid-19 pandēmiju, daudzas valstis noteikušas dažādus drastiskus ierobežojumus, lai nepieļautu strauju slimības izplatību. Savukārt tas novedis pie globālas krīzes arī ekonomikā. Ko šajā brīdī savā labā var darīt jebkurš strādājošais, kā sevi pasargāt, un ko šajos apstākļos var garantēt valsts, stāsta konstitucionālo tiesību eksperts un Finanšu nozares asociācijas juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Zvaniņš skan, elektroauto brauc © DIENA(4)

Par elektroauto biznesa mediji sāka rakstīt apmēram pirms desmit gadiem, kad tā joprojām vismaz drusciņ skaitījās zinātniskā fantastika. Nu tā ir realitāte. Elektroauto popularitāte pieaug un līdz ar to arī jautājumu gūzma, vai un cik ļoti tie videi tiešām ir labāki par parastajiem dīzeļa vai benzīna auto. Tāpat vēl nav zvanīts, ka popularitāte aug kopā ar pārdošanas rādītājiem. SestDiena centās noskaidrot, cik pamatota ir šīs pārvietošanās tehnoloģijas slava un vai tik tas nebūs kārtējais tamaguči vai jojo, kura popularitāte uzplauks un norietēs pāris gadu laikā.

Pelēkā saraksta pēcgarša © DIENA(7)

Par bankām un nepieciešamību tās stingrāk uzraudzīt pēdējos gados Latvijā runāts daudz, tādu starptautisku iestāžu kā Moneyval un FATF nosaukumi jau kļuvuši teju par sugas vārdiem, bet pēdējos mēnešos pat šķiet, ka neviens nozīmīgāks solis saistībā ar valsts ekonomiku un finanšu sektoru neiztika bez biedējošā pelēkā saraksta piesaukšanas. Ko tas viss īsti nozīmē, kur atrodamies pēc tam, kad no daudz skandinātā sliktākā scenārija esam izvairījušies, un kā dzīvot tālāk?

Tālmetienu burvis © DIENA(3)

"Latvijas lāzers!" – šāds vārdu salikums šosezon bieži izskan pasaules visspēcīgākās basketbola līgas NBA spēļu translācijās ar Vašingtonas Wizards dalību, jo komandas snaipera Dāvja Bertāna (27) precizitāte no tālmetiena līnijas sajūsmina "burvju" atbalstītājus un dzen izmisumā pretinieku trenerus.

Vai lidot būs dārgāk? © DIENA(32)

Eiropas Komisijas iecere aplikt ar jūtamu nodokli aviācijas degvielu raisījusi asus strīdus. Skeptiķi norāda, ka tas vis nenozīmēs izmešu samazināšanu atmosfērā, bet gan tikai aviobiļešu sadārdzināšanos, radot papildu izdevumus aviopasažieriem.

Dabai jāļauj būt dabai © DIENA(12)

Ar vidējo ātrumu no viena līdz diviem metriem gadā atkāpjas Latvijas skaistie jūras stāvkrasti. Viens no tiem – Labragā netālu no Jūrkalnes – šoziem piedzīvojis vislielāko nobrukumu pēdējo vismaz 20 gadu laikā. Nenoliedzami, klimata radītās pārmaiņas arvien straujāk ietekmē krasta eroziju un veicina teritoriju applūšanu. Tāda ir daba. Vai cilvēka spēkos ir to mainīt? Un vai tas vispār ir vajadzīgs?

Droši kā bankā. Saruna ar Igaunijas biobankas direktoru Andresu Metspalu © DIENA

Mēs gribam strādāt ar veseliem, nevis jau slimiem cilvēkiem, jo tā var izdarīt vairāk un lētāk, uzsver Igaunijas biobankas direktors Andress Metspalu. Viņaprāt, biobankas ir medicīnas nākotne, jo cilvēkiem, ļaujot apstrādāt savus datus un ģenētisko materiālu, ir iespēja uzzināt veselības riskus un līdz ar to – laikus sagatavoties un novērst iespējamās problēmas.

Tendences un viļņi © DIENA

Apaļais gadskaitlis 2020 mudināt mudina pavilkt svītru un apkopot procesu. Tas nekas, ka ar šādām rotaļām pamatā mazrakstiņu un viedokļu formā dažādi izdevumi – prese un portāli – rotājas ap gadumiju. Pēdējos desmit gados Latvijas kino ir notikušas milzīgas pārmaiņas. Kā tās vērtēt, no kāda skatpunkta raudzīties uz to, kas tad ir noticis ar Latvijas kino? Uz šo jautājumu var mēģināt atbildēt, izvēloties ļoti atšķirīgus kritērijus – gan kvalitatīvos, gan kvantitatīvos.

Tīklojums, kurā neko nevar nokavēt © DIENA(2)

SestDiena turpina iepazīstināt ar talantīgajiem latviešu māksliniekiem, kuru veikums publicēts laikraksta Diena šī gada kalendārā. Februāra mēnesis iesācies ar Zanes Balodes četrdaļīgo gleznu (2018) no viņas darbu cikla Tīklojums. Savā daiļradē māksliniece ir paspējusi piedzīvot nozīmīgas pārmaiņas – cauri miglai līdz zvaigznēm eļļas krāsās, litogrāfijā un zīmējumā.

Vai sapņu pilis no rīta nesabruks ? © DIENA(26)

Dažas pazīmes liecina, ka pavisam drīz mūs sagaida jauna, skaista dzīve, jo teju jau finiša taisni sarkaniem vaigiem sasniedzis maratonists ar jauno sabiedrisko mediju likumu stafetes kociņa vietā. Vai tas nozīmēs arī labāku dzīvi sabiedriskajiem, nesabiedriskajiem medijiem un sabiedrībai kopumā? Par to spriest pāragri. Tomēr jau tagad skaidrs, ka būs pārmaiņas. SestDiena lūko, kādas tās būs.

Kad slēgts ir atvērts © DIENA(11)

Samazināt auto skaitu pilsētās – šis ir ārkārtīgi moderns mērķis visā pasaulē. Daudzkur tas ir ne vairs tāls sapnis, bet jau realitāte – atsevišķas ielas vai pilsētu centri tiek slēgti autosatiksmei. Lai gan Latvijā lielai sabiedrības daļai pārvietošanās bez auto šķiet tikpat ekstrēma un nereāla kā lidojoši bezpilota taksometri, pamazām šī ideja sasniegusi arī Rīgu.

Šī vairs nav vīriešu pasaule? © DIENA(6)

No slavenās bondiānas veidotajiem stereotipiem līdz mūsdienu pārprastajam feminismam un skarbajai statistikai tam visam pa vidu. Tieši tik sarežģīta ir sievietes loma kinopasaulē. Kā un vai vispār var teikt, ka tā mainās?

Gads ir zaļš no abiem galiem © DIENA(8)

Baltas un sniegotas ziemas mūs nav pametušas uz neatgriešanos, taču siltāks laiks atnesis pārmaiņas arī Latvijas dabā. Kā tas ietekmējis putnu paradumus un konkurenci, kas tagad saucams par jauno latvāni, un vai šis gads pārspēs pirms nepilna pusgadsimta piedzīvoto ziemu, kad Liepājā zemi sniegs klāja tikai četras dienas?

Mazās, zilās ekrānu nāves © DIENA(1)

Straumēšana ir nonāvējusi pamatstraumi – tā The Guardian pieteica pērnā rudens notikumus abonēšanas straumes platformu konkurencē. Tirgus līdera Netflix iedēstītā pārliecība par seriāla formātu kā izklaides zelta griezumu likusi nu jau daudziem audiovizuālā satura milžiem veidot savas straumes platformas un, pats galvenais, – ražot oriģinālsaturu.