Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

VDD rosina apsūdzēt Grevcovu par Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu

Valsts drošības dienests (VDD) rosinājis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Saeimas deputāti Gloriju Grevcovu (Apvienība jaunlatvieši) par Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu, informēja prokuratūra.

Kriminālprocesu pret Grevcovu VDD sāka saistībā ar videokoplietošanas platformā "TikTok" toreizējās deputātes publicētu videouzrunu, kurā Grevcova apšaubīja Latvijas Okupācijas muzejā izvietotās un gida paustās informācijas atbilstību patiesībai.

Izmeklēšanā dienests sociālās tīklošanās vietnēs konstatēja arī citas personas publicētas videouzrunas, kas satur Krimināllikumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmes. Grevcovas publicētajos videomateriālos VDD konstatēja Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu.

Jau ziņots, ka 2023.gada janvāra beigās VDD noslēdza pārbaudi saistībā ar toreizējās partijas "Stabilitātei" pārstāves Grevcovas publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pieņemot lēmumu sākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

Grevcovas "TikTok" kontā tika ievietots un vēlāk izdzēsts video vēstījums krievu valodā, kurā politiķe klāstīja, ka atnākusi uz "tā saucamo Okupācijas muzeju". Grevcova video apgalvoja, ka muzejā "nesakrīt fakti" un ka gids stāstot "paralēlo, izdomāto vēsturi".

"Kas tas par muzeju un tieši kāpēc, kādu mērķu labad tas ir radīts? (..) Apskatījām visus eksponātus, un sapratām - re, kā mūs muļķo, kā mūs muļķo," video tika paudusi Grevcova, kura muzejā redzēto dēvēja par "īstu propagandu".

Tāpat Grevcova kādā no saviem video "TikTok" apgalvojusi, ka Ukrainā notiek pilsoņu karš, pilsoņu karš pēc visām normām un kanoniem, kad ukraiņu tauta cīnās pret Ukrainas armiju.

"Tas ir viss ko es zinu. Tā, ka nevajag te spekulēt un stāstīt man, ka Krievija kādam uzbrūk. Es zinu, kas notiek, es redzu, kā ukraiņi cīnās pret savējiem, bet pēc visām normām tas ir pilsoņu karš," tika spriedelējusi Grevcova.

Šis video bija publicēts pirms Grevcovas 2023.gada 22.janvārī publicētās video uzrunas par Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējumu.

Tikmēr Augstākā tiesa ir atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību krimināllietā, kurā līdzšinējā 14.Saeimas deputāte Grevcova bija apsūdzēta par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Līdz ar to stājās spēka Rīgas pilsētas tiesas spriedums, ar kuru Grevcova atzīta par vainīgu un sodīta ar sabiedrisko darbu 160 stundu apmērā, un tādējādi deputāte zaudēja arī vietu Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē