Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Možvillo rosina nevakcinētiem Saeimas deputātiem sēdēs ļaut piedalīties attālināti

Nevakcinētajiem Saeimas deputātiem nevajadzētu ierobežot dalību parlamenta sēdēs, bet tā vietā varētu ļaut viņiem sēdēs piedalīties attālināti, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē piedāvāja deputāts Māris Možvillo (PCL).

Atsaucoties uz viņam zināmiem informācijas tehnoloģiju speciālistiem, politiķis norādīja, ka Saeimas sēdes iespējams organizēt hibdrīdrežīmā, kas paredzētu parlamenta darbu gan klātienē, gan e-Saeimas sistēmā.

Savukārt komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) uzsvēra, ka pienākums vakcinēties deputātiem ir jānosaka, jo parlamentāriešiem ir jābūt vienlīdzīgiem ar pārējo sabiedrību.

Deputāte Jūlija Stepaņenko (LPV) norādīja, ka, ja arī Saeima pieņems regulējumu attiecībā uz parlamentāriešu vakcinēšanos, kas atņemtu viņai deputātes pilnvaras, politiķe turpinās palīdzēt saviem vēlētājiem, ko dara jau pašlaik.

Saeimas Juridiskais biroja vadītāja Dina Meistere sēdē uzsvēra, ka, ja Saeima gribētu lemt par kādu ierobežojumu nevakcinētajiem deputātiem, tad ir jāsaprot un jāvērtē, kāds ir šādu grozījumu leģitīmais mērķis.

Bijusī Saeimas deputāte Anta Rugāte, kura strādā Latvijas Juristu apvienībā, norādīja, ka iepriekš tika solīts, ka vakcinēšanās būs brīvprātīga. Tagad uz tiem, kuri nevakcinējas, nosakot potēšanos kā obligātu, tiek pārkāpts taisnīguma princips, uzsvēra Rugāte.

Savukārt deputāti Rancāns un Ainars Bašķis (JKP) akcentēja Saeimas tiesības paust politisko gribu un noteikt pienākumu deputātiem vakcinēties.

Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (ZZS) uzsvēra, ka Saeima nevar noteikt, kuram deputātam tikt ievēlētam un viņš ļoti šaubās, vai iecerētais nosacījums deputātiem vakcinēsies būs ar leģitīmu mērķi, jo deputāts var pildīt savus pienākumus arī attālināti.

Aizsardzības komisijas vairākums šodien atbalstīja likumprojekta izstrādāšanu, kurā noteiktu deputātu pienākumu vakcinēties. Rancāns norādīja, ka likuma grozījumi paredzētu, ka deputāts, kurš neuzrādītu vakcinācijas sertifikātu, tiktu atstādināts no deputātu darba pienākumu pildīšanas un nesaņemtu atalgojumu. 

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, komisijā atbalstītā pieeja topošajam likumprojektam paredz, ka deputāta amata pienākumu veikšanai nepieciešams vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikāts 

Kā ziņots, likumprojekta izstrādi komisijas sēdē atbalstīja koalīcijas deputāti, savukārt opozīcijas deputāti vai nu balsoja pret vai nepiedalījās balsojumā.

Sanāksmē tika uzklausīti arī tiesību eksperti, kuri norādīja, ka šādam likumprojektam nepieciešams leģitīmais mērķis. Atsevišķi juristi izteica nosacītu skepsi par šādu iespējamo regulējumu. Kūtris norādīja uz to, ka šāds likums varētu tikt apstrīdēts ST.

Jau vēstīts, ka Saeimai būtu jāpieņem atsevišķs lēmums, ka parlamenta deputātiem jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam, aģentūrai LETA iepriekš sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē