Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Znotiņa tiesām atkārtoti norāda: noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietās liecinieki jāaicina nav

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa atkārtoti uzsvērusi pārliecību, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietās liecinieki uz tiesu nav jāaicina, jo to vairākums nekādus paskaidrojumus tāpat nebūs spējīgi sniegt. "Ko visi šie zicpriekšsēdētāji un zicdirektori no Lietuvas, Baltkrievijas, Kazahstānas vai citām valstīm var paskaidrot par naudas plūsmām uzņēmumā? Viņi neko nespēj pateikt par to, kā notikuši darījumi starp Seišelu salu, Belīzas un Kaimanu salās reģistrētajiem uzņēmumiem, " Znotiņa atzinusi intervijā Latvijas Avīze.

Jau iepriekš ziņots, ka šādu aicinājumu tiesām FID vadītāja izteica pirms vairākiem mēnešiem notikušajās mācībās, ko FID organizēja tiesībsargājošajām institūcijām un tiesnešiem. 

"Es ceru, ka arvien vairāk tiesnešu sapratīs, ka noziedzīgu līdzekļu legalizācijas jomā jūs ļoti lielā, teiksim, tādā strupceļā iebrauksiet, ja sāksiet, piemēram, aicināt uz tiesu milzīgu daudzumu, teiksim, liecinieku vai sāksiet prasīt kaut kādas milzīgi lielas apjomīgas ekspertīzes," mācības sacīja Znotiņa. 

Intervijā Znotiņa tēzi turpina, norādot, ka iztaujāt lieciniekus šajās lietās pārsvarā gadījumu būs bezjēdzīgi – "tie ir tikai nominālie, nevis īstie direktori, aiz tiem slēpjas organizētā noziedzība. Ja tiek aizturēti šo darījumu patiesie organizētāji, tad pret viņu iztaujāšanu jau neviens neiebilst. Savukārt uz Seišelu salām nosūtītie tiesiskās palīdzības lūgumi aizkavē procesu par gadu un nedod pilnīgi neko."

Tādēļ, Znotiņasprāt, Latvijas tiesām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietās jāmācās strādāt ar netiešajiem pierādījumiem. 

Kopumā FID vadītāja uzskata, ka paveikts milzīgs darbs, lai sabiedrība izprastu, kas ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, kas ir tās apkarošana un kāpēc tā ir svarīga sabiedrībai, tomēr Rīga vēl joprojām neesot uzcelta. 

"Tomēr nekāda iemesla priecāties un uzskatīt, ka viss jau ir paveikts, nav – ārēja spiediena rezultātā īsā laikā ir ieviesta vesela virkne jaunu likumu un prasību. Tagad ir redzamas šīs darbības blaknes – parādījusies vesela virkne vietējo uzņēmumu, kas uzskata, ka šo prasību dēļ viņiem pakalpojumu saņemšana Latvijas finanšu sistēmā ir ļoti grūta vai pat neiespējama. Redzama diezgan izteikta vēlme pateikt sabiedrībai, ka naudas atmazgāšanas novēršanai ieviesto pasākumu dēļ tiek traucēta Latvijas konkurētspēja, nevis domāt par to, kā uzlabot šo konkurētspēju ar "tīriem" līdzekļiem. Tādēļ – darbs nav galā un Rīga vēl joprojām nav uzcelta!" intervijā pauž Znotiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē