Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Smiltēns: Svarīgi ir ne tikai izveidot koalīciju, bet arī atrisināt sabiedrībā sasāpējušās problēmas

Svarīgi ir ne tikai izveidot koalīciju, bet arī atrisināt sabiedrībā sasāpējušās problēmas, šodien pēc "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas un pārstāvju tikšanās ar "Jaunās vienotības" (JV) politiķi, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un JV pārstāvjiem žurnālistiem sacīja AS politiķis Edvards Smiltēns.

LETA ziņoja, Kariņa un AS pretējais skatījums par to, kā tālāk rīkoties, ir iezīmējis šķērsli valdības koalīcijas izveidošanā. Ja AS šonedēļ nesniegs atbildi par Kariņa piedāvāto atbildības jomu dalījumu, pašlaik topošās koalīcijas veidošana var izgāzties.

Preses konferences sākumā AS politiķis Edgars Tavars pauda, ka AS sarunās ar Kariņu un JV pārstāvjiem iezīmējies, ka ir daudzas lietas, kur varam vienoties, reizē ir vairāki izaicinājumi, kuriem tālākajās sarunās būtu nopietnāk jāpievēršas.

Smiltēns pauda, ka svarīgi ir ne tikai vienkārši izveidot koalīciju, bet arī spēt atrisināt sabiedrībā sasāpējušās problēmas jeb gan ilgstošās, gan pēkšņi izveidojušās krīzes. Veselība, izglītība, labklājība un iekšlietas ir jomas, kurās ir sarežģīta situācija un kurās solidāri ir jāmeklē risinājumi, pauda politiķis.

Smiltēns akcentēja, ka AS jau ceturtdienas, 10.novembra, rītā ir gatava turpināt sarunas ar partneriem, lai vispirms skaidri iezīmētu kā šajās nozarēs kopīgi izies no krīzes. Politiķis arī atzīmēja, ka AS frakcijas pārstāvjiem pirmajā tikšanās reizē bija iespēja uzdot jautājumus Kariņam un JV pārstāvjiem.

AS politiķis Uldis Pīlēns pauda, ka sarunā ar Kariņu un JV pārstāvjiem tika konstatēts, ka abas puses saturiski un intelektuāli ļoti labi saprot viena otru. Nedaudz citāds redzējums JV un AS ir par to, kādā veidā un ar kādiem līdzekļiem nonākt pie sabiedrībai vēlama rezultāta, atzīmēja politiķis.

Pīlēns uzsvēra, ka AS neredz iespēju, ka pilnībā bez pārmaiņām varētu turpināt strādāt tādā darba ritmā, kā tas darīts līdzšinējos četrus gadus. "Apvienotā saraksta" skatījumā pēdējo četru gadu valdības darbs ne vienmēr bijis spīdošs un ir nepieciešamas pārmaiņas, pauda politiķis.

Viņš norādīja, ka AS piekrīt Kariņa piedāvātajām virsnozaru tēmām un AS piedāvājums ir sākumā izdiskutēt tās, lai raiti pārietu uz atsevišķu nozaru diskusijām, jo pretēja pieeja varētu nebūt produktīva. AS arī rosina deputātu tuvināšanos, strādājot kopā kādā seminārā par to, kā veikt nepieciešamos uzlabojumus, secināms no Pīlēna teiktā.

Kā ziņots, Kariņš pēc šodien notikušās tikšanās ar AS pauda cerību, ka AS atbildi uz viņa piedāvāto atbildības jomu piedāvājumu sniegs pirms nedēļas beigām.

Tomēr no Kariņa sacītā secināms, ka, ja šonedēļ atbilde no AS netiek saņemta, tad droši vien neizdosies tikt skaidrībā ar virzīšanos uz šāda veida koalīcijas izveidi.

Savukārt AS politiķi Smiltēns, Tavars un Pīlēns uzsvēra, ka sākumā ir nepieciešams strādāt pie valdības darāmajiem darbiem un vienoties, kas ir paveicams konkrētajās nozarēs.

JV politiķis Kariņš uzsvēra, ka pirms atbildes saņemšanas no AS par atbildības jomām premjers valdības veidošanas procesā tālāk nevirzīsies.

Vaicāts, vai tas varētu nozīmēt, ka trīs partiju koalīcija netiek izveidota un jāveido cita koalīcija, AS politiķis Smiltēns uzsvēra, ka ir spēkā trīs partiju noslēgtais memorands un ka "līgumi ir jāpilda". AS pārstāvji nekomentēja citu jautājumu, vai AS būtu gatava uzņemties iniciatīvu citas koalīcijas izveidošanai.

Pēc Kariņa un AS tikšanās notika, iespējams, ilgākā preses konference nākamās valdības veidošanas procesā, žurnālistiem cenšoties noskaidrot, vai minētās viedokļu atšķirības ļaus vai neļaus trīs partijām - JV, AS un Nacionālajai apvienībai (NA) - izveidot koalīciju.

LETA vēstīja, ka šodienas tikšanās notika pēc AS Saeimas frakcijas un AS sarunu vedēju grupa valdības veidošanai uzaicinājuma.

AS otrdien arī pauda, ka rosina "efektīvāka valdības modeļa" ieviešanu ar starppartiju un starpnozaru sadarbību ministriju vadībā. "Lai nodrošinātu solidāru un saliedētu valdības komandas darbu, visiem valdības partneriem jāiesaisās līdzvērtīgi visu nozaru attīstībā. To nodrošinātu starppartiju un starpnozaru sadarbība ministriju vadībā," pauž AS pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē