Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mitrevics: Koalīcijas sadarbības memorandu ceturtdien varētu vēl neparakstīt

Potenciālās koalīcijas sadarbības memorandu, kuru politiskā apvienība "Jaunā vienotība" (JV) piedāvājusi parakstīt Nacionālajai apvienībai (NA) un "Apvienotajam sarakstam" (AS), ceturtdien varētu arī vēl neparakstīt, sarunā ar aģentūru LETA pauda NA pārstāvis Uģis Mitrevics.

Gan NA, gan AS bijuši vairāki ieteikumi, kā sadarbības memorandu papildināt un precizēt, atzīmēja politiķis. Pēc viņa teiktā, ar JV tika panākta vienošanās par atsevišķām izmaiņām dokumentā, taču jaunā redakcija vēl tikai top.

Koriģētais sadarbības memorands varētu tikt saņemts trešdienas vakarā, pieļāva Mitrevics.

Viņaprāt, ceturtdien, 27.oktobrī, potenciālie koalīcijas partneri vēl turpinās diskutēt par memoranda saturu, visām pusēm precizējot un saskaņojot tā redakcijas.

Līdz ar to sadarbības memoranda parakstīšana varētu notikt arī kādā citā dienā, nevis ceturtdien. "Kurā dienā tas būs, vai tas būs ceturtdienas vakarā vai piektdien, to ir grūti atbildēt," sacīja Mitrevics.

Tomēr iespējamās valdības partijas vēl nav vienojušās par tikšanās laiku ceturtdien. Iepriekš Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) minēja, ka tas varētu būt atkarīgs no ceturtdien paredzētās Saeimas sēdes norises.

Kā ziņots, iezīmējies, ka nākamo valdību veidos triju politisko spēku koalīcija - JV, AS un NA, pēc tikšanās ar Kariņu žurnālistiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Tāpat ziņots, ka JV, NA un AS sadarbības memorandu koalīcijas veidošanai varētu parakstīt vai nu trešdien, 26.oktobrī, vai ceturtdien, 27.oktobrī, šādu cerību šodien sarunā ar žurnālistiem pauda JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Vēl turpināsies diskusijas par tiem sadarbības memoranda punktiem, par kuriem politisko spēku "Jaunā vienotība" (JV) un Nacionālā apvienība (NA) starpā nebija vienprātības, trešdien pēc tikšanās ar JV žurnālistiem norādīja NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

NA tikšanās laikā ir piedāvājusi savus priekšlikumus vairākiem JV piedāvātā sadarbības memoranda punktiem. Par daļu no tiem politiskajiem spēkiem viedokļi ir sakrituši, par dažiem tie atšķīrās, bet vēl daļā par atsevišķiem terminiem bija izpratnes un interpretācijas atšķirības, kur diskusijas varētu vēl turpināties, pauda NA līderis.

NA politiķis Uģis Mitrevics pastāstīja, ka ir panākta vienošanās par memoranda papildināšanu ar diviem NA priekšlikumiem - par mūsu tautas turpināšanos jeb par atbalstu demogrāfijas politikai, kā arī par Latvijas ekonomikas izaugsmes veicināšanu, atbalstot augstas pievienotās vērtības ekonomiku un eksporta veicināšanu. Šajos jautājumos vēl būs jāvienojas par attiecīgo redakciju.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) norādīja, ka memorandā ir jābūt minētai kultūrai kā nacionālas valsts stūrakmenim.

Vaicāts par jautājumiem, par kuriem nav izdevies vienoties, Dzintars norādīja uz NA priekšlikumu, ka ir jāsamazina pievienotās vērtības nodoklis pārtikas pamatproduktiem.

NA neapšauba, ka ir jāpilda tiesu spriedumi, taču sarunās ar JV atšķīrās vērtējums, vai Satversmes tiesas spriedums ir vai nav jau izpildīts ar jau veiktajiem grozījumiem Darba likumā. Šajā jautājumā tiks meklēti iespējamie kopsaucēji un NA kā kompromisa variantu piedāvā memorandā noteikt, ka koalīcija iestāsies par visu iedzīvotāju tiesisko aizsardzību neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai citām sociālajām pazīmēm.

Diskusijas bijušas arī par valsts kapitālsabiedrībām un to centralizāciju. Pēc Dzintara teiktā, gan NA, gan arī JV ir vienota izpratne par to, ka kapitālsabiedrībām ir jābūt pēc iespējas tālāk no politiskās ietekmes. NA pārstāvji neesot saņēmuši atbildes, kā kapitālsabiedrību centralizācija izpaustos, tāpēc neesot saprotams, vai tas būtu visveiksmīgākais ceļš, kā politiskās ietekmes risku novērst.

Uz jautājumu, vai sadarbības memoranda parakstīšana varētu notikt šonedēļ, Dzintars nevarēja atbildēt pārliecinoši. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka ar sarunām būtu strauji jāvirzās uz priekšu, lai vienošanos par jautājumiem panāktu pēc iespējas ātrāk.

.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē