Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vācijas armijas pārstāvis: Vācijas brigādi Lietuvā veidos no karavīriem, kas piesakās brīvprātīgi

Vācijas armija sagaida, ka Lietuvā izvietojamās brigādes sastāvu izdosies izveidot ar karavīriem, kas paši pieteiksies dislocēšanai Lietuvā, paziņoja Vācijas 10.bruņotās divīzijas komandieris ģenerālmajors Ruprehts fon Butlers.

Viņš ziņu aģentūrai BNS stāstīja, ka Lietuvā tuvāko gadu laikā plānots izvietot ap 5000 vācu karavīru. Brigādes pamatu veidos 203.tanku bataljons no Ziemeļreinas - Vestfālenes un 122. bruņotais kājnieku bataljons no Bavārijas. 

Butlers paskaidroja, ka ir iespēja ar rīkojumu likt karavīriem doties uz Lietuvu, tomēr pašlaik interese par misiju ir liela un varētu pietikt ar karavīriem, kas piesakās brīvprātīgi. 

Ģenerālmajors sacīja, ka brigādes dislocēšana nozīmē ne tikai lielu cilvēku pārvietošanos starp Vāciju un Lietuvu, bet arī Vācijas iekšienē. 

Vācijas armijā ir ap 60 000 karavīru. Pērn septembrī žurnāla "Der Spiegel" veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka uz Lietuvu doties gatava būtu apmēram piektdaļa vācu karavīru. Butlers norādīja, ka tas ir ap 12 000 karavīru, ar ko pilnīgi pietiek brigādes nodrošināšanai. 

Jau vēstīts, ka Lietuvas un Vācijas aizsardzības ministri Arvīds Anušausks un Boriss Pistoriuss decembrī Viļņā parakstīja plānu Vācijas armijas brigādes izvietošanai Lietuvā. Plānā izklāstīti termiņi militāro vienību pārvietošanai un saistības karavīru ģimenes locekļi dzīves apstākļu nodrošināšanai.

Parakstītais plāns paredz, ka Vācijas brigādes karavīri Lietuvā ieradīsies pakāpeniski no nākamā gada un pilnībā brigāde Lietuvā tiks dislocēta līdz 2027.gadam.

Plāns paredz, ka Vācijas brigādes pamatu veidos pieci bataljoni, arī tanku un artilērijas bataljoni. Kopumā Vācija plāno Lietuvā izvietot ap 5000 karavīru un civilpersonu kopā ar ģimenes locekļiem.

Vācijas karavīri būs bāzēti Rūdninkos un Ruklā. Daļa Vācijas brigādes pārstāvju dzīvos Viļņā un Kauņā, kā arī citviet Lietuvā tiks izveidoti papildu loģistikas punkti.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru. Līdz 2026.gadam to plānots integrēt jaunajā brigādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē