Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas salons

Galvā pieci vainadziņi © DIENA

Iveta un Vidvuds Medeņi par Jāņu polonēzi, vainadziņu kaķim, personificētajiem burkāniem un par to, kā Jāņos tikt pie bērniņa.

Tagad atmesties nedrīkst! © DIENA

Ārpolitikas pētnieks Mārtiņš Vargulis par kara perspektīvām, Krievijas DNS, Ķīnas gadsimtu un par dažādām zaudējuma izpratnēm.

Eiropas putni dzied latviski © DIENA

Zooloģe Elīna Gulbe par Eiropas populārākā putnu lauka noteicēja Collins Bird Guide tulkošanu, Getliņu laridofiliem un par to, kur jāputno maijā.

Čuhņa, nevis dvēsele © DIENA

Izvairīšanās šobrīd kalpo kā sargājošs kupols, saka krievu mākslinieks Daniils Vjatkins. Aizbēdzis no Sanktpēterburgas, viņš radis patvērumu Rīgā, kur savos jaunākajos darbos reflektē par karu un pieradumu pie tā, kas gluži kā tarakāns sāk iekārtoties mūsu ikdienā uz palikšanu.

Vairs nav nekā maza. Intervija ar ukraiņu režisori Katerinu Gornostaju © DIENA

Šobrīd ir kliedzieni, šāvieni, sprādzieni un skumjas – saka ukraiņu režisore Katerina Gornostaja (33). Viņa vairs nespēj domāt par kino veidošanu un "mazās lietas", kas viņu dokumentālajā kino saistīja iepriekš, sev apkārt vairs neredz. "Ja vēlaties palīdzēt Ukrainai, lūdzu, klausieties ukraiņos un šīs valsts iedzīvotājos, nevis "labajā opozīcijā" no Krievijas," režisore vēl uzsver.

Uz protesta nots © DIENA

Ukraiņu pianists Arturs Ņikuļins (37) par bēgšanu no Maskavas taksometrā, šim brīdim aktuālo mūziku uz klusuma robežas un par to, ko domā publika Krievijā.

Lai nenošauj pie paša mājas © DIENA

Mikroķirurgs Olafs Libermanis par darbu Ukrainā, par to, kāpēc nolēmis iziet strēlnieku ieroču apmācības kursu, un to, kādā nozīmē Krievijai šis karš kļuvis par tautas karu.

Brīvības konvojs © DIENA

Kustības Twitter konvojs aizsācējs Reinis Pozņaks par to, kā nesajukt prātā, kādas automašīnas vajag ukraiņiem karā pret Krievijas okupantiem, un par aicinājumu neatslābt.

Krievijas burts būs L © DIENA

Ekonomists Andris Strazds par Ukrainas kara ietekmi uz Latvijas ekonomiku, vārītu zirņu sēšanu un par to, kāpēc Makrons zvana Putinam.

Pareģojums bez gandarījuma © DIENA

"Mūsu valstī viss, kas nav propaganda, ir apdraudēts," saka Sanktpēterburgā dzīvojošā krievu režisore Ksenija Ohapkina (32). Savulaik atsaukusies sarunai ar SestDienu sava tobrīd aktuālā darba par bērniem, kuriem tiek mācīts karot, sakarā, tagad viņa saka: esam šīs filmas iekšpusē!

Visbūtiskākā ir brīvība © DIENA

"Uz Maskavu vairs nebraukšu," saka itāļu maestro Pjērs Džordžo Morandi (64). Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā viņš uzturas un strādā Rīgā, ierakstījis īpašu veltījumu Ukrainai un vēl atceras pēdējos padomju gadus un absurdos tā laika ierobežojumus, kas skāruši arī viņu.

Liku bēdu zem akmeņa © DIENA

Ukrainas atbalsta koncerta organizētājs dziedātājs Ralfs Eilands (28) par mums visiem politikā, spēju vienoties idejas vārdā un jokiem, kas palīdz pret bezizeju.

Jādzīvo nost! Nekavējoties © DIENA

Čelliste Marta Sudraba (46) par izturību, disciplīnu, iekšējo mieru un to, kā mainās dzīves vērtību skala. Par lapaspusēm, kas cilvēkos atveras pārbaudījumu brīžos, un kāpēc viņa dievina Vīni, kuru tagad sauc par mājām

Kurš no mums ir iesācējs? Saruna ar režisoru Armandu Zvirbuli © DIENA

Deviņdesmitie bija vienlaikus brīnišķīgi un briesmīgi, saka režisors Armands Zvirbulis (49). Viņš uzņēmis detektīvseriālu par šiem gadiem, atzīstot: kino kontekstā tas ir trakoti saistošs laiks, kad uz spēles ir iespaidīgas likmes un var veidoties arī lielas kaislības. Taču šī ir tikai viena no versijām – cerams, taps vēl citas.