Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pavļuts cer, ka potēšanu ar AstraZeneca vakcīnu varētu atsākt jau šonedēļ

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ir piesardzīgs prognozēt, kad Latvijā varētu tikt atsākta potēšana ar AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19, tomēr viņš cer, ka tas notiks iespējami drīzāk, varbūt pat jau šonedēļ, kad Eiropas Zāļu valsts aģentūra (EZA) nāks klajā ar savu ziņojumu par šo preparātu.

Pavļuts telefonintervijā TV3 raidījumam 900 sekundes pastāstīja, ka ceturtdien, 18.martā, EZA paziņos jaunākos izpētes rezultātus par AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19.

"Es personīgi cerētu, ka jau tobrīd mēs varēsim pateikt, ka AstraZeneca [vakcīna] ir uzskatāma atkal par drošu," norādīja ministrs.

Tomēr, lūgts precizēt, kāds ir agrākais iespējamais laiks, kad Latvijā varētu tikt atjaunota potēšana ar AstraZeneca vakcīnu, Pavļuts atbildēja, ka neņemas par to droši spriest, taču cer, ka tas varētu notikt jau šonedēļ.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka AstraZeneca potes drošības jautājums Latvijai ir īpaši svarīgs, jo līdz svētdienai tā ir vienīgā mūsu valstī reāli izmantojamā vakcīna pret jauno koronavīrusu. "Šis lēmums [par AstraZeneca vakcīnas izmantošanas apturēšanu] Latvijai nozīmē pauzi vakcinācijas procesā kopumā," komentēja Pavļuts, piebilstot, ka līdz ar minēto lēmumu Latvijā "uz pauzes" ir uzlikti vairāki desmiti tūkstošu AstraZeneca vakcīnas devu.

Kā ziņots, papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) https://www.diena.lv/raksts/latvija/zinas/papildu-piesardzibas-noluka-latvija-uz-laiku-aptur-vakcinaciju-ar-_astrazeneca_-vakcinu-14258838šodien ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19.

Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija liecina, ka līdz šim ar vakcīnu AstraZeneca Latvijā vakcinēti 52 504 cilvēki, tostarp 28 personas, kas saņēmušas abas šīs vakcīnas devas.

Iepriekš tika plānots, ka jau 17.martā Latvija varētu saņemt 15 412 vakcīnas devas no AstraZeneca, savukārt nedaudz vēlāk - 24.martā - 37 444 šī ražotāja vakcīnas, bet 31.martā - 40 912 "AstraZeneca" vakcīnas devas.

Kā aģentūru LETA informēja ZVA, lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas.

Vienlaikus SPKC, IVP, ZVA un VI uzsver, ka līdz šim nav datu par cēloņsaistību starp vakcināciju un nopietniem veselības traucējumiem. Lēmums uz laiku līdz divām nedēļām apturēt vakcināciju ar AstraZeneca vakcīnu pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par cēloņsaistības izvērtēšanu par līdz šim ziņotajiem gadījumiem.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) vēl tikai vērtē saņemto informāciju par AstraZeneca vakcīnas iespējamo cēloņsaistību ar tromboembolijas gadījumiem, kā arī uzskata, ka ieguvumi no vakcinācijas ar AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19 ir lielāki nekā iespējamie veselības riski. Tomēr vairākas ES dalībvalstis - Vācija, Dānija, Nīderlande, Itālija, Norvēģija, Francija, Bulgārija, Īrija, Islande - uz laiku, kamēr notiek ziņoto gadījumu izvērtēšana, ir apturējušas vakcināciju ar AstraZeneca vakcīnu.

ZVA uzsvēra, ka veselības sarežģījumi, tostarp trombembolijas gadījumi, var tikt novēroti iedzīvotāju vidū dažādu iemeslu dēļ, neatkarīgi no zaļu lietošanas vai vakcinācijas, jo to iemesli var būt dažādi.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens ziņojums, kurā norādītie veselības traucējumi līdzinātos citās Eiropas Savienības valstīs ziņotajiem saistībā trombembolijas signālu, kura izskatīšanu patlaban veic EZA drošuma komiteja (PRAC). Informācija par ZVA saņemtiem Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumiem tiek regulāri publicēta ZVA tīmekļvietnē.

Līdz ar rekomendāciju uz laiku apturēt vakcināciju pret Covid-19 ar AstraZeneca vakcīnu, vakcinācijas kabineti tiek aicināti neizmantot jau atvērtos vakcīnu flakonus, kā arī neiesākt jaunus.

Veselības aprūpes iestādes norāda, ka iedzīvotājiem, kas līdz šim vakcinējušies ar AstraZeneca vakcīnu, nav pamata satraukumam. Ja slikta pašsajūta, kas atbilst ierastajām reakcijām pēc vakcinācijas, saglabājas ilgāk par vienu līdz trim dienām pēc vakcīnu saņemšanas vai rodas citi veselības traucējumi, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta.

Latvijas atbildīgās institūcijas sniegs turpmāku informāciju par vērtēšanas rezultātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē