Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pavļuts cer līdz pavasara sākumam atjaunot Latvijā "normālu dzīvi"

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) cer līdz pavasara sākumam samazināt Covid-19 ietekmi un atjaunot Latvijā "normālu dzīvi", - šādu apņemšanos šodien Saeimas debatēs par ierosinājumu viņam izteikt neuzticību pauda pats politiķis.

Saeimā vairākumā esošie valdības koalīcijas deputāti šodien noraidīja opozīcijas rosināto Pavļuta demisijas pieprasījumu.

"Esmu krīzes ministrs, un mans galvenais uzdevums ir līdz pavasara sākumam apturēt pandēmiju un atgriezt normālu dzīvi Latvijā, tam es veltu visu savu enerģiju," debatēs uzsvēra politiķis, reizē paužot izpratni par vēlmi meklēt vainīgos.

Pavļuts runas sākumā pateicās mediķiem, kuri pašlaik cīnās par vairāk nekā 1500 Covid-19 slimnīcās esošo pacientu veselību un dzīvībām, kā arī Latvijas cilvēkiem, kuri ir izpildījuši ētisko pienākumu vakcinēties un tādējādi pasargājuši sevi no smagas saslimšanas. Viņš arī pateicās viedokļu līderiem, kuri šajā laikā ir centušies saliedēt sabiedrību.

Pavļuts savā runā vērsa uzmanību situācijai Dānijā, kurā jau laicīgi tika sasniegta augsta vakcinācijas aptvere un septembrī bija iespējams atcelt ierobežojumus un atgriezties normālā dzīvē. "Pētījumi liecina, ka iedzīvotāju augstā uzticība ārstiem, zinātnei un valstij ir bijis izšķirošs Dānijas panākumu faktors," norādīja veselības ministrs.

Pavļuts uzsvēra, ka ilgstošas krīzes apstākļos, kad uzkrājas slogs iedzīvotājiem, sabiedrības atbalsts politiķu lēmumiem neizbēgami samazinās. Ministrs atzīmēja, ka politiķu polarizācija šo atbalsta samazināšanos paātrina un vērsa uzmanību, ka, piemēram, Dānijā arī opozīcija par prioritāti izvirzīja pandēmijas apkarošanu.

Politiķis uzsvēra, ka Dānijas piemērs liecina, ka ir tikai viena stratēģija Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai - vispārēja vakcinācija un sadarbība iedzīvotāju un partiju starpā.

"Šodien Latvija ir kovidkrīzes epicentrā (..), jo mums ir pietrūcis solidaritātes un skaidras virzības uz šo visai sabiedrībai kopīgo mērķi - izeju no pandēmijas," pauda Pavļuts. Atsevišķi politiķi ir apzināti polarizējuši sabiedrību, apšaubījuši zinātnieku un ārstu ieteikumus, kas noveda pie nepietiekami vakcinētas sabiedrības, uzsvēra veselības ministrs.

Pavļuts akcentēja, ka vakcinācijas process ir kā spogulis valstī gadu gadiem uzkrātām problēmām savstarpējās attiecībās, tajā skaitā valsts attiecībās ar iedzīvotājiem, un novājinātā veselības aprūpes sistēmā.

Politiķis uzsvēra, ka būtu naivi cerēt, ka šos apstākļus ir iespējams mainīt īstermiņā ar vakcinācijas kampaņu. Reizē Pavļuts uzskaitīja vairākas lietas, kas tika paveiktas vakcinēšanas veicināšanai - izveidota pieteikšanās internetā un pa telefonu, izvērsti vakcinācijas centri visā Latvijā, procesā iesaistīti un atbalstīti ģimenes ārsti, tāpat nodrošināta pošu pieejamība lielveikalos, pasākumos un izbraukumos.

Ministrs uzsvēra, ka ir veikti gandrīz divi miljoni Covid-19 pošu un ka kopā ar ģimenes ārstiem ir veikti gandrīz miljons individuāli telefona zvani "aicinot, iedrošinot un pārliecinot vakcinēties".

Viņš norādīja, ka notika koncentrēšanās uz riska grupu vakcinēšanos, tomēr iedzīvotāji ilgu laiku šaubījās par šo soli, jo "mediju plaši izdaudzinātās blaknes, dažāda veida dezinformācija un meli sociālajos tīklos sajauca cilvēkiem prātus".

Politiķis vērsa uzmanību, ka iepriekš politisko atbalstu neguva Veselības ministrija piedāvājumi izdot skaidrojošu avīzi divās valodās un rīkot vakcinācijas loteriju. Reizē viņš norādīja uz vairākiem veiktajiem informatīvajiem pasākumiem par vakcinēšanos, arī krievu valodā.

Pavļuts atzīmēja, ka vasarā opozīcija lika šķēršļus valdības virzītajai iniciatīvai noteikt pienākumu vakcinēties plašām sabiedrības grupām. Pavļuts arī ar "personisku rūgtumu" atzina, ka spēcīgākais stimuls vakcinēties lielā daļā sabiedrības ir izrādījies tieši "piespiedu līdzekļi" jeb pieņemtie nosacījumi darbiniekiem vakcinēties.

Ministrs atzīmēja, ka pašlaik ir atgriezusies cerība, ka tiks sasniegta nepieciešamā vakcinācijas aptvere, bet tas ir noticis "tikai tagad, kad mēs kā sabiedrība esam saskārušies ar īstu traģēdiju".

"Jau vasarā brīdinājām, ka rudenī būs krīzes saasinājums vīrusa delta paveida dēļ, un būs nepieciešami ierobežojumi. (..) Mums ne reizi vien norādīja, lai beidzam biedēt un ka vēlētāji mūs nesapratīs. Zinātnieku un ekspertu prognozes palika lielākoties nesadzirdētas," norādīja Pavļuts, atzīmējot, ka notika arī atteikšanās no "luksofora principa".

"Mēs redzam, ka pandēmijas noliedzēji, melu izplatītāji sāk pierimt, jo šie meli un izdomājumi kļūst arvien atrautāki no realitātes," savā runā atzīmēja ministrs.

Kā ziņots, Saeimas deputāti Māris Mičerevskis un Didzis Šmits savāca parakstus par Pavļuta demisijas pieprasījumu. Šo priekšlikumu parakstīja arī vairāki Zaļo un zemnieku savienības un "Saskaņas" deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē