Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LZA akadēmiķis: Himna solo izpildījumā ir kārtējā ASV kultūras invāzija

Ekspertu konsīlijā par valsts himnas atskaņošanas praksi nepiedalījos, tomēr uzskatu, ka šādai sarunai bija jēga un problēma tajā ir. Ne visi uzmanīgi ir lasījuši pasākuma programmu. Neizteikšos arī par pareizu himnas atskaņošanu. Tas ir jautājums, kas jārisina speciālistiem mūzikas jomā. Galveno problēmu saskatu jautājumā, vai ir pieļaujams himnas izpildījums solista izpildījumā svinīgos pasākumos.

Konsīlija programmā bija ierakstīts kategoriski: "Nav pieļaujama viena cilvēka - solista - dziedājums, kas daudzreiz ir kļūdains un neprofesionāls," kas arī izraisīja gan satraukumu, gan sašutumu, gan ironiju. Daudzi to uztvēra kā varas mēģinājumu ierobežot cilvēku tiesības dziedāt savas valsts himnu. Bija pat komentāri par ekspertiem, kuri pārbaudīs, un, ja kāds dziedās greizi, tad sodīs.

Problēma, manuprāt, ir citur. Cik esmu lasījis konsīlija atreferējumos, arī debašu laikā tieši tādā veidā problēma netika nostādīta, tomēr tas nemaina lietas būtību. Nupat aizvadījām tautā neviennozīmīgi vērtētos Helovīna svētkus, kurus gan ar prieku gaida bērni un jaunieši, bet daļa sabiedrības, un man ir pamatotas aizdomas, ka tieši tās sabiedrības, kura tik ļoti uztraucās par gaidāmo "aizliegumu katram dziedāt himnu", tos asi nosodīja, jo šī, lūk, ir no Rietumiem, vispirms jau no ASV ievazāta tradīcija, kura izskauž mūsu pašu tradicionālo Mārtiņdienu. Tam noteikti var piekrist. Un šeit ir jautājums – himnas izpildījums solo versijā ir tieši tas pats – vai šeit mēs vistiešākā veidā nesastopamies ar kārtējo ASV kultūras invāzijas izpausmi?

Valsts himna ir jādzied un jāzina ikvienam valsts pilsonim, mūsu valsts himna ir ļoti piemērota, lai to varētu nodziedāt ikviens, tā ir pietiekoši īsa, ar vienkāršu melodiju un vārdiem.

Himnu dzied svinīgos brīžos – vienalga, tas ir koris, organizācija, draugu kopa, studentu un studenšu korporācijas, sportisti pirms valstu izlašu spēlēm. Un nav svarīgi, vai viņi spēj to nodziedāt vismaz vienā no pieņemtajām torņkārtām vai nē.

Himnas solo izpildījums pie mums ieviesās, kad šādi himna tika izpildīta pirms Rīgas Dinamo hokeja spēlēm. Tieši tā, kā to dara ASV. Pamazām radās atdarinātāji. 

Ja dzied koris vai himnu spēlē orķestris, tad cilvēki dzied līdzi, bet ja dzied solists, mēs tikai klausāmies.

Pirmkārt, jau mūsu mentalitāte ir tāda, ka mēs nepārkliedzam solistu, mēs ļaujam viņam dziedāt un baudām šo priekšnesumu, labākā gadījumā, atkal atdarinot amerikāņus, turot roku uz sirds. Tās ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas – dziedāt himnu vai klausīties himnu. Himnas klausīšanās bez līdzi dziedāšanas ir pretrunā tā idejai – tā tika radīta kā tautas lūgšana. Ilgtermiņā tas novedīs pie tā, ka himnu tiešām izpildīs tikai profesionāļi, bet tautas lielākā daļa tikai klausīsies to.

Top komentāri

ļuļa
ļ
mīļais cilvēk, tu drusku maldies. es arī nosodu helovīna ievazāšanu, bet ne jau tāpēc, ka tie ir sveši svētki. man helovīns ir pilnīgi nepieņemams, jo sīkie diedelnieki traucē visus pēc kārtas un nerespektē tos, kas nekādus saldumus negrib dot. un vēl vairāk, tiek bojāti un ķēpāti īpašumi. visādi citādi lai katrs svin ko grib - kaut vai donalda daka dzimšanas dienu, ka tik netraucē citus. un kas attiecas uz himnu, tā būtu jāreglamentē tikai valstiskos un publiskos pasākumos, ne jau jānosaka kā kurš to drīkst dziedāt mājas svētkos. citādi drusku smieklīgi sanāk - tie paši, kas ir izzaguši valsti, never vaļā čekas maisus, spļauj virsū tautai no saeimas augstumiem, tagad tēlos īstenos urrā patriotus un noteiks kā tai pašai apčakarētajai tautai dziedāt himnu. problēma ir tieši šajā liekulībā un varnešu dubultmorālē - ne jau tas kā kurš dzied himnu vai izkar karogu var iznīdēt vai pacelt šo valsti, bet gan tas, vai valsts ir izzgata vai nav.
Jorkšīrs
J
Neko darīt, par akadēmiķi ievēl pēc sasniegumiem, un ne jau mīlas frontē.
Šalle
Š
Sava loģika jau Zemītim ir. Bet, manuprāt, galvenais jau ir gaume. Valstiskos pasākumos var noteikt, kāda ir kārtība un etiķete himnas atskaņošanai, bet privātos diez vai tad būtu jādara. Ja privāta pasākuma (kas arī ir hokeja spēle) organizētājs nespēj nodrošināt kvalitatīvu/ gaumīgu himnas atskaņošanu, tad tā ir viņa sliktas gaumes pazīme. Ar aizliegumiem neko šeit nevar panākt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē